SP 2006.

Eurodominacija

Bernard Jurišić • nedjelja, 02.07.2006.

Bez obzira kako završilo ovo Svjetsko prvenstvo, Europa je već sad totalni pobjednik. Čast "ostatka svijeta" nisu uspjeli spasiti ni njegovi dosadašnji najuporniji branitelji Brazilci i Argentinci, a europski nogomet dobio je veliku satisfakciju nakon napada s drugih kontinenata kako "Europa dobiva previše mjesta na SP"...

Europa je pobijedila. Četiri zemlje iz Europske unije, Njemačka, Italija, Portugal i Francuska između sebe će riješiti pitanje prvaka svijeta, ostavivši drugim kontinentima tek "mrvice".

Nakon 24 godine čekanja, Europa opet u polufinalu Svjetskog prvenstva ima sva četiri predstavnika. Četvrti put u povijesti, nakon Italije 1934. (Italija, Austrija, Češka, Njemačka), Engleske 1966. (Engleska, Portugal, Njemačka, SSSR) i Španjolske 1982. (Italija, Poljska, Njemačka, Francuska), Europa se pokazala dominantnom naspram ostatku svijeta.

Lako je primjetiti poveznicu sva četiri "europska polufinala". Svaki put među njima bila je - Njemačka, Talijani triput, Francuzi i Portugalci po dva puta.

Iako se potpuna dominacija europskih reprezentacija u polufinalima događala tek četiri puta u povijesti, još osam puta u polufinalu su sudjelovale tri europske reprezentacije u polufinalima SP.

Zanimljivo je da "ostatak svijeta" nikad nije bio ni blizu tomu da prije polufinala zaustave sve europske reprezentacije, a najbliže su došli još na prvom SP u Urugvaju 1930., kad je "europsku čast" spasila - Jugoslavija. Uz momčad u kojoj su igrali i hrvatski igrači, u polufinalu tog dalekog SP igrale su reprezentacije Urugvaja, Argentine i SAD-a, a iz Europe su na natjecanju još sudjelovali Belgijanci, Francuzi i Rumunji.

Nakon toga, tek su triput u polufinalu Svjetskih prvenstava sudjelovale samo dvije europske reprezentacije; 1962. u Čileu (ČSSR i SFRJ), 1970. u Meksiku (Italija i Njemačka) i 2002. u Japanu i Južnoj Koreji (Njemačka i Turska). U Argentini 1978. nije bilo polufinala, već su u finale išli pobjednici dviju skupina (Argentina i Nizozemska), a drugoplasirani u borbu za broncu (Brazil i Italija).

Brazil i Argentina dosad su najupornije branili "čast ostatka svijeta" protiv Europe, no 2006. u Njemačkoj ostat će u lošem sjećanju većini neeuropskih nogometnih nacija.

Veliko razočaranje već su iskazali čelnici Azijske nogometne federacije, koji su blamažom proglasili činjenicu da ni jedna njihova reprezentacija nije prošla prvi krug natjecanja na Svjetskom prvenstvu. Najavili su velike promjene, između ostalog Azijci žele u svoje nacionalne lige dovesti što više zvijezda i inozemnih trenera, ali ovaj put onih "u punoj snazi", a ne kao dosad, onih koji su na zalazu karijere i dolaze po "posljednji bogati ugovor".

Ovakva dominacija Europe (od 14 sudionika ovog SP, samo četiri nisu prošle u drugi krug, Hrvatska, Češka, Poljska i SiCG) ponovno će zatvoriti usta kritičarima s ostalih kontinenata, koji se često znaju obrušiti na brojčanu privilegiranost europskih reprezentacija u kvalifikacijskom ciklusu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!