SP 2006.

Brazil: Čarobnjacima samo naslov prihvatljiv

Bernard Jurišić • utorak, 06.06.2006.

Od Brazilaca se uvijek očekuje da budu nogometni "Harlem Globetrottersi". Ali, uz zabavljanje navijačkih masa, uvijek je tu i imperativ rezultata. Mnogi će se složiti da je današnja brazilska momčad jedna od najtalentiraniji brazilskih generacija u povijesti, no ipak nisu "pakleni stroj". Barem ne uvijek...

Brazilce zapravo vole svi. Hajde, pokušajte se sjetiti kad vam je netko zadnji put rekao "ne volim ja Brazilce". Oni su već odavno svjetska momčad, ne samo momčad svojih žuto-plavih navijača. Shvatili su to i sami, pa su se u posljednje vrijeme počeli i ponašati u stilu legendarnih američkih košarkaških žonglera. Ako imate dovoljno novca, rado će gostovati i na vašem stadionu.

Iz tog razloga su u posljednjih nekoliko godina prilično rijetki njihovi prijateljski okršaji s najjačim svjetskim reprezentacijama, osim u slučaju da neka od njih nešto ne slavi, pa dozovu Brazilce da im uveličaju feštu. "Carioce" u zadnje vrijeme uglavnom uveseljavaju mase na svim svjetskim meridijanima, kad netko uplati traženu cifru na račun njihovog Saveza.

I ovog puta će na Svjetsko prvenstvo Brazilci otputovati u tom tonu, pa i aktualni izvještaji s njihovih priprema više govore o tomu koji se nogometaš potpisao na više ženskih atributa, tko je skoknuo na prezentaciju svog osobnog sponzora i tko je s kim izmijenio neki "krivi pogled". To je Brazil.

Početna jedanaestorica već je danas poznata i nema pravog nogometnog zaljubljenika koji vam neće bez zastajkivanja naizust izrecitirati postavu Dida, Cafu, Roberto Carlos, Juan, Lucio, Ze Roberto, Emerson, Kaka, Ronaldo, Ronaldinho i Adriano. Nema druge nego još jednom pročitati ta imena i diviti im se.

No, nije da nemaju mana. Iako je teško pogriješiti kad imate toliko zvijezda među 23 imena, neka mjesta u brazilskoj momčadi ipak ne nude "strah i trepet" koju izaziva i sama pomisao na sve ono za što je sposoban njihov napadački dio momčadi.

Primjerice, Brazilcima bi veliki hendikep mogla predstavljati obnova ozljede Barceloninog stopera Edmilsona, kojeg je već zamijenio manje poznati Mineiro. Edmilson već duže vrijeme muči muku s koljenom, zbog čega je svoje mjesto u udarnih 11 prepustio drugima, no i dalje figurira kao jedan od najboljih obrambenih igrača koje je Brazil imao zadnjih godina.

Njegovo mjesto zauzet će Juan, najmanje poznat među navedenom jedanaestoricom, vjerojatno iz razloga što jedini ne igra u jednom od klubova iz elitnog europskog razreda. Juan je član Bayera iz Leverkusena, dok je ostatak početne jedanaestorice razasut po Milanu, Realu, Bayernu, Juventusu, Barceloni, Interu.

Obrana Brazila sigurno nije na razini veznog reda ili napada i Brazilci će primati golove, nema sumnje u to. Iako je Lucio pravi "terijer" i krpa mnogo rupa, nije nesklon pogreškama, barem ne u dresu Bayerna. On i Juan imat će vrlo delikatan posao, posebno iz razloga što dobar dio brazilskih zvijezda nije baš navikao na obrambene obveze i pomaganje.

Ni bokovi baš ne izazivaju neki strah, iako će na njima ordinirati institucije svjetskog nogometa poput Cafua i Roberta Carlosa. Obojica su u prvih 11 zbog "minulog rada", jer ni jedan ni drugi već neko vrijeme ne pružaju igre kakve su pružali dok su bili u "cvijetu mladosti". Na Cafuovoj strani već napet kao puška čeka brži i mlađi Cicinho, a Roberto Carlos će 13. lipnja voditi okršaj s našim najvećim adutom Darijom Srnom.

Ako bismo tražili mjesto na kojem bi Hrvatska mogla imati prednost nad Brazilom, spreman sam tvrditi da je to upravo ova pozicija. Bez obzira koliko strahopoštovanje izaziva ime Roberto Carlos.

Traženje bilo kakve slabe točke u brazilskoj momčadi tu bi negdje moglo i završiti. Jer tko se smije praviti pametan i pričati o lošim stranama veznog reda u kojem se nalaze Emerson, Ze Roberto, Kaka, Ronaldinho, ili napada s Ronaldom i Adrianom. Svi oni mogu lošije odigrati, nitko neće sve utakmice igrati vrhunski, ali pričati danas o tomu gdje su šanse njihovih protivnika, nije ništa drugo nego mlaćenje prazne slame. Šanse protivnika Brazila su onolike kolike im Brazil ostavi, to je najpreciznija izjava.

Kad pogledate tko sve vreba šansu s klupe, tek onda vas može dohvatiti depresija. Robinho, Juninho Pernambucano, Gilberto, Ricardinho, Cicinho, Fred... Stotine milijuna eura samo na klupi.

Ipak, postoji i jedna stvar u kojoj su sve svjetske reprezentacije u prednosti nad Brazilcima. Svi protiv njih ulaze kao autsajderi. Većina u te utakmice ulazi s mišlju "nemamo što izgubiti", dok na drugoj strani Brazilci baš nikad nemaju pravo na slab dan. Posebno ne na Svjetskom prvenstvu.

No opet, da ste na mjestu izbornika momčadi koja na Svjetskom prvenstvu mora igrati protiv Brazila, na koga biste odigrali svoje karte? Koga biste pokušali zaustaviti? I što je još važnije - kako?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!