SP 2006.

Portugal: Sposobni za sve

Tomislav Pacak, Mario Lešković • ponedjeljak, 05.06.2006.

Reprezentacija koja ima toliko talenta i kvalitete u ofenzivnom dijelu momčadi kao što ima Portugal, a kojoj na klupi sjedi trener s iskustvom osvajanja Svjetskog prvenstva, svakako spada među one koji u Njemačkoj mogu pobijediti svakoga...

Nakon razočaravajućeg rezultata na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji, ali potom dobrog rezultata (srebro) na domaćem EP-u, Portugalci s puno optimizma očekuju ovo Svjetsko prvenstvo. Prašinu je odmah kod imenovanja igrača podigao izbornik, inače aktualni svjetski prvak s Brazilom, Scolari kada je izostavio krilnog napadača Porta Quaresmu. Unatoč tomu portugalski izbornik ima kvalitetan i široki izbor igrača tako da nijedan igrač ne može reći da je siguran u početnih jedanaest,iako uvijek postoje igrači koji su u prednosti.

Portugalci igraju u formaciji 4-2-3-1 gdje odlični stoper Chelseaja Ricardo Carvalho "drži" obranu dok se snaga reprezentacije bazira na veznoj liniji koja je prepuna zvučnih imena od kojih svi redom igraju u najpoznatijim i najbogatijim klubovima.

Vezna linija uistinu je forte Portugalaca te će o njoj ovisiti rezultat Scolarijeve momčadi. Europski prvak s Barcelonom, Deco, izrastao je u jednog od najboljih veznjaka svijeta te bi trebao imati ulogu glavnog razigravača. Deco će loptama tražiti lijevu i desnu stranu gdje Portugalci imaju sjajan izbor krilnih igrača, od veterana Luisa Figa preko nešto mlađeg Simaoa do mladog, ali sjajnog Cristiana Ronalda.

Prema svemu tome, Pedro Pauleta kao istureni napadač ne bi trebao oskudijevati kvalitetnim loptama, a Pauleta već godinama dokazuje da je jedan od najučinkovitijih centarfora Europe. Igrač od kojeg u Portugalu jamačno puno očekuje je Cristiano Ronaldo, koji je prije dvije godine na Euru ipak bio još "zelen", no nakon dvije godina skupljanja iskustva u Manchesteru stiglo je vrijeme da Ronaldo preuzme glavne uloge.

I uoči prošlog SP-a pričalo se o tome kako je to posljednja prilika za pojedine portugalske igrače da se ovjenčaju slavom na SP-u, a slična je situacija i uoči Njemačke. Luis Figo jamačno je pri kraju reprezentativne karijere, za jednog od najboljih nogometaša proteklog desetljeća Njemačka će biti posljednja šansa da Portugal odvede do visina za koje su Portugalci, prema rezultatima u mlađim selekcijama, definitivno sposobni.

Da zaključimo, Portugal je reprezentacija od koje se mnogo očekuje na ovom Svjetskom prvenstvu, a koliko će toga ostvariti - ovisi ponajprije o njima...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!