SP 2006.

Viduka: "Protiv Hrvatske idemo na pobjedu!"

HINA • srijeda, 21.06.2006.

Nogometna reprezentacija Australije stigla je na korak od najvećeg uspjeha u svojoj povijesti - plasmana u osminu finala svjetskog prvenstva. U do sada jedinom nastupu na svjetskim prvenstvima, 1974. godine, također u Njemačkoj, ispali su u prvom krugu osvojivši tek jedan bod.

Izgubili su utakmice od Zapadne i Istočne Njemačke, a remizirali protiv Čilea, no u tri utakmice nisu postigli niti jedan pogodak. Nakon neuspješne njemačke avanture uslijedile su godine frustracija. Bez prave konkurencije u Oceaniji, Australci su zapinjali na posljednjoj stepenici - u dodatnim kvalifikacijama. To ih je toliko isfrustriralo da su zatražili FIFA-u da im dozvoli prelazak u Azijsku zonu, što im je koncem prošle godine i odobreno. Australija će tako u idućim kvalifikacijama za SP igrati u Aziji, a iduće godine ih očekuje i nastup na azijskom prvenstvu.

U dodatnim kvalifikacijama su zapeli četiri puta (1985, 1993, 1997, 2001), a koncem prošle godine napokom su razbili urok. Nakon dvije dramatične utakmice boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedili su Urugvaj i nakon 32 godine čekanja izvadili vizu za SP.

"Bio je to trenutak kojeg ću se sjećati cijeli život, no sada smo u prilici načiniti još veći pothvat - izboriti osminu finala", kazao je jedan od najboljih australskih igrača, Mark Viduka.

Napadač engleskog premierligaša Middlesbrougha dio karijere proveo je u zagrebačkom Dinamu, a igrao je i za Leeds Unuted, te Celtic.

"Utakmica protiv Hrvatske biti će vrlo teška, no ne zanima me tko je s druge strasne. Premda nam treba bod idemo po pobjedu", poručio je Viduka.

Osim njega u redovima "Socceroosa" još su šestorica igrača koji imaju hrvatske korijene (Željko Kalac, Josip Skoko, Tony Popović, Jason Čulina, Ante Čović i Marco Bresciano).

"Radujemo se utakmici protiv Hrvatske, no srce je uz Australiju", poručio je Jason Čulina.

Prvake Oceanije 1980, 1996 i 2000. godine vodi Nizozemac Guus Hiddink, koji je na posljednja dva SP-a odveo Južnu Koreju i Nizozemsku do polufinala. Hiddink je u samo nekoliko mjeseci posložio redove i od skupine talentiranih igrača stvorio respektabilnu momčad.

"Hrvatska ima odličnu momčad, no ja vjerujem u svoje dečke. Igrat ćemo hrabro i nema govora da obranom pokušamo osvojiti bod koji nas vodi u osminu finala. Igrat ćemo aktivno i samo takvom igrom možemo do željenog rezultata", poručio je Hiddink.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!