Nogomet

Varteks - Rijeka: Nova pobjeda Krojača

Marko Kljaić • subota, 09.09.2006.

U uzbudljivoj utakmici koju je obilježila požrtvovnost mlade varaždinske momčadi, slaba igra Rijekinih zvijezda te slabije suđenje suca Svilokosa iz Siska, Varteks je sasvim zasluženo upisao nova tri boda i izjednačio se sa Zagrebom na trećem mjestu ljestvice.

Po lijepom i toplom vremenu, pred otprilike 3000 gledatelja, u Varaždinu su se sastali u derbiju kola Varteks i Rijeka. Prije početka utakmice na tribinama Varteksovog stadiona pojavio se i Mario Lučić, koji se vratio iz Izraela. Klub u kojem je kratko boravio, Bnei Yehuda iz Tel Aviva dao mu je sve potrebne papire da postane slobodan igrač te će Lučić u toku slijedećeg tjedna srediti stvari s Varaždincima.

Treneri obiju momčadi najavljivali su pobjede prije ovog susreta. Dragan Skočić se nadao da će se njegova momčad napokon probuditi i da će se u Rijeku vratiti sa sva tri boda. Njegov domaćin Zlatko Dalić nije niti razmišljao na predaju i želio je upisati novu pobjedu na domaćem terenu. Na papiru, Riječani su bili u prednosti jer su u svojoj momčadi imali veći broj iskusnijih, ali i fizički većih i jačih igrača.

Od samog početka susreta gosti igraju agresivno i opasniji su od Varaždinaca. Odmah u prvoj minuti sudac Svilokos ne sudi prekršaj Sharbinija na Bašiću. Gostujući igrač to koristi, krade loptu i ubacuje prema golu Varteksa. Ubačaj je prejak za sve igrače i golmana Mađarića, ali dobiva neku čudnu putanju i završava na gredi domaćeg gola. U sedmoj minuti Riječani opet prijete. Ovaj puta Kerkez puca iz daljine, no Mađarić je spreman. To su jedine dvije poluprilike u prvih 15 minuta. Gosti igraju puno bolje i ne daju Varaždincima da dođu do lopte i razviju neki napad.

I u nastavku prvog dijela Riječani su opasniji. U 17. minuti kapetan gostiju Krunoslav Rendulićšalje loptu do Sharbinija koji zamalo puca iznad gola. Sedam minuta nakon toga gosti opasno prijete. Na centru je pogriješio Bašić, Lukunić uzima loptu, pretrčava 40 metara i u trenutku kada želi uputiti udarac kapetan domaćina Šafarić uklizava i šalje loptu u korner. Bijeli ponovno ne iskorištavaju slabu igru domaćina. Varteks prvi puta prijeti tek u 29. minuti. Šafarić puca iz slobodnog udarca sa 25 metara slabo i neprecizno pokraj gola.

U zadnjih deset minuta prvog dijela igra postaje življa. Prvo Varaždinci prijete u 35. kada Novinić puca glavom, no njegov udarac je preslab za Žilića. Tri minute nakon toga Rendulić s druge strane prijeti i zamalo postiže pogodak. Njegov udarac je snažan ali neprecizan. Riječani u 41. minuti izvode još jednu brzu kontru. Nino Bule nalazi na drugoj vratnici usamljenog Josipa Lukunića, koji nije dovoljno koncentriran i pogađa samo vanjski dio mreže. Odmah u slijedećem napadu domaćini imaju priliku povesti, ali Nikola Melnjak puca nogom visoko iznad gola.

Trenutak nepažnje domaće obrane omogućila je Rijeci da dođe u vodstvo. Ponovno je Rendulić bio začetnik akcije. Na rubu kaznenog prostora pronalazi Marija Prišča, koji neometan snažno puca i pogađa mrežu domaćeg vratara. Rijeka sasvim zasluženo vodi nakon prvih 45 minuta. Gosti su pokazali puno više želje da dođu u vodstvo i tom im se isplatilo na samom kraju prvog poluvremena.

U drugi dio susreta Krojači ulaze s jednom zamjenom. Dalić na klupi ostavlja indisponiranog Karduma i umjesto njega uvodi Golika. Da je to dobar potez vidjeli smo već nakon pet minuta igre u drugom dijelu. Golik i Šafarić odlično surađuju na malom prostoru i kapetan domaćina izbija sam pred vratara Žilića. Puca atraktivno, ali neprecizno. Rezultat ostaje 1:0 za Rijeku. Dvije minute nakon toga ponovno Šafarić prijeti Žiliću. Ovaj puta je njegov udarac i atraktivan i precizan, ali Žilić krajnjim naporima vadi loptu ispod grede. Varaždinci i dalje prijete gostima. U 12. minuti drugog poluvremena u lijepoj prilici se našao Drago Papa. Snažno puca iskosa s ruba kaznenog prostora, no Žilić i ovaj puta odlično brani.

Nakon 20 minuta odigranih u drugom dijelu Riječani su neprepoznatljivi. Varteks je puno bolja momčad i jako blizu je izjednačujućeg pogotka. U 67. minuti Novinić utrčava u kazneni prostor i Žilić ga ruši. Sisački sudac umjesto na bijelu točku pokazuje žuti karton domaćem napadaču u vrlo dvojbenoj situaciji. No, Varaždinci se ne predaju i minutu nakon toga ponovno opasno prijete. Odličan udarac Šafarića Žilić još bolje brani. Golman Žilić je trenutno najbolji igrač susreta.

Slijedećih deset minuta se igra malo smirila, ali nakon toga dolaze nova uzbuđenja. Prvo Varaždinci u 77. minuti prijete preko Vukmana čiji udarac glavom završava pokraj gola. U 79. minuti izjednačenje domaćina. Na lijevoj strani napada Jertec vara riječku obranu, snažno puca i pogađa za 1:1. Prekrasan pogodak za zasluženo izjednačenje. Varaždinci kreću na sve ili ništa, što ostavlja puno prostora za gostujuće kontre. Linić dva puta prijeti u 82. i 87. minuti, ali je neprecizan i rezultat se ne mijenja.

Dvije minute prije kraja susreta još jedna dvojbena situacija. Ponovno Žilić ruši Novinića, ovaj puta rukama, ali glavnom sucu ne pada na pamet pokazati na bijelu točku. U sudačkoj nadoknadi Svilokos ipak pokazuje na 11 metara. Igor Tkalčević igra rukom na otprilike osam metara i Varteks dobiva priliku za pobjedu. Kapetan Šafarić je hladnokrvan i postavlja konačan rezultat utakmice 2:1! Zasluženo slavlje domaćina.

Varaždinski derbi dokazao je da se nogomet igra 90 minuta i da se pravi profesionalci nikad ne predaju. Mlada Dalićeva momčad očitala je nogometnu lekciju puno iskusnijim Riječanima. Domaći navijači nagradili su upornost i borbenost svojih ljubimaca još dugo nakon sučevog zvižduka.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrolHNL
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!