Ostali sportovi

Sportaši ne moraju više strahovati

Davor Sajko • utorak, 02.05.2006.

Pribavljanje certifikata od strane Red Bulla pri NSF Internationalu obavljeno je zbog straha sportaša da bi mogli pozitivni u anonimnom testiranju na zabranjene tvari i zbog njihove željeza kvalitetnijim nadomjescima i prehrambenim proizvodima.

Ann Arbor, MI i Santa Monica, Californija - NSF International, objavila je 13. travnja da je Red Bull® Energy Drink postao prva kompanija koja je uspješno zadovoljila sve uvjete iz NSF-ovog „Programa kontrole tvari čija je upotreba u sportu zabranjena“ – NSF Certified for SportTM – i time postavio novi standard za kvalitetu nadomjestaka u prehrani i prehrambenih proizvoda.

NSF International je razvio „Program kontrole tvari čija je upotreba u sportu zabranjena“ kako bi zadovoljio sve veće zahtjeve sportaša, trenera i svih drugih koji su zabrinuti zbog prisustva zabranjenih supstanci u pripravcima namijenjenih sportu.

Na prijedlog MLB (Major League Baseball) i Udruženja MLB sportaša, novi program je napravljen kako bi umanjio opasnost da je neka od zabranjenih tvari prisutna u prehrani sportaša i u njenim nadomjescima.

U cilju pribavljanja ovog certifikata, NSF je obavio procjenu Red Bull Energy Drink i Red Bull Sugar Free da bi pokazao da sadržaj naznačen na naljepnici odgovara onome u limenci i da nikakve zabranjene tvari nisu prisutne.
Program obuhvaća sljedeće procjene:
* Provjera formulacije i sadržaja na naljepnici
* Toksikološka provjera
* Inspekcija postrojenja sukladno standardima GMP (Good Manufacturing Practices)
* Laboratorijska analiza sadržaja naznačenog na naljepnici i analiza na zabranjene tvari.

Slika 1 od 2.

Budući je zadovoljio sve ove uvjete, Red Bull® Energy Drink će na svojoj naljepnici nositi oznaku NSF Certified for Sport da bi pokazao sportašima, trenerima i svim potrošačima da je ovaj proizvod zadovoljio NSF-ove stroge kriterije prehrane sportaša i njenih nadomjestaka.

Kao dio GMP registracije, provedena je inspekcija postrojenja u kojima se proizvodi Red Bull kako bi utvrdili da se proizvodnja odvija u skladu s najvišim standardima specificiranim u NSF /ANSI / 173 i uputama NSF-ovog „Programa kontrole tvari čija je upotreba u sportu zabranjena“. "Red Bullova ustrajna odanost vrhunskoj kvaliteti pomoći će amaterima i profesionalnim sportašima da budu informiraniji kada su u pitanju odluke vezane za odabir nadomjestaka prehrani i o funkcionalnoj prehrani,“ izjavila je Kathy Jordan, MS, RD, generalni direktor NSF-ovog „Programa kontrole nadomjestaka prehrane i funkcionalne prehrane“.

NSF-ov „Program kontrole tvari čija je upotreba u sportu zabranjena“ je dio 60-godišnjeg uspješnog NSF-ovog rada na kontroli i izdavanju certifikata za hranu, vodu i robe široke potrošnje. NSF-ov „Program kontrole tvari čija je upotreba u sportu zabranjena“ je posebice izgrađen an temeljima NSF-ove ekspertize u području nadomjestaka prehrane i funkcionalne prehrane:
* NSF je razvio i održava jedini certificirani američki nacionalni standard za dodatke prehrani NSF / ANSI Standard 173.
*Dogradnjom NSF / ANSI 173, NSF je u svojim akreditiranim laboratorijima razvio sveobuhvatni program testiranja proizvoda, i detaljnu procjenu proizvodnog procesa kako bi osigurao da sadržaj proizvoda koji je predmet kontrole uistinu odgovara onome ispisanom na naljepnici.
*NSF-ov nezavisni rad vodio je k suradnji s NFL (Natinal Football League) i Udruženjem igrača NFL kako bi razvio i administrirao NFL/NFLPA Program kontrole dodataka, prve takve vrste načinjen specijalno za profesionalni nogomet.

Nekoliko podatak o NSF International: NSF International je nezavisna, neprofitna organizacija koja pomaže zaštiti potrošače izdavanjem certifikata za određene proizvode i pisanjem standarda za hranu, vodu, zrak i robe široke potrošnje (www.nsf.org). Osnovana 1944. godine, NSF je odana zaštiti javnog zdravlja i sigurnosti diljem svijeta. NSF je suradnički centar Svjetske zdravstvene organizacije za sigurnost hrane i vode i zatvorenih prostora. Dodatne usluge uključuju kontrole sigurnosti postrojenja za proizvodnju hrane i vode, registracije sistema upravljanja putem NSF International Strategic Registrations, Ltd., certifikate organskog porijekla putem Quality Assurance International i edukaciju putem NSF Cener for Public Health Education.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!