SP 2006.

Nizozemska: Mladi tulipani jurišaju na tron

Tomislav Pacak • četvrtak, 08.06.2006.

Reprezentacija Nizozemske potpuno pomlađena i promijenjena stiže na Svjetsko prvenstvo u Njemačku, no očekivanja javnosti od Oranja uvijek su ista - Nizozemska mora pucati na visok plasman, a možda baš dođe do kraja sad kad se to najmanje očekuje...

Nakon kraja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. godine, a potom relativno neuvjerljive prezentacije na Euru 2004. (ali i polufinala), Nizozemska je pod vodstvom Marca van Bastena krenula u potpuno novom smjeru. Fenomenalni nogometaš, jedan od najboljih nizozemskih svih vremena, ali i potpuno neiskusan trener, imao je viziju prema kojoj su mnogi bili skeptični. Pomladio je reprezentaciju, zahvalio se nekim velikim imenima nizozemskog nogometa proteklih 10 godina, a puno veću težinu dao je domaćoj ligi iz koje se odjednom dosta igrača našlo u reprezentaciji.

Van Bastena su mnogi gledali "ispod oka", no sjajan pohod kroz kvalifikacija razuvjerio je "nevjerne Tome" i Marco sada ima potpunu podršku javnosti. Čak i nakon što se pri slaganju popisa igrača za SP odrekao veličina poput Davidsa, Seedorfa ili Makaaya, javnost nije (previše) mrko gledala na njegove poteze. Mladi izbornik uvjerio je, prije svega igrama u kvalifikacijama, kako momčad ne čini nužno skup najboljih pojedinaca, već da je uz kvalitetu igrača itekako važna atmosfera.

I to je najveća snaga Nizozemske. Nakon što su 1994. imali velikih problema unutar momčadi, a i 1998. skrivalo se neslaganje između bijelih i crnih nogometaša u reprezentaciji, "tulipani" danas dišu kao jedan te im je timski duh jedno od najvažnijih oružja.

Istina, Oranje objektivno nema kvalitetu kakvu je imalo '98. godine, a pogotovo ne iskustva. Van Basten je izabrao tri veterena koji bi ovu momčad trebali voditi, a okružio ih je s nekoliko izuzetno talentiranih igrača, te nizom nogometaša iz domaće lige.

Iskustvo Nizozemskoj donose Edwin van der Sar na golu, Philip Cocu u obrani odnosno veznoj liniji (po potrebi) te Ruud van Nistelrooy u napadu. Od njih se očekuje da daju sigurnost momčadi, dok se od nekoliko sjajnih mladića očekuje da zabljesnu i postanu svjetske zvijezde na najvećoj smotri.

Arjen Robben već je etablirana 'marka', sjajni krilni igrač Chelseaja je i u Van Bastenovoj kompoziciji među ključnim karikama. U Portugalu je Robben zabljesnuo i predstavio se u sjajnom izdanju, ako ponovi takve partije u Njemačkoj, nizozemski napad bit će teško zadržati. To pogotovo vrijedi ako će na visini zadatka biti i Robin van Persie za kojeg Van Basten smatra kako može "osvojiti svijet".

Ovo SP je konačna prilika i Rafaelu van der Vaartu da pokaže je li svjetski talent ili ipak "samo" nadprosječno talentirani veznjak. Upravo je Van der Vaart najveća briga Nizozemaca. Nakon što je u HSV-u ove sezone igrao vrlo dobro, Van der Vaarta su krenule ozljede te u pripremnom periodu nije mogao raditi s ostatkom momčadi, pa je krajnje upitno u kakvoj će formi dočekati SP.

Dosta se očekuje i od mladog veznjaka Ajaxa Wesleyja Sneijdera, kao i odličnog Dirka Kuijta iz Feyenoorda. Van Basten je u pripremnom razdoblju isprobavao različite taktičke varijante, uglavnom je startao s klasičnim nizozemskim 4-3-3 sustavom s Robbenom i Van Persiem na krilima, te Van Nistelrooyem u sredini, no nerijetko su Nizozemci bolje izgledali u nekim pričuvnim varijantama, poput 4-4-2.

Nizozemska je malo promijenila stil u odnosu na protekle godine. Tulipani više nemaju tako klasne igrače u sredini da bi dominirali u posjedu lopte baš cijelo vrijeme, iako i dalje teže sličnom stilu, dakle tehnički dotjerano. Međutim, čini se da ova Nizozemska igra brže, djeluje opasnije po gol protivnika posebice u kontrama, kada preko izuzetno brzih krila kvalitetno razvija napade.

Očekivanja su visoka, i sam Van Basten želi najviše od svoje momčadi, no problem bi mogla biti već izuzetno teška skupina s Argentinom, SiCG i Obalom Bjelokosti. Uspiju li Nizozemci proći pored tri "mine", sposobni su otići vrlo daleko, što se uostalom od njih uvijek i očekuje...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!