SP 2006.

Švicarska: Disciplinom do dobrog rezultata

Marko Kljaić • nedjelja, 04.06.2006.

Švicarska će u Njemačkoj igrati osmi puta na svjetskom prvenstvu, a njihov izbornik Jakob Kuhn pun je vjere u sebe i svoje nogometaše. Prvi puta su nastupili davne 1934. kada je prvenstvo odigrano u Italiji i tamo su postigli najveći uspjeh probivši se do četvrtfinala. To su još uspjeli ponoviti samo četiri godine kasnije 1938. u Francuskoj. Zadnji nastup su imali u SAD-u 1994, kada su ih izbacili Španjolci u osmini finala.

U kvalifikacijama za ovogodišnji turnir osvojili su drugo mjesto u skupini iza Francuske iako nisu doživjeli niti jedan poraz. Upisali su četiri pobjede i šest remija uz gol razliku 18:7, što dokazuje da igraju čvrst i discipliniran nogomet u kojem je momčad važnija od pojedinaca. U dodatnim kvalifikacijama morali su se suprotstaviti vrlo neugodnim Turcima. U prvom dvoboju u Bernu pobijedili su sa 2:0 i puni samopouzdanja pripremali su se na uzvrat. U Istanbulu ih je dočekala vruća atmosfera i izgubili su susret sa 4:2. S obzirom na to da su postigli više pogodaka u gostima ispunili su svoj cilj i plasirali se u Njemačku. Ružan incident dogodio se na kraju utakmice kada su turski igrači, policajci i redari na stadionu fizički napali igrače i vodstvo švicarske nogometne reprezentacije. Do tog susreta imali su niz od 14 utakmica bez poraza, što svakako zavređuje poštovanje.

Jakob Kuhn je prvi Švicarac koji je uspio odvesti nacionalnu momčad na dva velika turnira u nizu: na EURO 2004. u Portugalu i ovogodišnje svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. S obzirom na to da se sljedeće europsko prvenstvo igra u Austriji i Švicarskoj Kuhnov rekord od tri velika turnira u nizu teško će netko prestići. Jedini koji je uspio Švicarce odvesti na dva velika natjecanja u nizu bio je Englez Roy Hodgson. On ih je vodio 1994. na svjetskom prvenstvu u SAD-u i 1996. na EURU u Engleskoj.

Kapetan i vođa ove momčadi je Johann Vogel, vezni igrač AC Milana. Glavni strijelac momčadi je Alex Frei koji je u kvalifikacijama postigao 7 od 18 švicarskih golova. U pripremnim utakmicama mu se pridružio svojim pogocima i napadač Kölna Marco Streller i njih dvojica biti će neugodna napast za svakog protivnika. Najveću polemiku u švicarskoj javnosti izazvalo je nepozivanje Hakana Yakina u nacionalnu momčad. Kuhn je to opravdao ozlijedom Yakina koja ga je držala van travnjaka skoro cijelu sezonu. Izbornik smatra da Yakin nema dovoljno utakmica za nastup na svjetskom prvenstvu, iako je pokazao vrlo dobru igru nakon povratka od ozljede. No, prema zadnjim vjestima Yakin će ipak putovati, jer je zbog ozljede i službeno otpao mladi napadač Johan Vonlanthen.

Momčad koju je sastavio švicarski strateg jedna je od najmlađih na ovogodišnjem turniru. Prosjek godina je 25,3. Čak sedmorica igrača ima manje od 5 nastupa za reprezentaciju. Najmlađi od njih je Johan Djorou, obrambeni igrač Arsenala. U prijateljskoj utakmici protiv Italije u srijedu 31.05.2006. u potpunosti je zasjenio talijanske napadače i pokazao svoj veliki talent. Utakmica je završila bez pobjednika rezultatom 1:1, ali je bila sve samo ne prijateljska. I jedna i druga momčad potužila se nakon utakmice na grubost protivnika. Čak četvorica igrača su kandidirana za najboljeg mladog igrača turnira, no Volanthen je zbog ozlijede otpao iz utrke već sada. Ostali su Philippe Senderos obrambeni igrač Arsenala, Tranquillo Barnetta vezni igrač Bayera iz Leverkusena i Valon Behrami, vezni igrač rimskog Lazia.

Švicarci su u skupini G s Francuskom, Togom i Južnom Korejom. Primaran cilj reprezentacije je proći u drugi krug natjecanja za što imaju velike šanse. Švicarci igraju čvrst, moderan nogomet, najčešće u formaciji 4-4-2, ali vrlo dobri su i kada igraju s trojicom napadača. Ova vrlo mlada momčad sa nekoliko iskusnih igrača objektivno ima šanse za prolazak skupine, a ako im se i sreća nasmiješi, možda i ponove najveći uspjeh u povijesti i završe među osam najboljih.

Idealna postava u formaciji 4-4-2: Zuberbühler - P. Degen, Müller, Senderos, Spycher - Cabans, Wicky, Vogel, Barnetta - Frei, Streller

Vratari: Pascal Zuberbühler, Diego Benaglio, Fabio Coltorti

Obrana: Ludovic Magnin, Stephane Grichting, Christoph Spycher, Patrick Müller, Phillippe Senderos, Phillipp Degen, Johan Djourou, Valon Behrami

Vezni red: Ricardo Cabanas, Johann Vogel, Raphael Wicky, Hakan Yakin, Tranquillo Barnetta, Xavier Margairaz, Daniel Gygax, David Degen, Xavier Dzemaili

Napad: Alexander Frei, Marco Streller, Mauro Lustrinelli

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!