SP 2006.

Ekskluzivno: "Hrvatska bi morala dobiti EURO 2012."

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 19.06.2006.

Media Centri pored stadiona koji ugošćuju Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, uoči i nakon utakmica pretvaraju se u "mravinjake". Gomila novinara sa svih strana svijeta piše, šalje, obrađuje, prerađuje... Tako smo krenuli u zanimljivu priču s novinarem engleskog BBC Radija Johnom Murrayem...

John Murray prenosio je za BBC Radio Sport utakmicu između Češke i Gane, a zanimale su ga neke informacije glede hrvatske momčadi, koju bi mogao pratiti "ako prođe u osminu finala. Riječ po riječ, dotaknuli smo se mnogih tema.

"Bio sam u Hrvatskoj, točnije u Splitu, one godine kad je Hajduk igrao protiv Fulhama. Tada sam radio prijenos i moram reći da sam se na prvi pogled zaljubio u vašu zemlju. Volio bih je još jednom posjetiti, a vjerujem i da hoću, bilo radno, bilo na odmoru", počeo je Britanac.

Slika 1 od 2.
Foto: Bernard Jurišić

I on je jedan od onih koji su fascinirani sportskih duhom i rezultatima koje postiže država koja ima manje stanovnika nego engleski glavni grad.

"Imate odlične sportaše, ali meni je najviše u sjećanju ostao Goran Ivanišević i osvojeni Wimbledon 2001. Kakvo je to finale bilo, zasigurno najbolje u povijesti. Imao sam neke obveze tijekom meča, a stalno sam odlagao odlazak. Znao sam da se događa nešto veliko, bio je to vrlo emocionalan trenutak kad je Goran podignuo pehar".

Pitao sam ga kako je moguće da Englezi nikako ne mogu stvoriti jednog "poštenog" tenisača, uz osmijeh samo je slegnuo ramenima i rekao "Beats me, mate". Morao sam se čovjeku ispričati za sve one silne poraze koje je jadni Tim Henman doživljavao i doživljava najprije od Ivaniševića, pa Ljubičića, na kraju i Ančića.

Johna je posebno zanimalo kakve su nam šanse da dobijemo domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2012.

"Bilo bi zaista nepravedno da Talijani dobiju to domaćinstvo, nakon svega što im se događa, svih afera, namještaljki i ostavki. Tko vam je drugi protukandidat, Poljska i Ukrajina. Ne, oni nemaju šansi, realno gledajući. Hrvatska i Mađarska bi morale dobiti to Europsko prvenstvo, jer njima će to značiti puno više nego Italiji. Bio sam u Portugalu 2004., tamo je bilo sjajno. Jedan od razloga za to je i veliki entuzijazam kojeg su imali Portugalci, pošto im je to bilo prvo veliko natjecanje ovog tipa. Zato mislim da je UEFA naučila nešto iz tog primjera i da više neće zanemarivati 'manje' zemlje koje žele organizirati velika natjecanja. Hrvatska i Mađarska su moj favorit".

Da sve ne bi završilo tako idilično, dohvatili smo se malo i našeg budućeg sučeljavanja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. "Bit će to jako teške kvalifikacije za Englesku. Hrvatska i Rusija bit će veliki izazov, Izrael može nekoga iznenaditi, bit će ovo najteže kvalifikacije za Englesku u posljednjih nekoliko ciklusa. Nadam se da ćemo ih uspješno proći", kaže John i dodaje "Engleska ima jako dobre igrače, ali momčad....

Pokušao sam ga malo prestrašiti činjenicom da Hrvatska nikad u svojoj povijesti nije izgubila domaći susret u kvalifikacijskim ciklusima. "Pravo je vrijeme da se i to dogodi", nasmijao se John, aludirajući na naš susret s Englezima u listopadu.

Uzvratio sam mu istom mjerom. "Nemojte nas ljutiti, jer ćemo vas onda morati pobijediti na novom Wembleyu u posljednjoj utakmici i zatvoriti vam vrata Austrije i Švicarske".

Rastali smo se uz čvrsti stisak ruke, uz obostrani pozdrav "See you in Croatia in EURO 2012.!"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!