Nogomet

Zagreb - Osijek: Ilija nemoćan protiv Ćire

Tomislav Pacak • subota, 25.11.2006.

Nakon katastrofalnog poraza u Koprivnici, nogometaši Zagreba vratili su se nizanju prvoligaških uspjeha. Pjesnici su u Kranjčevićevoj pred 1.000 gledatelji svladali Osijek sa zasluženih 2:0 i tako pobjedom završili domaći dio jesenskog programa. Zagreb je pobjedu osigurao u nastavku, nakon dosta slabog prvog dijela obiju momčadi.

Dva detalja dočarat će zanimljivost prvog dijela okršaja u Kranjčevićevoj. Dvadesetak pripadnika Kohorte je u startu utakmice stalo u red pa su se zabavljali valovima, što je bio možda i najzanimljiviji trenutak prvih 45 minuta. A mišljenje okupljenih gledatelja o prikazanom nogometu najbolje su izrazili navijači Zagreba kada su pred kraj poluvremena počeli pjevati 'Dosadno, dosadno'...

Nije, jasno sve bilo tako crno, no dvije oprezno postavljene formacije nisu dopuštale previše prilika. Miroslav Blažević je nakon blamaže u Kupu protiv Slavena htio prvenstveno učvrstiti obrambene redove, a Ćiro se odlučio i za jednu neočekivanu promjenu u sastavu, umjesto Stojkića na gol je stao Josip Škorić.

Zagreb je bio aktivnija momčad od Osijeka, što je i rezultiralo nešto većim brojem prigoda, no pravih akcija, pa tako ni pravih, izglednih prilika nije bilo. Blizu je bio Zagreb u trećoj minuti kada je Jurendić požrtvovno osvojio loptu i proigrao Ivana Parlova u sredini, a mladi veznjak u padu snažno puca, ali lopta odlazi pored gola.

Deset minuta kasnije Parlov je prošao po desnoj strani, vratio je nisku loptu Lovreku na 20-ak metara, ali udarac najboljeg Zagrebovog igrača ove sezone nije bio precizan. Gosti su samo jednom ozbiljnije zaprijetili - u 20. minuti Vitaićev slobodnjak završio je u bloku, na odbijenu loptu natrčao je Dinjar, a nakon što je Škorić nesigurno odbio loptu, obrana Zagreba očistila je opasnost.

Obrane su bili bolji dijelovi momčadi - kod Zagreba je Labudović kao libero, uz pomoć Ivankovića i Mikulića dosta lako i uvjerljivo blokirao pokušaje Vojnovića i Pavličića, dok je s druge strane vrlo siguran bio Brazilac David Junior Lopes. Vezni redovi su, pak, bili podjednako blijedi - bez prave ideje i kvalitetnih lopti napadači nisu mogli doći u izglednije prilike.

U 28. minuti Pjesnici su bili najbliže vodstvu - u kombinaciji prilikom izvođenja slobodnog udarca Lovrek je petom ostavio loptu za Ivankovića koji pogađa blok, lopta je neugodno promijenila smjer, ali Skender se odlično snalazi, u padu refleksno reagira i odbija loptu u gredu. Do kraja prvog dijela vrijedi još izdvojiti tek udarac Čuture s 15 metara desnom, njemu 'krivom' nogom, otišlo je daleko od gola. Ako su i bili zadovoljni igrom u obrani, treneri su imali dosta posla u svlačionici...

Ćiro je, izgleda, bolje obavio taj posao, jer Zagreb je drugi dio odigrao puno kvalitetnije, dok je Osijek ostao na istoj razini. Rezultat je, jasno, dominacija Zagreba koju su Pjesnici pretvorili u zasluženu pobjedu.

Utakmica je otišla u Zagrebovom smjeru već u drugoj minuti nastavka. Čutura je nabacio s lijeve strane, lopta je otišla na drugu vratnicu gdje se najbolje snalazi Mario Mandžukić koji odlično zakucava loptu u mrežu za 1:0.

Šest minuta kasnije Zagreb je udvostručio vodstvo iskoristivši šok koji je zavladao u momčadi gostiju. Mensur Mujdža sjajno je prošao s desne strane u sredinu, lažnjakom se namjestio na udarac, a u ključnom trenutku ruši ga Dinjar pa sudac Trivković opravdano pokazuje na bijelu točku. Kruno Lovrek bio je vrlo siguran za 2:0 Zagreba i novo slavlje na tribinama. Utakmica je praktički bila riješena; iako 2:0 nije nedostižan rezultat, Osijek je bio previše neraspoložen u napadu da bi ozbiljnije zaprijetio discipliniranom i dobro organiziranom Zagrebu.

Nakon toga stigao je period u kojem je Zagreb mogao dokrajčiti grogiranog protivnika, no nije bilo prave realizacije što je često problem Ćirine momčadi. Najočitiji primjer je situacija iz 59. minute kada je Jurendić sam krenuo prema vrataru Zagreba s polovice igrališta, no u šesnaestercu nepotrebno ulazi u dribling, potom puca u blok, umjesto da uposli samog Lovreka.

Posljednjih dvadesetak minuta Zagreb je stao, vjerojatno su Pjesnici pomislili da je utakmica gotova, a da je bilo više preciznosti kod gostiju mogli su to i kazniti. U 78. minuti Vratović je imao sjajnu situaciju na 12 metara od gola, no njegov udarac u donji desni kut odlično brani Škorić. Uspjeli su Osječani složiti još nekoliko situaciju u šesnaestercu Zagreba, no do pogotka, pa ni utješnog, nisu uspjeli doći.

Zagreb je tako upisao četvrtu uzastopnu domaću pobjedu, potvrdio visoku poziciju na ljestvici, a što će Ćiru najviše razveseliti - nakon debakla u Koprivnici momčad mu je opet odigrala dobru utakmicu, s puno discipline, organizacije i odgovornosti u igri... Lončareviću, pak, predstoji puno posla s ovim Osijekom..

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrolHNL
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!