Tenis

Ljubičić izgubio dobiveno, Ančić bez problema završio

Branimir Korać, Bruno Blumenschein • subota, 01.07.2006.

Ivan Ljubičić ove godine otišao je korak dalje u Wimbledonu, ali u trećem kolu završio je svoj nastup. Protiv dobrog Rusa Dmitrija Tursunova imao je 2:0 u setovima, ali nije to iskoristio i upisao je poraz u pet setova. Mario Ančić je u nastavku meča protiv Wawrinke uspio prilično lagano u četiri seta riješiti pitanje prolaska u četvrto kolo...

Daleko je to bilo od dobre Ivanove igre. I nakon drugog seta dok je imao 2:0 u setovima, nije to bilo to, Rus je do tada dosta toga poklonio i moglo se očekivati da će prograti i on. Kad su mu počeli napadi ulaziti, postalo je jasno da njemu trava više odgovara i da može do pobjede.

Već u prva tri gema "Ljubo" se suočio s velikim problemima na svom servisu, ali se uspio spasiti. S druge strane prvi poen na Dmitrijev servis uzeo je tek u trećem gemu. Prvi set riješen je kod 6:5 za Ivana kada naš tenisač dolazi do 15:40 zahvaljujući dvije dvostruke servis pogreške Tursunova. Dugu izmjenu Tursunov završava neforsiranom pogreškom i Ljubičić uzima set sa 7:5.

U drugom setu Ljubičićev servis je na visokom nivou i više problema ima Tursunov. Kod 4:3 prvi veliki pritisak našeg igrača, ali nakon četiri zjednačenja rezultata, ne uspijeva doći do break lopte. Kod 5:4 "Ljubo" ima 0:40, Tursunoiv se vraća, ali na drugu novu break loptu Ljubičić dobro reagira i sa 6:4 dolazi do velikih 2:0.

Prvi ključni trenutak meča događa se kod 1:1 u trećem setu. Tursunov tada radi break i do kraja seta više ne gubi niti jedan gem. Nakon visokih 6:1 Ljubičić se vraća u četvrtom setu i na početku stabilizira servis i lako ga održava do završnice.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Kod 5:5 dolazi do 30:40 na servis Tursunova, radi break i ima 6:5 i servis za meč. No Tursunov nastavlja s izuzetno agresivnom igrom na "Ljubin" servis i dolazi do 15:40. Prvu break loptu spašava, a na drugoj griješi na mreži i ulazi se u tie-break. U 13. igri do meč lopte dolazi asom za 6:5. No Tursunoiv servis winnerom spašava meč loptu, i kod 7:6 sjajno vraća Ivanov servis i uzima set s 8:6.

Nakon izgubljenog seta, potpuni raspad Ivanove igre. Djelovao je odjednom vrlo usporeno, bez ikakve inicijative za izlazak prema naprijed što Rus koristi i s dva breaka uzima meč.

"Ljubi" nije pomoglo niti 24 as servisa, ubilježio je deset dvostrukih pogrešaka i 11 neforsiranih pogrešaka više. Tursunov je bio puno agresivnije i to mu se na kraju isplatilo. Ivanova igra bila je prikladnija za Roland Garros nego za Wimbledon i s takvom igrom teško se može do pobjede nad ovako neugodnim igračem.

Najveća nada hrvatskog tenisa u Wimbledonu, Mario Ančić je u današnjem nastavku meča protiv Stanislasa Wawinke uspio osigurati prolazak u četvrto kolo s konačnih 7:6 6:7 6:1 6:3. Odmah na početku nastavka se vidjelo kako "Super Mario" više želi pobjedu, ali i kako je Wawrinka u puno lošijem ritmu nego u jučerašnja dva seta.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Već u četvrtom gemu Ančić radi break i odlazi na 3:1 te lagano potvrđuje svoj servis za 4:1. Nije ništa prepustio slučaju već je još jednim oduzimanjem servisa u potpunosti riješio pitanje trećeg seta i vodstva od 2:1. Wawrinka je griješio puno više nego dan prije, a hrvatski tenisač je znao kazniti svaku pogrešku Švicarca.

U četvrtom setu, koji se pokazao i posljednjim, Ančić je odmah na startu oduzeo početni udarac protivniku i sigurnim držanjem svog servisa uspješno apsolvirao problem zvan Stanislas Wawrinka. Slijedeća prepreka do možebitnog velikog četvrtfinala protiv Rogera Federera će biti mladi igrač iz Srbije i Crne Gore Novak Đoković, koji je nimalo lagan zadatak, ali ne i nepremostiva prepreka.

Wimbledon, tenisači, treće kolo:
Tursunov (Rusija, 27) - Ljubičić (Hrvatska, 5) 5:7, 4:6, 6:1, 7:6(6), 6:2, Ančić (Hrvatska, 7) - Wawrinka (Švicarska) 7:6(5), 6:7(5), 6:1, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!