Nogomet

Ništa od derbija "stopostotnih"

Tomislav Globan • ponedjeljak, 25.09.2006.

Dinamov izostanak s prvenstvene pozornice ovoga vikenda Hajduk nije iskoristio za povratak na čelo kolone. Zagreb i Varteks propustili su približiti se vodećima, a slavonski dvojac s dna ljestvice vratio se starim navikama...

Prognoza o velikom derbiju stopostotno uspješnih momčadi iduće nedjelje ipak se pokazala netočnom. Hajduk ne samo da nije pobijedio, već je i poražen u posljednjim sekundama i tako si djelomično pokvario pozitivnu atmosferu koja se u i oko kluba stvarala uoči najveće utakmice domaće nogometne jeseni iduće nedjelje.

Jedan od najkasnijih pogodaka u povijesti HNL-a (nakon 94 minute i 59 sekunda igre) označio je kraj rekordne serije pobjeda i prvi prvenstveni poraz splitskog kluba još od 13. svibnja ove godine. Tada ih je, naime, u posljednjem prošlosezonskom kolu porazio Dinamo golom Luke Modrića. Jedan pogodak u Pletikosinoj mreži bio je dovoljan da Dinamo na najljepši i najslađi mogući način proslavi osmi naslov prvaka Hrvatske.

Zanimljivo je da je i Dinamo posljednji prvenstveni poraz doživio upravo od vječnog mu rivala. Velika subota 15. travnja datum je posljednjeg poraza kojeg je modri united doživio u hrvatskoj konkurenciji. Na Poljudu se tada odigrao derbi s vjerojatno nikad manje tenzija i važnosti. Pobjednika je odlučio Slovenac Sebastjan Cimirotič, a od toga dana maksimirska je momčad nanizala 11 pobjeda i jedan remi u 12 ligaških utakmica.

Osječani su tako pobjedom nad favoriziranim protivnikom iznenađujuće zasjeli na treće mjesto i puni optimizma na čelu s novim trenerom Žitnjakom putuju u goste "grogiranom" Varteksu sljedeće subote. Momčad iz Gradskog vrta već je pet kola bez poraza, a svoj bodovni saldo ove sezone nisu povećali samo jednom - u 3. kolu na gostovanju u Čakovcu.

Nakon prošlotjednog šokantnog ispadanja iz Kupa od četvrtoligaša, Varteks je doživio i drugi uzastopni prvenstveni poraz. Po tko zna koji put, glavni krivac za gubitak bodova ponovno je bio - vratar. Nakon prošlosezonskih "bravura" Vranjića i Koprića, sadašnji prvi čuvar mreže Varaždinaca, Danijel Mađarić, nastavio je u sličnom stilu. Izravni je krivac za dva od tri pogotka Slaven Belupa, a kada se tome doda i Šafarićev propust s bijele točke u 39. minuti, bolji rezultat od poraza 3:2 nije se niti mogao očekivati.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Koprivničanci su tako kompletirali iznimno uspješan tjedan. Prošle su subote bez većih problema apsolvirali gostovanje u Čakovcu, pod tjednom su iz Kupa izbacili gradskog rivala Koprivnicu, da bi ovoga vikenda ubilježili i treću uzastopnu pobjedu koja ih vraća u sredinu prvenstvene ljestvice. Trenutno osmo mjesto najviši je plasman Scorijine momčadi ove sezone u prvenstvu i moguća najava povratka u gornji dom domaćeg nogometa.

Zagreb je nakon sjajnog ulaska u prvenstvo (12 bodova u pet kola) značajno pao u formi i tako si kompromitirao svoju poziciju prvog pratitelja nedodirljivog dvojca na vrhu. Usprkos dominaciji i izraženijim prilikama, Zagrebaši su na Šubićevcu ostali praznih ruku zahvaljujući sjajnom Budimirovom pogotku dvije minute prije kraja utakmice. Na pitanje je li samo jedan osvojeni bod u posljednje tri utakmice znak da je Blaževićeva momčad u krizi odgovor bismo mogli dobiti već idućeg vikenda kada u Kranjčevićevu ulicu stiže solidna Pula.

S druge strane, Šibenik je subotnjom pobjedom potvrdio da bi ove sezone Šubićevac mogao biti jedna od najteže osvojivih "tvrđava". Svih je 12 bodova šibenska momčad osvojila upravo na domaćem terenu, dok su se sa sva tri gostovanja vraćali praznih ruku. Jedini koji su se ove sezone iz Krešimirovog grada vratili pjevajući bili su Osječani još u prvom kolu.

Nakon prvih pobjeda koje su ostvarili prošloga tjedna, Kamen Ingrad i Cibalia vratili su se starim navikama. Vratiti se kući s gostovanja neporažen iznova se pokazalo nemogućom misijom za ovaj slavonski dvojac, bez obzira što su im na suprotnim stranama ovoga tjedna stajali klubovi koji bi im po kvaliteti trebali biti protivnici po mjeri.

Pula je "smrvila" Kamen dvama pogotcima mlade Hajdukove nade na kaljenju - Nikole Kalinića, dok je Međimurje do treće prvenstvene pobjede stiglo potpuno nadigravši i s 3:1 pobijedivši goste ih Vinkovaca. Očito je da i Veličani i Vinkovčani najviše nade polažu u pobjede na vlastitom terenu, stoga ne treba posebno naglašavati koliko su im bitne utakmice sljedećeg kola, posljednjeg prije reprezentativne stanke, kada im u goste stiže Međimurje, odnosno Slaven Belupo.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!