Tenis

Mario bez snage za novi preokret

Ante Đorđević • subota, 20.05.2006.

U svom tjednu iz snova na zemljanoj podlozi, nakon nekoliko čudesnih preokreta, Mario Ančić nije imao dodatne baterije za prolaz preko Tommyja Robreda, kojega smo danas debelim slovima dodali na listu antipatičnih i nesportskih tenisača....

Marijev umor koji smo vidjeli u mnogim dekoncentriranim udarcima, nepotrebno forsiranje izlazaka na mrežu, veliki broj forhend neprisiljenih pogrešaka - sve to možda Robredu ne bi ni bilo dovoljno za finale turnira Masters serije u Hamburgu da jedan sudački previd, a Robredov nesportski potez, nije odveo meč u krivu ulicu.

Iako je već ulaskom u polufinale Mario premašio naša, a vjerujemo i svoja, zemljana očekivanja, pesimizam uoči današnjeg susreta bio bi čista "pila naopako" - vjerovali smo da Mario može do finala. U tom je stilu i otvorio današnji susret, agresivno i energično išao je na svaku loptu, a to mu se vrlo brzo i isplatilo. Prisiljen na igru s više rizika, Robredo s nekoliko grešaka gubi već u trećem gemu početni udarac. Teško da je moglo krenuti bolje.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Četvrti gem prvog seta, vjerujemo i sada, odlučio je meč na bizaran, nesportski i rijetko viđeni način i razlog je što je već na početku ove priče Robredo proglašen lošim tipom, a ne odlikovan kao sportaš kojem se čestita. 15:15 i jedna odlično skraćena Marijeva loptica trebali su odvesti gem "normalnom" kraju. Robredo lopticu vraća nakon što je ona dvaput pala na tlo i Mario na kraju gubi poen. Čudi se, žali glavnom sucu, koji je bio pored udaljenijeg dijela mreže, no bezuspješno. Ako sudac i nije vidio što se dogodilo, a ponovljena snimka ne laže, Robredo je morao znati kako je loptica dvaput pala.

Španjolac je "mudro" prešutio cijelu situaciju, a za Ančića nismo sigurno je li u slijedećem poenu htio pogoditi okvir terena ili suparnika. 15:30 postalo je 15:40, a nakon toga i break. Mario se trgnuo i vratio u meč i odmah u petom gemu propušta nevjerojatnih šest break prilika (0:40 i tri prednosti) većinom ipak zbog svojih neprisiljenih pogrešaka. Koliko nesretnih (ali i nesportskih) događaja u samo dva gema.

Od 2:3 do 5:6 činilo se kao da su se obojica prebacila na neku bržu podlogu, servisi suvereno vladaju, a protiv servisa je najveći domet bio po jedan poen u gemu. Servirajući za ostanak u setu, Marija je zadesila Robredova prasica, Španjolčevi forhend winneri, streljana pri izlasku na mrežu. S tri poena u nizu od 40:30 Robredo dolazi do seta. Dugih 57 minuta, dvije od dvije iskorištene break prilike za Španjolca, Mario na skromnih 1/7.

Drugi set vratio nam je nadu - i u prvom i u trećem gemu Mario ima po jednu priliku za break, ali slavlja ipak nije bilo. Sportska uzrečica o propuštenim prilikama dobila je još jednu potvrdu, kolo (ne)sreće se okreće i u šestom gemu Robredo ima 0:40, no Mario se spašava. Iako nam je vjeru vratio, 17. neforsirana pogreška na forhendu davala je signal za uzbunu. Poslije toga prestali smo i brojati. Kod 3:4 Mario, a kod 4:4 Robredo "visi" na servisu. Ančić se spašava dobrim servisom, a priliku propušta jednim u nizu loših izlazaka na mrežu.

Nažalost, nizom neprisljenih pogrešaka kod 4:5 daje Robredu jednu spašenu, a zatim i drugu, iskorištenu meč loptu. Vidno umorni Mario čestitao je neobično veselom protivniku kojemu ćemo rado pokloniti snimku loptice kako pada dvaput zapakirano s pravilima teniske igre.

ATP Masters Series Hamburg, 20.05.2006., polufinale:
Tommy Robredo (Španjolska, 8) - Mario Ančić (Hrvatska, 12) 7:5, 6:4, Radek Stepanek (Češka, 15) - Jose Acasuso (Argentina) 6:4, 7:6(5).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!