SP 2006.

"Imamo za čim žaliti"

Bernard Jurišić • petak, 23.06.2006.

Neposredno po završetku utakmice protiv Australije, izbornik Zlatko Kranjčar dao je prvu analizu utakmice. "Igrači su se samoinicijativno povukli, morali smo držati pritisak i nakon prvog pogotka, no umjesto toga mi smo prepustili da ritam igre diktiraju Australci..." Za Sportnet.hr iz Stuttgarta Bernard Jurišić...

Izbornik Kranjčar na konferenciji za novinare nije djelovao razočaran, iako je bilo vidljivo da je nesretan zbog rezultata koji je u osminu finala na Italiju gurnuo Australce, umjesto nas.

Slika 1 od 2.
Foto: Bernard Jurišić

"Dali smo sve od sebe, no neki detalji koje neću komentirati poremetili su našu koncepciju. Oba pogotka Australije mi djeluju sumnjivo, jedanaesterac bih volio vidjeti na snimci, a za drugi pogodak mi se čini da je postignut iz zaleđa. Ipak, sami smo krivi za ovaj rezultat, imali smo i meč-loptu Tudora u posljednjim minutama, no nismo iskoristili svoje šanse i Australci idu dalje."

Gledajući realno, Australija je sinoć ipak pružila više.
"Čestitam Australiji na prolazu, mi svakako imamo za čim žaliti. No, to je sad već prošlost, trebamo hladnih glava analizirati naš nastup na Svjetskom prvenstvu i okrenuti se budućnosti."

Slika 2 od 3.
Foto: Bernard Jurišić

Zašto su se igrači odmah povukli natrag, čim smo postigli vodeći pogodak? Napravili su potpuno istu stvar kao i prije dvije godine na Europskom prvenstvu u Portugalu, na utakmici protiv Engleske?
"Mi smo trebali držati igru, ali nakon vodstva igrači su se sami povukli, prebacili težište igre na našu polovicu. Tjerao sam ih naprijed, vikao da igraju, međutim nismo uspjeli izdržati taj austraqlski pritisak."

Kod nas je očita boljka - ne znamo nastaviti kad rano postignemo pogodak. Umjesto da smirimo igru, iskontroliramo situaciju na terenu, mi se u pravilu povlačimo, kao da namjeravamo do kraja utakmice čuvati vodstvo?
"Pogodak nam je trebao biti poticaj da zadržimo ritam prema naprijed, umjesto toga nama je postao uteg. Nismo uspjeli zadržati ritam nakon prvog postignutog pogotka, u drugom dijelu nakon novog vodstva djelovali smo bolje, no Australci su nam opet napravili pritisak i postigli izjednačenje. Opet ponavljam, smatram da je drugi gol postignut iz zaleđa, no sad je to ionako svejedno, ništa se neće promijeniti..."

Slika 3 od 4.
Foto: Bernard Jurišić

Možete li prokomentirati izmjene koje ste napravili u drugom dijelu?
"Mislim da su sve izmjene bile logične. Niko Kranjčar nije uspijevao pokrivati sredinu, Australci su mu se često ubacivali iza leđa, zato je zamijenjen. Olića sam zamijenio Modrićem kako bih dodatno ojačao sredinu, na kraju je Klasnić trebao pojačati pritisak prema naprijed."

Posljednje pitanje bilo je - kad će se obaviti produženje ugovora sa Savezom?
"Ne trebate se brinuti, mislim da je ugovor već produžen."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!