Nogomet

Marljivo skupljanje zimnice

Zoran Zdelar • nedjelja, 26.11.2006.

Odigrano je pretposljednje kolo jesenskog dijela 1. HNL, u kojem su favoriti uglavnom potvrdili svoje uloge. Šibenik je srušio želju Cibalije da mirnije uđe u zimsku pauzu, Hajduk i Dinamo s manje ili više muke ipak su uspješno odradili Slavena i Kamen Ingrada, a Varteks je još jednom pokazao da je ove godine Rijeci vrlo nezgodan...

Kamen Ingrad - Dinamo 0:2

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Vlasnik donedavno najkvalitetnijeg travnjaka u Prvoj HNL, a i najuređenijeg stadiona, Kamen Ingrad posljednje vrijeme tapka po mraku. Arbitražni sud umalo ih je već u ovoj polusezoni poslao u najniži rang hrvatskog nogometa, da bi u četvrtak odlučili im prolongirati rok do kojeg moraju namiriti dugove svojim igračima. I sve to prije dolaska trenutno najboljeg hrvatskog kluba. Ipak, Kamenov vratar Avdukić nije primio četiri ili pet komada kao protekli Dinamovi protivnici od dolaska Branka Ivankovića. Kamen je zgusnuo obranu, a da im je vratar bio malo koncentriraniji, "modri" bi se puno više morali potruditi za osvajanje sva tri boda.

Ovako je istrčavanje Avdukića s gola i pokušaj izbijanja lopte postalo priča dana. Ljevak je desnom nogom pokušao prebaciti loptu na drugu polovicu terena, promašuje ju i Eduardu ostavlja samo da pošalje loptu u nebranjenu mrežu.

Bez obzira što je bilo i više no vidljivo u Dinamovim europskim utakmicama da Davor Vugrinec nema više dovoljno snage za odigrati na najvišoj razini svih 90 minuta, na hrvatskim terenima ostaje jedan od najboljih. Drugi najbolji strijelac Dinama poentirao je i u ovom susretu uz još nekoliko izvrsnih prilika kojima je mogao zapečatiti Kamenovu sudbinu i prije posljednjeg sučevog zvižduka.

Hajduk - Slaven Belupo 2:0

Slika 2 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Kreatori najvećeg iznenađenja u četvrtfinalu Kupa stigli su na Poljud. Da se vodilo logikom prijašnjih susreta njihovih protivnika (Hajduk je od Zagreba izgubio 3:0, a Slaven je Zagreb ponizio sa 6:0), očekivala bi se laka pobjeda "farmaceuta". Ipak i odnosi snaga na terenu čak su dobrim dijelom susreta i držali se te teze, ali efikasnost je bila na drugoj strani. Ponovno se osjetio izostanak toliko osporavanog Marija Carevića. Hajduk je uspio pripremiti nekoliko manjih prilika svojim napadačima, koji su srećom po Torcidu bili učinkoviti i zabili su što im se pružilo.

Sa Slavenom druga priča. Bili su raspoloženi za igru, ali ne i za zabijanje. Hajdukov vratar Vladimir Balić ove sezone uistinu proživljava svoju "drugu nogometnu mladost". Sve što bi Hajdukova obrana propustila počistiti, vlasnik "Hajdučkog srca" bi skidao i tako spašavao svoje braniče od vrlo vjerojatne prodike trenera Vulića.

Rijeka - Varteks 2:2

Kiša je u noći s utorka na srijedu uništila travnjak na Kantridi natopivši ga vodom, a igrači Rijeke i Konavljanina ga još dodatno razorali tijekom svoje Kup utakmice. Igračima Rijeke zbog toga nije bilo dozvoljeno ni trenirati na glavnom travnjaku, no bez obzira na toga, travnjak je Varteks dočekao u još gorem stanju. Uvijek talentirani i opasni Varaždinci bez nekoliko svojih važnijih igrača otputovali su u Rijeku, ali i s oslabljenim kadrom uspjeli su polučiti pozitivan rezultat za svoju momčad.

Slika 3 od 4.
Foto: Sandro Donda

Bračun je ponovno susret započeo bez Ahmada Sharbinija, čime mu je ponovno dao do znanja što misli o njegovoj igri. Drugi strijelac prvenstva redovito zabija, no riječki trener od njega očekuje i angažman u kreaciji napada, a ne tek vrebanje prilike u protivničkom kaznenom prostoru. No, koliko god loše toga Bračun, ali i velik dio Rijekinih navijača mislili o starijem od braće Sharbini, on je ponovno zabio jučer, što je ovog puta bilo vrijedno boda. Da je Bijela obrana bila opreznija, taj pogodak mogao je vrijediti slavlja i za sva tri osvojena boda.

Zagreb - Osijek 2:0

Miroslav Ćiro Blažević dobro je "protresao" svoje igrače nakon katastrofe u Koprivnici. Nagradio je i ponajboljeg vratara Prve HNL, Dragana Stojkića, mjestom na klupi nakon što je primio šest komada od Slaven Belupa. U vatru je gurnuo ne odveć iskusnog Josipa Škorića, koji mu je zahvalio na praznom mrežom na kraju susreta. Koliko god Lončarević bio iskusan trener, Ćiro je kategorija sama za sebe kad je u pitanju "nabrijavanje" momčadi pred utakmicu.

Dosadno prvo poluvrijeme gotovo je natjeralo malobrojnu publiku da ode kući, no na kraju su im ipak pružili daleko zanimljivije drugo poluvrijeme. Lončarević možda ima ponovno vrlo perspektivnu momčad, no bez dovoljno iskusnih pojedinaca, ta bi perspektiva mogla i njega uskoro stajati posla ukoliko tijekom zimske pauze ne napravi nekakve veće rezove u momčad ili bi u protivnom Osijek se nagodinu mogao družiti s drugoligašima.

Međimurje - Pula 1:0

Nakon 90 minuta igre u Čakovcu, ponovno ogorčenje suđenjem. Ovog puta žalili se nisu domaćini, već gosti, kojima je zbog prigovora isključen igrač. No, zbog bojazni od nove kazne iz Udruge prvoligaša Jurčić nije previše komentirao ni suca ni utakmicu. Puljani sve više tomu prema dnu, no barem ih može utješiti još lošija forma Cibalije i Kamen Ingrada, kojima pripada čast čuvanja dna.

Cibalia - Šibenik 0:1

Cibalia je potvrdila da će veliku borbu voditi s Kamen Ingradom oko posljednjeg mjesta. Pitanje je samo i tko će ispasti iz lige zbog loših financija, a tko zbog loših rezultata. Šibenik je u Vinkovcima istrčao bez Ante Rukavine, ali slavili su i bez njega. Nije Cibalia loše odigrala, imali su i više prilika, dominantniji su bili, ali pogotka njihovog niotkud. Šestomjesečna suspenzija Matkovića ostavila je velikog traga na momčadi, v.d. trenera nema previše utjecaja na igrače i vinkovačka uprava morat će reagirati oštrim rezovima u momčadi kako bi ih potaknuli na ozbiljniji rad.

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!