Ostali sportovi

Obilježena 15. godišnjica utemeljenja HOO-a

HINA • nedjelja, 10.09.2006.

Svečanom sjednicom Vijeća u Zagrebu je Hrvatski olimpijski odbor (HOO) obilježio 15. godišnjicu osnutka, a tom prilikom su posebna priznanja dobili svi članovi prvog saziva Vijeća i Nadzornog odbora HOO-a, te osvajači olimpijskih medalja od 1992-2006.

Hrvatski olimpijski odbor prošao je u ovih petnaest godina kroz izuzetno zanimljivo razdoblje, a svi se sjećamo ratnih godina i borbe za priznanje, prosvjeda preminuloga Dražena Petrovića i Stojka Vrankovića ispred zgrade Ujedinjenih naroda, hrvatskog grba na traci oko glave Gorana Ivaniševića do današnjih dana i medalja Janice i Ivice Kostelića na Zimskim olimpijskim igrama, kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Danas možemo uživati u normalnom okruženju gdje je sport zadovoljstvo, a naša jedina briga jest kako osigurati sve potrebno da se nastave uspjesi hrvatskih sportaša, kazao je Mateša.

Osnivanja HOO-a podsjetio se i prvi predsjednik i sadašnji počasni predsjednik i član Međunarodnog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak, koji se s posebnim ponosom prisjetio prvog nastupa hrvatskim sportaša pod hrvatskom zastavom na Olimpijskim igrama u Albertvilleu 1992.

Gledajući naše malo izaslanstvo u Albertvilleu nisam mogao ni zamisliti da će naša Hrvatska desetak godina kasnije osvajati zlata na Zimskim olimpijskim igrama, da ću stavljati zlato oko vrata Janici Kostelić, ali i hrvatskim rukometašima u Atlanti. Neobično sam ponosan na sve uspjehe hrvatskih sportaša i činjenicu da su u ratnim godinama sportaši bili prvi i najveći promicatelji mlade hrvatske države, kazao je Vrdoljak.

Svečanoj sjednici Vijeća nazočio je i predsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Patrick Hickey, koji je kao Irac našao veze između njegove domovine i Hrvatske, budući da su i irski sportaši osvajali olimpijske medalje pod Velikom Britanijom, kao i hrvatski sportaši pod zastavom Austro-Ugarske i Jugoslavije. Odajem priznanje hrvatskoj sportskoj tradiciji i prije osnutka samostalne hrvatske države, divio sam se dosezima obitelji Kostelić, preminulog Dražena Petrovića i košarkaša, hrvatskim nogometašima na SP-a 1998, Goranu Ivaniševiću i vašoj Davis Cup reprezentaciji, ali i činjenici da ste poslali svoje sportaše na ZOI 1992. u Albertvilleu samo 22 dana nakon priznanja od strane MOO-a, kazao je Hickey.

Posebna priznanja odana su članovima prvog saziva Vijeća HOO-a, od kojih četvorica - Zlatko Celent, Matija Ljubek, Drago Marović i Marijan Flander više nisu među živima, te svim hrvatskim osvajačima olimpijskih medalja od kojih su se na svečanosti bili nazočni samo predstavnici rukometaša, vaterpolista, veslača i košarkaša.

Svečanosti su nazočili i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, dopredsjednica Vlade Jadranka Kosor i izaslanik predsjednika Republike Stjepana Mesića Željko Mataja.

Obilježavanje 15-godišnjice osnutka HOO-a nastavit će se večeras zabavnim programom na Jarunu, na kojem će se popodne održati demonstracija taekwondoa, ritmičke gimnastike, koturaljkanja i sinkroniziranog plivanja za građanstvo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!