Nogomet

Hajduk razočarao, Zagreb najbolji

Tomislav Pacak • četvrtak, 14.12.2006.

Prvi dan drugog kvalifikacijskog turnira na Dvoranskom PH donio je nekoliko neobičnih rezultata, kao i dobrog malog nogometa u izvedbi nekih momčadi, prije svih Zagreba i Slaven Belupa. Razočarao je Hajduk koji je poražen u oba susreta, a promjenjivu formu pokazali su Kamen, Varteks i Međimurje...

U Ledenoj dvorani Doma sportova okupilo se tek oko nekoliko stotina gledatelja, očito Dvoransko PH još ne privlači veliku pažnju Zagrepčana. Štoviše, više je gledatelja bilo stotinjak metara dalje u Dvorani II, gdje se igrala Kutija šibica. Ipak, treba reći da se u Ledenoj mogao gledati sasvim solidan nogomet, a nije nedostajalo ni uzbuđenja. Najzadovoljniji mogu biti Pjesnici koji su uz remi sa Slavenom pobijedili Hajduk i razbili Kamen Ingrad, a lijepo se prezentirao i Slaven koji je svladao Varteks. Najveće razočaranje dana je Hajduk, no Splićani su ionako došli u 'sumnjivom' sastavu...

Hajduk - Kamen Ingrad 1:3

U prvoj utakmici dana Kamen Ingrad je iza sebe ostavio tegove u velikom nogometu te pokazao da na manjem terenu Veličani mogu puno više napraviti. Hajduk je, istina, nastupio u poprilično 'krnjem' sastavu u kojem su tek Hrgović, Gal i Musa zastupali prvu momčad.

Po Splićane je loše krenulo u četvrtoj minuti kad je Mladen Stipković lijepim udarcem svladao Runju. Hajduk je uzvratio nakon kombinacije Muse i Hrgovića poslije slobodnog udarca, Hrgović je zabio u donji lijevi kut. Potom je Hajduk propustio nekoliiko dobrih prilika, prije svih Stipe Bačelić-Grgić koji je fulao 'mrtvaca' s nekoliko metara, a kazna je stigla u posljednje tri minute.

Prvo je Braslav Ostojić zabio za 2:1 nakon pogreške u obrani Hajduka, da bi utakmicu riješio Krešimir Brkić nakon polukontre Veličana.

Slika 1 od 2.
Foto: Dario Dodić

Zagreb - Slaven Belupo 1:1

Zagreb i Slaven Belupo, za razliku od primjerice Hajduka, ozbiljno su shvatili nastup na Dvoranskom PH, pa su se u Ledenoj dvorani predstavili u više-manje najjačim sastavima. Zagrebaši su se u prvoj utakmici na putu prema obrani naslova namjerili na vrlo dobrog protivnika, pa je konačnih 1:1 realan epilog solidne utakmice između dva sastava koja imaju dosta nogometaša s malonogometnim sklonostima.

Tvrđi prvi dio nije donio pogotke, najbliže mu je bio Sopić u posljednjim sekundama no umjesto mreže pogodio je ogradu pored gola. Drugi dio donio je više prigoda, ali i pogotke. Poveo je Zagreb u 19. minuti nakon lijepog solo-prodora Marka Grgića, ali u posljednjoj minuti Slaven dolazi do boda kojeg je prema prikazanom i zaslužio. Stjepan Poljak bio je strijelac nakon što se dobro snašao među nekoliko čuvara i tako postavio konačnih 1:1.

Varteks - Međimurje 6:1

Varteks je protiv Međimurja pružio najbolju predstavu do sada na Dvoranskom PH, iako se mora reći i da su Varaždinci imali slabog i neraspoloženog protivnika. Istina, Međimurje je povelo već u drugoj minuti pogotkom Davora Piškora, no nakon toga igrao je samo Varteks.

Četvrta minuta bila je dovoljna Varteksu za preokret rezultata - prvo je Dario Jertec postigao najljepši pogodak dosadašnjeg dijela turnira, a nedugo zatim Pokrivač snažno puca, lopta se odbija od braniča i vara vratara Međimurja. Jertecov pogodak, dakako, treba posebno opisati - varaždinski veznjak dodao je sam sebi od mantinele paralelne s golom, tako prevario čuvara i potom lijepo zabio za 1:1.

Nakon tog preokreta, Međimurje se polako raspadalo, sa svakim novim golom Varteksa Mršićeva momčad ostavljala je sve više prostora raspoloženim varaždinskim haklerima. U 11. minuti Hrman je krasnim volejom probušio gol Međimurja za 3:1, a Jertec svoj drugi pogodak postiže u 15. minuti nakon što mu je Novinić odigrao od mantinele. Peti gol djelo je Nevena Vukmana, a posao je dovršio Ivan Begović kada je nakon asistencije Šafarića sam izašao pred međimurskog vratara i lijepo ga prošao te potom ubacio loptu u prazan gol.

Hajduk - Zagreb 4:5

Hajduk i Zagreb odigrali su najefikasniju utakmicu dosadašnjeg dijela natjecanja, a konačnih 5:4 za Zagreb sugerira veću neizvjesnost nego što je ona postojala. Naime, Zagreb je prvi dio dobio s 4:0 nakon furiozne igre i po dva pogotka Vrdoljaka i Mujdže, da bi Hajduk u drugom poluvremenu iskoristio opuštanje Pjesnika i nakratko učinio utakmicu napetijom.

Slika 2 od 3.
Foto: Dario Dodić

Drago Gabrić je lijepim prodorom u 13. minuti smanjio na 4:1, a nadu Hajduku vraća raspoloženi Hrgović u 17. minuti. Zagreb je, međutim, brzo uzvratio preko najboljeg igrača prošlogodišnjeg turnira, Marija Mandžukića, a iako je u završnici uspio postići još dva pogotka (Hrgović i Gabrić), Hajduk nije imao vremena doći do izjednačenja, pa je prvi dan natjecanja završio s dva poraza i neugodnom situacijom uoči nastavka turnira.

Kamen Ingrad - Međimurje 1:2

Nakon uspjeha Kamena protiv Dinama te uvjerljivog poraza Međimurja od Varteksa, Veličani su u dvoboj s Čakovčanima ušli kao favoriti, no očito na dvoranskom prvenstvu favorita - nema. Međimurci su se konsolidirali nakon vrlo slabe partije protiv Varteksa te su odigrali puno čvršće i organiziranije nego u prvoj utakmici.

Već u 28. sekundi utakmice Vedran Celiščak iskoristio je neopreznost obrane Kamena za vodeći pogodak Međimurja. Poučeni iskustvom protiv Varteksa, kada su također rano dali prvi pogodak, a potom primili šest, Čakovčani su sada kvalitetnije čuvali prednost. Ipak, u sedmoj minuti Ostojić je izborio kazneni udarac koji je Stipković pretvorio u izjednačujući pogodak. Nakon toga igralo se čvrsto, bez puno pravih prilika, a Međimurje je do pobjede došlo u posljednjoj minuti utakmice. Dino Kresinger odigrao je pametno od 'mante' za Piškora koji se dobro snalazi pred golom i donosi tri boda Međimurju.

Slaven Belupo - Varteks 4:0

Nakon što su u prvom nastupu demolirali Međimurje, Varteks je razočarao u drugoj utakmici i nije pružio pravi otpor čvrstom Slavenu koji se uz Zagreb nametnuo kao favorit skupine. Već nakon šest minuta bilo je jasno da Krojače čeka težak posao. U trećoj minuti Dodik koristi grešku Pokrivača i donosi Koprivničancima 1:0, a tri minute kasnije Sopić nakon akcije Vručine i Dodika postavlja 2:0.

Varaždinci su se nakon toga istaknuli nizom promašaja, a kazna je stigla u drugom dijelu u kojem je Slaven Belupo potvrdio pobjedu. U 17. minuti Jambrušić je lijepo iz okreta postigao treći gol, a posao je dovršio Bodrušić golom za konačnih 4:0. Varteks tako može biti polovično zadovoljan nakon prvog dana, dok je Belupo pokazao da će biti ozbiljan kandidat za naslov pobjednika.

Zagreb - Kamen Ingrad 6:1

U posljednjoj utakmici programa Zagreb je potvrdio odličnu formu razbivši Kamen Ingrad sa 6:1. Pjesnici su već u prvom poluvremenu pokazali tko je 'gazda', u petoj minuti Mujdža zabija na asistenciju Mandžukića, a potom Parlov poslužuje Čunčića za 2:0. Prvi dio golovima su zaključili stoperi Ivanković i Nadarević, pa je već nakon 12 minuta bilo jasno tko će upisati tri boda.

Zagrebaši su borbeno odigrali i u drugom dijelu, grizli su na svaku loptu pa su uspjeli i povećati prednost. Prvo je, istina, Božić smanjio na 4:1, no potom Mandžukić i Oršulić donose Zagrebu +5, a s tom razlikom utakmica je i završena.

2. kvalifikacijski turnir Dvoranskog PH:

Raspored 14. prosinca:
17.00 Hajduk - Kamen Ingrad 1:3 (Hrgović 7'/Stipković 4', Ostojić 21', Brkić 23')
17.35 Zagreb - Slaven Belupo 1:1 (Grgić 19'/Poljak 24')
18.10 Varteks - Međimurje 6:1 (Jertec 4', 15', Pokrivač 4', Hrman 11', Vukman 17', Begović 21'/Piškor 2'
18.45 Hajduk - Zagreb 4:5 (Gabrić 13, 24' Hrgović 17', 22'/Vrdoljak 4', 9', Mujdža 11', 12', Mandžukić 20') '
19.20 Kamen Ingrad - Međimurje 1:2 (Stipković 7'/Celiščak 1', Piškor 24')
19.55 Slaven Belupo - Varteks 4:0 (Dodik 3', Sopić 6', Jambrušić 17', Bodrušić 22')
20.30 Zagreb - Kamen Ingrad 6:1 (Mujdža 5', Čunčić 7', Ivanković 10', Nadarević 11', Mandžukić 15', Oršulić 17'/Božić 13')

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!