SP 2006.

Argentina: Vrijeme je...

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 05.06.2006.

20 godina prošlo je otkako je bijelo-plavi dres posljednji put držao u rukama "nogometno žezlo" svijeta. 20 godina navijači u suzama gledaju kako njihovi bogovi pognute glave napuštaju teren prije posljednjeg dana Prvenstva. 20 godina koje će se odmah zaboraviti uspiju li Albicelestesi ispuniti "kantu" slavljeničkim šampanjcem...

Baš kao i Brazil, i Argentinci svake četiri godine odlaze na nogometnu smotru s posebnim kovčegom za trofej bez kojeg se Prvenstvo u očima njihovih navijača označava kao fijasko, a isti je slučaj i ovaj put. Oboružana zvijezdama iz najvećih svjetskih klubova, Argentina je krenula na prekoceansko putovanje po treću zvjezdicu na dresu, no kako do povijesnog uspjeha bez malog zelenog, Kempesa, Burruchage, Di Stefana, Batistute, Caniggie i ostalih virtuoza te južnoameričke zemlje?

Iako su u Japanu i Koreji u očima Svijeta bili već praktički u finalu, proveli su se kao bosi po trnju i pobrali "šamarčinu" koja ih je prizemljila i razbjesnila do ludila koje će biti njihov glavni adut i mana u Njemačkoj. Kiksom na Dalekom Istoku postavili su si pištolj na sljepoočnicu, a "ruski rulet" došao je do zadnjeg "klika". Nazad više ne mogu. Nitko im neće oprostiti plesanje po sivoj zoni i ispadanje u tamo nekom polufinalu. Formula je jasna - naslov pod svaku cijenu; i kolcem i lancem ako treba.

Pred izbornikom Joseom Pekermanom velik je posao, čovjekom koji ima status božanstva u Savezu. "Da se mene pita, dao bih mu doživotni ugovor", jednostavno je u par riječi opisao nacionalnog izbornika Julio Gordona, prvi čovjek AFA-e. Uvijek skroman i samozatajan, možda čak i previše za izbornika jedne takve reprezentacije, Pekerman je nakon ne pretjerano blistave nogometne karijere svoj život posvetio mlađim nacionalnim selekcijama s kojima je osvojio čak tri U-21 Svjetska prvenstva, a nakon što je odbio mjesto selektora 98' kada je u svom pretjerano skromnom stilu preporučio Bielsu, 2004' više se nije mogao oduprijeti Gordoninim molbama.

Preuzeo je argentinski creme de la creme i prema svojim mozgovnim igrarijama gradio momčad koja će ovog ljeta pokušati pokoriti svijet. Na taj bolesno težak put Pekerman je na sveopće čuđenje odlučio krenuti bez jedne od ikona Intera i Argentine Javiera Zanettija, što je uzrokovalo par uzdignutih obrva. No, čovjek s vizijom nije se obazirao na dežurne kritičare, pa je "cipelu" udijelio i Bayernovcu Martinu Demichelisu te Kilyju Gonzalezu; potez koji zapravo otkriva kakvu je tek momčad složio kada u njoj nema mjesta za ovakve zvijezde.

Iako svaki čovjek u Argentini, baš kao i u svakoj drugoj zemlji ima pobjednički sastav, Pekerman će prema mišljenju većine igrati u jednoj od dvije varijante. U obje će u svakom slučaju na gol-crti biti vratar Boce Abbondanzieri, a u slučaju ozljede zamijenit će ga Leo Franco iz Atletico Madrida. 19-godišnji Ustari tu je zbog iskustva, a upao je na račun Germana Luxa iz River Platea.

U prvoj kombinaciji Pekerman bi igrao neku vrstu 4-3-1-2 sustava u kojemu će zadnju četvorku činiti Sorin, Heinze, Ayala te na desnom boku Coloccini ili Burdisso iz Intera. Taj desni bok ujedno je i najproblematičniji dio u obrani pošto Coloccini i nema zavidnu kvalitetu, dok se Burdisso u Italiji i nije naigrao koliko je želio. Na lijevoj pak strani Sorina često "mami" protivnička polovica, pa zaboravlja na obrambene zadatke, dok se Heinze vraća nakon teške ozljede i pitanje je koliko je spreman za najveće napore.

U sredini bi zadnjeg veznog prema prvoj varijanti igrao Mascherano, lijevo bi stajao Cambiasso, a za desnog veznog bi konkurirali Maxi Rodriguez, Gonzalez i Messi koji će, ako se oporavi, ili igrati ovdje ili u kombinaciji s Crespom u vršku napada, gdje bi pak Lionel imao potpuno slobodu kretanja po cijelom terenu. Pozicija fantaziste rezervirana je za Riquelmea, a ukoliko Messi ne bude spreman ili zaigra na desnoj strani, Crespu će se najvjerojatnije pridružiti Carlos Tevez, junak Olimpijskih igara u Ateni.

U drugoj Pekermanovoj "mozgalici" radi se o mutiranom 3-5-2 sustavu prema kojem će zadnju trojicu činiti Heinze, Ayala, Burdisso/Coloccini. Na lijevom boku s nešto više slobode nego u prijašnjem sustavu biti će Sorin, dok će na desnoj strani operirati Mascherano. Ulogu zadnjeg veznog preuzeti će Cambiasso ispred kojeg će surađivati veznjaci Riquelme i Messi te hraniti napadački dvojac Crespo - Tevez.

Kao i većina južnoameričkih momčadi i Argentinci se najviše uzdaju u svoje napadačke bisere koji bi trebali nadoknaditi kikseve u obrani. Abbondanzieri je već par puta pokazao da ima svoje trenutke, Coloccini je itekako prelazan, pa se navijači uzdaju u dvojac Riquelme - Messi koji igra u životnoj formi. Barcelonin "klinac" došao je kao naručen Albicelestesima i igra 'ko navijen gdje god ga staviš, a u suradnji s Riquelmeom, znalcem koji "kuži" igru i ima "onaj" dodir bit će prava napast za svaku obranu. Dodate li k tome Crespa i fenomenalnu igru glavom, sitnog Teveza i njegovu tehniku, počnete se pitati tko ih na ovom Prvenstvu može zaustaviti?

Prvi će priliku dobiti Nizozemska, SiCG te Obala Bjelokosti koji s njima dijele stambeni prostor skupine C. Nisu bez mane, dapače, Hrvati su im u, doduše, prijateljskoj utakmici otvorili oči, ali SP je druga priča. Kreću po naslov, to je sigurno, do kuda će stići, vidjet ćemo...vrijeme im je...

Vratari: Roberto Abbondanzieri (Boca Juniors), Leo Franco (Atletico Madrid), Oscar Ustari (Independiente).

Braniči: Roberto Ayala (Valencia), Gabriel Heinze (Manchester United), Nicolas Burdisso (Inter Milan), Gabriel Milito (Zaragoza), Leandro Cufre (Roma), Juan Pablo Sorin (Villarreal), Fabricio Coloccini (Deportivo La Coruna).

Veznjaci: Juan Roman Riquelme (Villarreal), Javier Mascherano (Paulista), Luis Gonzalez (FC Porto), Maxi Rodriguez (Atletico Madrid), Pablo Aimar (Valencia), Lionel Scaloni (West Ham United), Esteban Cambiasso (Inter Milan).

Napadači: Hernan Crespo (Chelsea), Javier Saviola (Sevilla), Carlos Tevez (Corinthians), Julio Cruz (Inter Milan), Rodrigo Palacio (Boca Juniors), Lionel Messi (FC Barcelona).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!