SP 2006.

Obrana brine, napadači nevidljivi, Plete dobar

Tomislav Pacak • četvrtak, 08.06.2006.

U susretu protiv Španjolske Hrvati nisu briljirali, no bilo je i nekoliko dobrih pojedinačnih partija. Zanimljivo, ponajbolje su odigrali oni koje se najviše kritiziralo, od Pletikose preko Jerka Leke do Nike Kranjčara. Zadovoljio je i Tudor, napadači baš i ne...

Stipe Pletikosa 7: Ponajbolji hrvatski čovjek, iako je primio dva pogotka. Kod prvog možda pogriješio u postavljanju "živog zida", no osim Pletikose i Tudora najviše krivnje ipak snosi Fortuna. I više se nego iskupio obranom jedanaesterca, bio je relativno siguran pri ubačajima Španjolaca te vrlo siguran pri obranama dalekometnih udaraca. Pletikosa je potvrdio kako je stručni stožer donio ispravnu odluku, pozicija vratara protiv Brazila neće biti problem. Dao je i sebi i obrani prijeko potrebno samopouzdanje.

Robert Kovač (do 46. minute) 6: Još jednom ne previše uvjerljiv, nije to Robert Kovač iz kvalifikacija koji je bio jedan od stožernih igrača naše obrane. Još uvijek odličan u čitanju igre, no dogodi mu se da zakasni pokriti igrača, da ga netko nadskoči, pretrči... Od mlađeg Kovača se ipak očekuje da bude naš nasigurniji obrambeni igrač, što on za sada još nije. Do Brazila će, međutim, biti...

Dario Šimić (do 85. minute) 6: Dario se u pripremnom razdoblju nametnuo kao možda i najsigurna karika u obrani Hrvatske, što je pomalo neočekivano. Međutim, Šimić ima i iskustvo i znanje da bude važan kotačić obrambenog reda, a večeras je potrdio da dvojbe oko trećeg stopera definitivno nema - Dario je ispred Tomasa! Desna strana hrvatske momčadi danas je sigurno bila bolji dio momčadi, Šimić je dobro surađivao s Lekom te je Reyes puno bolje zaustavljen od Joaquina na lijevoj strani obrane.

Josip Šimunić 5,5: Treba mu još malo vremena da uđe u pravu formu, nije to još Šimunić kakvog trebamo. Skrivio kazneni udarac, podsjetio više na onog Šimunića iz prvih utakmica u reprezentaciji kada je previše griješio, nego na Šimunića iz kvalifikacija. Hrvatska osim njegove čvrstine i skoka treba i znanje u građenju napada, pogotovo protiv Japana i Australije, pa je stručnom stožeru sigurno jedan od prioriteta podignuti Šimunićevu razinu forme.

Igor Tudor 6,5: Jedan od najboljih, a pogotovo impresivan u drugom dijelu kada je zaigrao u obrani gdje je zaista svjetska klasa. Odličan u duelu, sjajno je do kraja ispratio svoje igrače, za razliku od drugih stopera, nenadmašan u zraku. "Pola ocjene" izgubio je nes(p)retnom reakcijom kod prvog gola Španjolaca, no u igri je bio zaista pravi te je pokazao da odlaskom u Split radi rođenja sinčića nije izgubio na formi.

Jerko Leko 6,5: Iako su mnogi mrko gledali na činjenicu da se izbornik još jednom odlučio gurnuti Leku na desni bok kao zamjenu za Srnu, Jerko je demantirao kritičare dobrom predstavom. Zajedno sa Šimićem nije dopustio Španjolcima da se razmašu po njegovoj strani iako je par puta bilo jasno da mu desni bok nije prirodna pozicija. No, prema naprijed je bio bolji od kolege Babića, više se puta opasno ubacio, a odlično je centrirao u dvije najbolje akcije Hrvatske - kod gola Klasnića koji nije priznat te udarca Kranjčara glavom kada je lopta, čini se, prešla gol-liniju.

Marko Babić 6: Solidan, ništa više od toga. Napadački je bio limitiran i zbog toga što su Španjolci bili izrazito opasni po desnoj strani, pored Joaquina Babić nije imao previše vremena za razmišljanje o napadačkim akcijama. Imao je dosta problema s desnim bočnim Španjolske, no imaju i igrači koji su puno bolji od Babića u defanzivi pa to ne treba previše čuditi. Ipak, nije dopustio Joaquinu da se baš previše 'nadribla' na njegovom dijelu terena.

Niko Kovač (do 68. minute) 6: Dosta dobar, reklo bi se standardna partija kapetana koji gotovo u svakoj utakmici ima sličan učinak - puno pretrčanih "milja', dosta oduzetih lopti i spašenih situacija, ne previše kvalitetnih lopti u napadačkim akcijama. Ipak, Kovač je dokazao da je još uvijek nezamjenjiv u našoj momčadi, na klupi nema igrača koji je sposoban jednako dobro odigrati u defanzivnom dijelu vezne linije.

Niko Kranjčar (do 70. minute) 6: Pokazao da sigurno nije najveći problem ove reprezentacije sasvim solidnom predstavom. Igrao je pametno, dijelio je kvalitetne lopte bez osjetnog broja krivih dodavanja ili izgubljenih lopti, a i trkačku dionicu odradio je na zadovoljavajućoj razini. Protiv Španjolaca Hrvatska nije imala mnogo loptu u posjedu, pa je teško zamjeriti Niki što nije još više sudjelovao u igri. No, jasno je da Hrvatska treba još više Nikinih lopti...

Dado Pršo (do 74. minute) 6: Puno radio, ovoga puta malo toga i učinio. No, kad mu i ne ide sve od noge, Pršo je među boljima, nadoknadio je sve borbenošću, trkom, pokrivanjem, vraćanjem u obranu... Ipak, Hrvatska na SP-u sigurno treba i očekuje Pršu koji je opasniji po gol suparnika.

Ivan Klasnić (do 89. minute) 5,5: Malo vidljiv, da ne kažemo i nevidljiv. Ne može mu se osporiti trud, no niti je dobio pravih lopti, niti se izborio za prave lopte. Kod nepriznatog pogotka pokazao je velemajstorsku klasu, zbog toga uostalom i je u početnih 11. Ako bude pravih lopti, Klasnić će ih zabit...

Luka Modrić (od 46. minute) 5,5: Ničime nije demonstrirao da zaslužuje mjesto u prvih 11, još jednom se nije previše nametnuo. Bilo je opet naznaka Modrićevog talenta u pas igri, no protiv razigranih Španjolaca to nije moglo puno doći do izražaja. Previše netočnih, mekanih dodavanja... Hrvatska treba dinamičnijeg Modrića, onog protiv Argentine, koji bi svojim ulaskom mogao podignuti kombinatoriku naše vezne linije i bio pravi joker s klupe.

Jurica Vranješ (od 68. minute) - : Premalo igrao za ocjenu, ali potvrdio tezu da Hrvatska objektivno ima samo 13-14 igrača koji mogu igrati na razini potrebnoj za SP, dok su svi ostali ipak za klasu ispod, pa tako i Vranješ.

Ivan Leko (od 70. minute): Opet podvalio odličnu loptu za Bošnjaka, no kao i protiv Poljske, to je ujedno bilo i sve. Leko očito ima viziju da bude dobar playmaker, no kao što je i slučaj s Vranješom - njegovim ulaskom pada hrvatska igra. Sigurno to nije pravedna ocjena prema Leki jer je ipak igrao s nekoliko pričuvnih igrača, no svejedno ostaje dojam da premalo sudjeluje u igri. Ipak, svakako igrač koji može donijeti određenu kvalitetu u vezi.

Ivan Bošnjak (od 74. minute): Opet zapucao idealnu šansu, iako jasno ne treba zaboraviti ni da je pucao pod prekršajem. No, na SP-u takve prilike treba pretvoriti u pogodak, Bošnjak nema realizatorske sposobnosti jednog Klasnića i zato će ipak biti u drugom planu.

Mario Tokić i Boško Balaban igrali su vrlo malo, no nisu se proslavili - Tokić je (pre)lako ispao kod pogotka Torresa, dok je Balaban poslao loptu iz slobodnog udarca nebu pod oblake. Jasno, Tokićeva pogreška puno je ozbiljnija, ako se prisjetimo i pogreške protiv Irana, postavlja se veliko pitanje je li Tokić uistinu taj "vrijedni, iskusni i profesionalni" stoper na kojeg se uvijek može računati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!