Automoto

Dvostruka pobjeda Forda

Ante Kojundžić • nedjelja, 15.10.2006.

Marcus Grönholm u Fordu pobjednik je turskog relija koji se vozio u planinama poviše Antalije. Na putu prema pobjedi Finac nije naišao ni na kakve probleme, a nije imao ni dostojnog protivnika ovaj vikend…

Grönholm tokom 19 brzinaca, koliko ih se vozilo, nije ni jednom pošteno pritisnuo papučicu gasa jer za to nije imao potrebe. U odsustvu Löeba, Finac nema prave konkurencije, stoga je svaki rizik bio suvišan.

Petter Solberg (Subaru) uspio se naviše približiti vodećem, ali ne i ugroziti ga. Solberg je držao drugo mjesto na reliju do 15. brzinca kada odustaje nakon udara u kamen. Grönholmov razmak tad raste na dvije minute ispred Mikke Hirvonena koji se zahvaljujući odustajanju Solberga penje na drugo mjesto.

Vezane vijesti

Treći dan natjecanja donio je ljepše vrijeme i suhi makadam, ono čemu su se svi nadali prije dolaska u Tursku. Treći dan je donio i neke promjene u poretku, ali i odustajanje Colina McRaea na posljednjoj etapi zbog problema na Xsari. Na vrhu poretka relija, pak, ništa se nije mijenjalo.

Poslije 351 kilometra jurnjave, petu pobjedu u sezoni odnosi Marcus Grönholm ispred momčadskog kolege i sunarodnjaka Hirvonena pa je ovo dvostruko slavlje Fordove momčadi. Razloga za slaviti ima i Norvežanin Henning Solberg u Peugeotu koji je dospio na svoj prvi podij u WRC karijeri.

Sa šestog mjesta kojeg je držao jučer, Xavi Pons (Citroën) je dospio na četvrto preskočivši Kostija Katamajakija (Ford) na petom mjestu i Chrisa Atkinsona (Subaru) na šestom. Najveći gubitnik među trojkom je Atkinson koji je uoči posljednjeg dana relija držao četvrto mjesto.

Daniel Sordo (Citroën) i Manfred Stöhl uspjeli su se dokopati bodova zahvaljujući odustajanju McRaea i završavaju natjecanje na sedmom i osmom mjestu.

Grönholm nakon ove pobjede ima 87 bodova u prvenstvu vozača i još uvijek puno zaostaje za Löebom koji je skupio 112 bodova. Ford je zahvaljujući dvostrukoj pobjedi prestigao Kronos Citroën momčad u poretku konstruktora te sad imaju 153 boda naspram Krnosovih 145.

Sljedeći reli voziti će se na australskom tlu od 27. do 29. listopada.

Poredak na kraju relija:
1. M. Grönholm (FIN/Ford) 3:28:16.3
2. M. Hirvonen (FIN/Ford) + 2:23.4
3. H. Solberg (NOR/Peugeot) + 3:06.0
4. X. Pons (ŠPA/Citroën) + 3:27.4
5. K. Katajamaki (FIN/Ford) + 3:28.5
6. C. Atkinson (AUS/Subaru) + 3:36.5
7. D. Sordo (ŠPA/Citroën) + 4:24.8
8. M. Stöhl (AUT/Peugeot) + 4:30.3
9. F. Duval (BEL/Škoda) + 5:35.6
10. A. Aigner (AUT/Škoda) + 6:57.4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolWRC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!