SP 2006.

Glavu gore, izborniče!

Zoran Zdelar • petak, 23.06.2006.

Na licu i u glasu našeg izbornika Cice Kranjčara vidjela se, osjetila tuga zbog nedovoljno dobrog rezultata u susretu protiv Australije. Iako je Cico svojim stalnim gestikulacijama rukama, ali i cijelim tijelom pokušavao utjecati na igru tijekom same utakmice, to nije uspio. Ipak, što je najbitnije, Hrvatska u ove tri utakmice nije u potpunosti nadigrana i uzdignute glave naši se reprezentativci mogu vratiti u domovinu…

Vjerojatno je ovo jedina utakmice u karijeri naših reprezentativaca nakon koje su im se zasuzile oči, a da nisu izgubili, barem ne rezultatski. Prvi je pred kamere Hrvatske televizije izašao kapetan Niko Kovač, koji je barem privremeno u drugom poluvremenu donio veliko slavlje brojnim navijačima Hrvatske na Gottlieb-Daimler stadionu.

"Danas smo se stvarno dobro borili, ali smo imali velikih problema s direktnim duelima u kojima nismo bili dovoljno blizu protivničkim igračima i previše smo se iscrpili u prvom poluvremenu. Ne smije nam se događati da lopta prođe cijeli naš šesnaesterac i da primimo pogodak. Voditi dva puta na Svjetskom prvenstvu i ispustiti vodstvo je nečuveno. Razočaran sam… Veliki problem nam je predstavljalo zadržavanje lopte u posjedu. Loptu za koju smo se teško izborili olako bi je gubili i pritisak je postajao sve veći i veći. Nismo se mogli suprotstaviti onoliko koliko smo htjeli . Ponovno, trebali smo više držati loptu.", kazao je Niko Kovač samo nekoliko minuta nakon završetka susreta.

Izbornik Kranjčar nije okolišao istaknuti greške naše reprezentacije. "Kod prvog vodstva prerano smo se povukli u svojih 20-30 metara umjesto da smo i dalje nastavili s napadima, baš kao što smo se bili i dogovorili. Australci su to iskoristili i izborili su jedanaesterac. Ne znam je li dosuđen opravdano, mislim da nije. Međutim, u drugom poluvremenu ponovno smo preuzeli kontrolu nad igrom, došli do novog vodstva, ali naša obrana nije pravovremeno reagirala i Australija je došla do svog drugog pogotka. Ipak, moram istaknuti da je rezultat realan, ali i da je završilo našom pobjedom ne bi bilo nezasluženo. Danas smo jako dobro krenuli u utakmicu i kad bi mi se kojim slučajem pružila prilika da vratim vrijeme i promijenim neke stvari, to ne bih učinio. Željeli smo pružiti i pokazati što više na ovom Prvenstvu i to nismo uspjeli u potpunosti. Ova utakmica nam je putokaz za budućnost."

"Vezna linija se nije dovoljno trudila zadržati loptu u svom posjedu, a to su u drugom poluvremenu malo i popravili, no nedovoljno za povoljan rezultat. Imali smo meč loptu, imao ju je Tudor, no moram napomenuti da se Hrvatska u ove tri utakmice nije osramotila, imala je jednu dobru igru. Nismo iskoristili svoje prilike koje smo imali. Život ide dalje, okrećemo se sad jeseni gdje nas čekaju kvalifikacije za Europsko prvenstvo i nadam se da ćemo neke nedostatke koje smo uočili u Njemačkoj ukloniti i da ih više nećemo viđati u sljedećim utakmicama.", najavio je Kranjčar bolje dane i bolja izdanja hrvatske reprezentacije.

I hrvatski rekorder po nastupima za nogometnu reprezentaciju Dario Šimić razočaran je neuspjelim pokušajem prolaska Hrvatske u osmine finala. "Prvi pogodak smo dali brzo, ali smo se onda nesvjesno povukli što je bila greška. Australci su nas tad kontinuirano stisnuli. Nakon njihova izjednačenja, uspjeli smo ponovno doći do vodstva, ali tada ponovno dolazi do tog kobnog nesvjesnog povlačenja. Bilo je i previše previda suca, kako na ovom susretu, tako i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu."

Stipe Pletikosa, kojem je posljednjih tjedana toliko osporavano mjesto prvog vratara Hrvatske razuvjerio je sve i dokazao da čvrsto drži hrvatsku jedinicu, teže od branjenja udaraca, čini se, Stipi je pao razgovor pred kamerama. "Nismo zaslužili ispadanje sa Svjetskog prvenstva zbog svojih prikazanih izdanja, ali nas je napustila sreća, pogotovo na današnjoj utakmici."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!