Ostali sportovi

Prvaci na nuli, Miami u rupi, Baltimore i Chicago neprobojni

Igor Petrinović • utorak, 19.09.2006.

Drugi vikend NFL-a donio je čak devet divizijskih dvoboja, a najzanimljivije je bilo na Istoku u Nacionalnoj konferenciji - najjačoj diviziji lige gdje su NY Giantsi i Eaglesi odigrali klasik, a Dallas je sredio Washington. Impresivne partije iz prvog kola ponovili su San Diego, Baltimore i Chicago, dok su aktualni prvaci ostali na nuli u Jacksonvilleu…

Sudar Jacksonvillea i prvaka Pittsburgha bio je iščekivan zbog povratka na teren quarterbacka Bena Roethlisbergera. Big Ben je prošle zime odveo Steelerse do naslova prvaka, da bi nekoliko mjeseci kasnije jedva preživio pad s motocikla, a zatim prije dva tjedna imao operaciju slijepog crijeva. Susret u Jacksonvilleu su obilježile čvrste obrane, tako da se na poluvrijeme otišlo bez golova. U drugom dijelu, Jaguarsi su s dva field-goala sredinom treće i četvrte četvrtine poveli 6:0, a zatim u posljednjih pet minuta dva puta presjekli Roethlisbergerova dodavanja te s 9:0 prekinuli Pittsburghov niz od devet uzastopnih pobjeda.

U Dallasu su domaćini pobijedili Washington 27:10, a susret su riješili početkom posljednje četvrtine. No, nekvalitetna utakmica i igra nisu razveselili nikoga, pa niti pobjedničku momčad čiji je trener Bill Parcells nakon utakmice bio iznimno nezadovoljan brojem pogrešaka koje su njegovi momci napravili. Čak i uz činjenicu da je kontroverzni hvatač Cowboysa Terrell Owens slomio prst te će izbivati četiri tjedna, susret je u potpunosti zasjenila utakmice odigrana nekoliko sati ranije u Philadelphiji.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Tamo su NY Giantsi napravili pravo malo čudo. U posljednju četvrtinu ušli su sa zaostatkom 24:7 protiv velikih rivala Eaglesa, te bili na rubu da u sezonu krenu s neugodnih 0-2. Ali kad su Giantse već svi otpisali, njihov mladi quarterback Eli Manning se othrvao svim napadima obrane "Orlova", te nakon što je preživio osam rušenja, dotukao je domaćine. Samo pet minuta prije kraja Giantsi su bili na 10 poena zaostatka, da bi mlađem Manningu trebalo samo 43 sekunde da pronađe Amanija Toomera i dodavanjem od 22 yarde smanji na 24:21. Za posljednji napad imao je samo 56 sekundi, ali i to mu je bilo dovoljno da sedam sekundi prije kraja dovede kickera Jaya Feelya u situaciju da odvede susret u produžetak. Pobjedonosni touchdown dogodio se tri minute prije kraja produžetka, kada je Manning s linije od 32 yarde u trećem pokušaju bacio u end-zonu domaćina gdje je Plaxico Burress uhvatio loptu i veliko slavlje Giantsa moglo je početi. Manning je kompletirao 31 od 43 dodavanja za 371 yardu i dva TD dodavanja. Teže od poraza Eaglesi su primili vijest da je vođa obrane Jevon 'Freak' Kearse potrgao ligamente koljena te je izgubljen za sezonu.

U produžetak se otišlo i u Minneapolisu i Denveru. Minnesota slavi kickera Ryana Longwella koji je s tri field-goala i TD dodavanjem zaslužan za sve poene Vikingsa protiv favorizirane Caroline. Longwell je u posljednjoj četvrtini odličnim lažnjakom i dodavanjem od 16 yardi za Richarda Owensa izjednačio rezultat na 13:13, a zatim nakon osam minuta produžetka field-goalom s 19 yardi donio Vikingsima drugu pobjedu, a Panthersima podario nimalo zavidan omjer 0-2.

Kansas City je u Denver došao bez quaterbacka Trenta Greena, ali su u posljednjoj minuti treće četvrtine negledljive utakmice na Mile High stadionu imali vodstvo 6:0. No, tada se pojavilo Denverovo ovoljetno pojačanje iz Green Baya, hvatač Javon Walker i pokrenuo povratak Broncosa, a u produžetku namjestio pobjednički field-goala Jasona Elama prvi ovosezonski trijumf Broncosa.

Baltimore, San Diego i Chicago, tri momčadi koje na gostovanjima u prvom kolu nisu primile niti poena, nastavile su u dominantnom stilu i na domaćem terenu. Istina, ovog puta sve tri ekipe dozvolile su protivnicima pokoji poen, no u trenucima kada su susreti već bili riješeni.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Najvrjednija je pobjeda Chicaga protiv divizijskog rivala Detroit Lionsa na krilima QB-a Rexa Grossmana koji je kompletirao odličnih 20 od 27 dodavanja za 289 yardi i četiri touchdowna. Chicago je već nakon 16 minuta imao vodstvo 17:0 i pobjednik je bio jasan. No, zanimljivo da je medijsku pažnju kako prije tako i nakon utakmice pobrao hvatač Lionsa Roy Williams. Prije susreta je garantirao pobjedu svoje momčadi, da bi se tijekom utakmice svakoj od svojih šest uhvaćenih lopti (71 yarda) veselio kao da je presudna, unatoč velikom zaostatku Lionsa: "Uvijek slavim i nikad neću prestati. Pa što ako smo gubili? Rezultat mi ne znači ništa", objasnio je pričljivi Williams ne propustivši zagarantirati pobjedu i u sljedećem kolu.

Za razliku od Lionsa, igrači nekih drugih momčadi pričaju na terenu. Baltimore je nakon prve četvrtine vodio 9:0 i već je tada bilo jasno da Oaklandov bespomoćan napad to ne može dostići. Strašna obrana Ravensa osvojila je čak šest lopti i još toliko puta srušila quarterbacka Raidersa Andrew Waltera. Ipak, Oakland je s dva field-goala spriječio domaćine da drugi tjedan zaredom ostave protivnika na nuli, baš kao što su San Diego Chargersi u pobjedi 40:7 protiv Titansa prve poene svojim protivnicima ove sezone dozvolili tek pet minuta prije kraja utakmice drugog kola. QB Chargersa Philip Rivers uspješno je dodao 25 od 35 pokušaja za 235 yardi uz TD dodavanje, ali San Diegu je još bolje išlo na zemlji gdje su preko LaDainiana Tomlinsona i Michaela Turnera imali 245 yardi probijanja.

Atlanta Falconsi je sezonu otvorila pobjedama protiv najžešćih rivala. Kod kuće su pobijedili Tampa Bay 14:3, zabilježivši klupski rekord od čak 306 yardi na zemlji. Warren Dunn istrčao je 134 yarde, QB Michael Vick čak 127, a pobjeda bi bila i uvjerljivija da Michael Koenen nije promašio sva četiri field-goala. Falconse sljedećeg ponedjeljka čeka i treći divizijski rival New Orleans Saintsi koji nakon trijumfa u Green Bayu poput Falconsa na omjeru 2-0.

Iznenađenja kola priredili su Buffalo Billsi pobijedivši na gostovanju Dolphinse 16:6. Napad Miamija na poluvremenu je dobio salve zvižduka koji su se nastavile tijekom cijelog drugog dijela. Novopridošli QB Daunte Culpepper srušen je čak sedam puta (pet puta u prvih 15 napada), a Miami je tek drugi puta u 37 godina na startu sezone zabilježio dva poraza.

Do očekivanih pobjeda stigli su New England Patriotsi na gostovanju kod NY Jetsa, te Seattle kod kuće protiv Arizone. New England je slavio 24:17, a nakon što su postigli prva 24 poena, na kraju su morali strepiti za pobjedu. No, povratnik u momčad, prošle godine teško ozlijeđeni Tedy Bruschi, presjekao je dodavanje QB Jetsa Chada Pennigtona (22/37, 306 yardi, 2 TD dodavanja) i osigurao trijumf Patriotsima. Seattle je protiv Cardinalsa brzo došao do 14:0 te zatim zahvaljujući odličnoj obrani, a unatoč neuvjerljivom napadu, lako zadržao prednosti i slavio 21:10.

Lagan posao i uvjerljive pobjede ostvarili su Indianapolis Coltsi protiv slabašnog Houstona, te Cinncinati Bengalsi u derbiju države Ohio protiv Clevelanda.

National Football League, 1. kolo: Miami - Buffalo 6:16, Minnesota - Carolina 16:13, Cincinnati - Cleveland 34:17, Chicago - Detroit 34:7, Indianapolis - Houston 43:24, Green Bay - New Orleans 27:34, Philadelphia - NY Giants 24:30, Baltimore - Oakland 28:6, Atlanta - Tampa Bay 14:3, Seattle - Arizona 21:10, San Francisco - St.Louis 20:13, Denver - Kansas City 9:6, NY Jets - New England 17:24, San Diego - Tennessee 40:7, Dallas - Washington 27:10, Jacksonville - Pittsburgh 9:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!