SP 2006.

Sportnet prognozira - prvak Brazil, Hrvatska ide dalje!

Sportnet • petak, 09.06.2006.

Samo nas sati dijele do sportskog događaja godine, Svjetskog prvenstva u nogometu! Sportnet.hr za vas je pripremio bogato praćenje Mundiala, tri novinara izvještavat će vas iz Njemačke, još dvadesetak će SP pratiti u Lijepoj našoj. Red je da svoje čitatelje upoznamo s našim prognozama uoči SP-a, Sportnetovi novinari nude svoje odgovore na glavna pitanja - tko će biti prvak, tko će biti najbolji igrač, kako će proći Hrvatska...

Teren smo pripremili. U proteklih mjesec dana predstavili smo vam sve gradove domaćine, sve stadione na kojima će se igrati SP. Predstavili smo reprezentacije koje su se plasirale kroz prizmu njihove povijesti i puta do svjetske smotre. Potom smo vam ponudili portrete aktualnog trenutka svih reprezentacija, s analizom igre i momčadi te očekivanjima javnosti i šansama na SP. Mogli ste pročitati portrete najvećih zvijezda turnira, kao i nekih "mladih lavova" koji bi mogli "zapaliti" svijet. Predstavili smo i sve skupine sa šansama pojedinih reprezentacija. Uvodu je došao kraj, vrijeme je za pravu stvar.

Sportnet.hr će pratiti SP na razini koja se očekuje od vodećeg hrvatskog sportskog portala. Svakodnevne najave skupina, izvještaje svih utakmica, prijenose uživo svih važnijih dvoboja, izjave aktera te vijesti iz svih tabora pripremat će vam naša "vojska" u Hrvatskoj, dok iz Njemačke od trojice novinara očekujemo puno materijala vezanih uz hrvatsku reprezentaciju, naše navijače i općenito atmosferu u Njemačkoj.

Za početak, 12 Sportnetovih novinara odgovorilo je na osam pitanja:
1. Tko će igrati u finalu SP?
2. Tko će osvojiti SP?
3. Tko će biti najbolji strijelac?
4. Tko će biti najbolji igrač?
5. Do koje faze će dogurati Hrvatska?
6. Tko će biti najbolji hrvatski igrač?
7. Tko će biti najugodnije iznenađenje prvenstva?
8. Tko će biti najveće razočaranje turnira?

Slika 1 od 2.

Većina je igrala "na sigurno". Finale Brazil - Argentina, koje bi mnogi voljeli vidjeti, prognozirala su petorica, a čak osmorica u finalu vide Brazilce, dok šest novinara smatra da će u finalu igrati Argentinci. Osim tih dviju reprezentacija, 'kandidati' za finale su Engleska (3), Portugal, Češka, Španjolska, Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska (svi po jednom).

Zanimljivo, Brazil nije uvjerljivo najveći kandidat za naslov prvaka kao što to sugeriraju kladionice. Četvorica smatraju da će prvak biti Selecao, ali isti broj novinara na tronu vidi Argentinu. Po jedan 'glas' dobili su Portugal, Francuska, Španjolska i Engleska.

Ronaldo je kandidat broj jedan za "zlatnu kopačku" s četiri glasa, dok su po dva glasa dobili Thierry Henry i - Peter Crouch, najveće iznenađenje ove mini-ankete. Kod kandidata za najboljeg igrača jedno očekivano ime pojavilo se najviše puta - Ronaldinha najboljim vide petorica, a odmah do njega je s tri glasa sunarodnjak Kaka.

Hrvatska? Odgovori variraju, od četiri prognoze da nećemo proći prvi krug, do onih dosta optimističnih, poput polufinala (2) i četvtfinala (2). Osmina finala, što mnogi smatraju realnim ciljem, prognoza je četvorice novinara. Kod najboljeg Hrvata nema previše dvojbi - Dado Pršo najbolji je u očima sedmorice, Klasnić je dobio tri glasa, jedan Kranjčar dok su po "pola glasa" podijelili Šimić i Srna.

Na kraju, kod iznenađenja i razočaranje očekivano velik raspon odgovora. Njemačka kod mnogih kotira kao veliko razočaranje (6), tu su i Italija (3), Engleska (2) te sve afričke reprezentacije (1). Ugodna iznenađenja? Neki će reći Hrvatska (2), neki Iran (2), neki Gana (2), a neki čak i Njemačka, od koje većina smatra da bude - razočaranje.

Nekako se čini da su na 'najsigurnije karte' igrali glavni urednik Bernard Jurišić te Bojan Poturica, dok je riziku najviše bio sklon nogometni urednik Tomislav Pacak koji u finalu vidi Portugal i Češku. Hoće li na kraju ispasti sve onako kako se to generalno očekuje (a otprilike takva je i zajednička prognoza Sportnetovaca) ili će Njemačka donijeti iznenađenja poput Koreje i Japana ili Eura u Portugalu - saznat ćemo tek za mjesec dana. Do tada uživajmo u SP-u, sljedeće je tek za četiri godine...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!