SP 2006.

Zidane: Labuđi pjev "kralja lopte"

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 05.06.2006.

Dupli bicikl, finta lijevo, prolaz na desnu stranu, još dva, tri čarobna dodira u izvedbi nogometnog maga; kako to izgleda lako kada se Zizou primi lopte, tako prokleto lako...

Prvi dodir, štopanje lopte i pametnom dosta. Iz aviona se vidi o kakvom se znalcu radi. Lopta uvijek uz nogu, bez "silovanja" i "mučenja", s dva, tri riješenja u glavi. Kakva brzina, njemu to nikad nije trebalo, gospodska francuska škola oboružala ga je udarcima s lijevom i desnom, predivnim pasom, tako laganim driblingom, jednostavno uživate dok gledate tog nogometnog "mušketira", jedan od rijetkih koji će vas proći s osmijehom i otkriti tračak one iskonske ljubavi prema nogometu, prema lopti.

Zinedine Zidane, nogometaš kakvog Francuska nije imala od doba Platinija, trošio je nemilice dane i noći ispred zgrade u svom rodnom Marseilleu nabijajući loptu i sanjareći o svom idolu Urugvajcu Enzu Francescoliju koji je tada igrao za Olimpique Marseille. Ipak, sudbina se uplela u karijeru mladog Zizoua i on nikada nije zaigrao za omiljeni klub, već je prve profesionalne nogometne korake napravio u Cannesu za koji je igrao od 88' do 92'.

U te četiri godine skupio je 60-ak nastupa i zabio šest golova nakon čega je njegov talent prepoznao Bordeaux gdje je igrao sve do 96' i prelaska u Juventus za tri milijuna funti. Svoju svjetsku slavu stekao je baš u "Staroj dami" gdje je od važnijih trofeja osvojio dva scudetta i zaradio simpatije milijuna nogometnih poklonika. Na vrhuncu moći, postao je uz Del Piera zaštitni znak "zebri" za koje je ubilježio više od 150 nastupa te 30-ak golova.

Iako su mu u Torinu tekli "med i mlijeko", 2001. godine francuski veznjak podrijetlom iz Alžira odlučio se na promjenu klime i zamijenio Italiju sunčanim Madridom. Španjolci su duboko zagrabili u blagajnu i Zidane je za tada rekordnih 47 milijuna funti prešao u redove Real Madrida. Momčad Galacticosa još je bila u stvaranju, a Zizou im je pomogao da već u sezoni 2001/02 dođu do europskog naslova. Godinu poslije osvojena je i Primera, no tada stvari kreću nizbrdo kako za Real tako i za Zidanea. "Kraljevi" otada nisu osvojili niti jedan važniji trofej, pokazavši koliko je politika nagomilavanja zvijezda bila loš potez, a i Zidane u takvim nezdravim uvjetima i u podijeljenoj svlačionici nije briljirao.

Nažalost, ovog ljeta Francuz je zauvijek prelomio u sebi: "Odlazim nakon Svjetskog prvenstva". Još jedna nogometna veličina prerano napušta nogometnu pozornicu, iako se teško oduprijeti želji da ga zadržimo na silu i "trpimo" do kasnih 40-ih ako treba, samo da još jednom proda onakav tunel ili ponovi volej iz finala Lige prvaka protiv Bayera. Nažalost, on je sam svoj najveći kritičar i nakon što je osjetio da ne pruža koliko bi trebao, stisnuo je zube i odlučio se oprostiti od svoje prve ljubavi.

Ipak, još mu ostaje borba za domovinu koju je 98' odveo na krov Svijeta, te dvije godine kasnije sudjelovao i u osvajanju Europe. Iako je odlazio u reprezentativnu mirovinu i ponovno se vraćao na nagovor cijele nacije, u 12 je godina igranja za Pijetlove skupio 101 nastup uz 28 golova, s tim da nije još zaplesao na SP-u, posljednjem činu velikog majstora. Čak tri puta proglašavan nogometašem godine od strane FIFA-e, Zidane je zaslužio svoje mjesto na nogometnom Olimpu i nemali broj Francuza pustit će koju suzu ovog ljeta kada nestane zajedno sa svojom nogometnom čarolijom...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!