SP 2006.

Tri kandidata za dva mjesta

Igor Petrinović • petak, 23.06.2006.

Skupina G posljednja je iz koje ćemo doznati dvije reprezentacije koje će se plasirati u osminu finala. Francuska, Švicarska i Južna Koreja odlučuju svaka o svojoj sudbini. Švicarce i Korejance pobjeda bi u međusobnom susretu lansirala na prvo mjesto, dok Francuzima za prolaz treba trijumf od barem dva gola razlike. Zanimljivo postaje odigraju li Švicarska i Koreja neodlučeno...

Skupina G, treće kolo; Hannover, 21:00 Švicarska - Južna Koreja:

Švicarska se prije trećeg kola nalazi u bojoj poziciji od Južne Koreje. Iako obje reprezentacije imaju po četiri boda, zbog bolje gol-razlike u susretu s Južnokoreancima, Švicarskoj je za prolaz potreban tek nerješen ishod. Ne pobjedi li Francuska s dva ili više golova razlike, jedan bod bi Švicarcima bio dovoljan čak i za prvo mjesto.

Koreju bi nerješeno sa Švicarskom ostavilo u iščekivanju rezultata iz Kolna. U slučaju pobjede Francuza od jednog gola razlike o plasmanu dalje bi odlučivao veći broj postignutih golova u skupini, a nije isključen niti ždrijeb ukoliko Francuzi i Koreanci završe s identičnom gol razlikom. Južna Koreja je trenutno na 3:2, a Francuska na 1:1.

Za Koreance, četvrtoplasiranu reprezentaciju sa posljednjeg Svjetskog prvenstva, ponovni prolaz u osminu finala bio bi fantastičan uspjeh. U Seulu i ostatku Južne Koreje svaku utakmicu na ulicama i trgovima prati stotine tisuća navijača iako susreti počinju u 4 ujutro. S Nizozemcem Dickom Advocaatom na klupi i Parki Ji-Sungom na terenu, Korenaci će pokušati probiti čvrstu Švicarsku obranu koja još nije primila pogodak.

Korenacima će najveća prijetnja biti Alexander Frei, koji će uz pomoć Yakina, Vogela i društva pokušati osigurati svojoj reprezentaciji novi plasman među 16 najboljih reprezentacija svijeta. Zanimljivo, Švicarcima je ovo tek drugi nastup na Mundijalu u posljednjih 40 godina, a u osminu finala plasirali se i u svom posljednjem nastupu u SAD-u 1994. godine.

Skupina G, treće kolo; Koln, 21:00 Francuska - Togo:

Francuzima protiv Toga pobjeda od dva ili više golova razlike osigurava prolaz u drugi krug. U slučaju tek minimalnog trijumfa u večerašnjem ogledu, eventualan neodlučeni rezultat između Švicarske i Koreje mogao bi izbaciti tricolore iz turnira.

Bilo bi to drugi puta zaredom da se Francuzi opraštaju od SP-a već nakon borbe po skupinama, nakon što im se to dogodilo i prije četiri godine u Japanu i Koreji kada su branili naslov. ”Ispadanje bi bilo ogromno, ogromno razočaranje”, kaže Patrick Vieira koji danas na dan utakmice puni 30 godina. ”Ovo bi bilo gore od 2002. godine.”

Tada su Francuzi igrali bez Zidanea, a u tri utakmice protiv Senegala, Urugvaja i Danske nisu uspjeli postići niti jedan gol. Protiv Toga će Francuska ponovno biti bez Zizzua koji je u prve dvije utakmice zaradio dva žuta kartona, ali su barem pogotkom Thierrya Henrya protiv Južne Koreje prekinuli post zabijanja golova na Svjetskim prvenstvima.

Igračima Toga dvoboj s Francuskom bit će posljednji na njihovoj mundijalskoj premijeri. Nakon što se umiješala i FIFA napokon su okončali svađu sa svojim savezom, pa reprezentativci Toga mogu na miru odigrati posljednji susret.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!