Zimski sportovi

Zlato Švicarcima i Ruskinjama u curlingu

Sportnet • ponedjeljak, 18.12.2006.

U Švicarskom Baselu održano je Europsko prvenstvo u curlingu na kojem je nastupilo 30 muških te 22 ženske reprezentacije. Zlato je osvojila švicarska muška, te ruska ženska reprezentacija...

Za razliku od prošlogodišnje premijere na Europskim prvenstvima, hrvatska je muška reprezentacija ove godine izborila i svoje prve pobjede. Tako su uz Litvu, Hrvati svaladali i Španjolsku i to najuvjerljivijim rezultatom u B1 skupini - 11 naprama 0. Utakmica protiv Litve završila je rezultatom 10 naprama 5. Odigrano je ukupno devet utakmica, te su u konačnici zauzeli sedmo mjesto u skupini, odnosno 25. u ukupnom poretku. Da je B1 skupina bila izuzetno jaka govori i činjenica kako su se upravo iz nje dvije reprezentacije Italija i Češka, kvalificirali u A skupinu. Česi su naknadnim razigravanjem osigurali i izravan plasman na slijedeće svjetsko prvenstvo u Japanu u travnju iduće godine.

Ženskoj reprezentaciji nije pošlo za rukom ponoviti prošlogodišnji uspjeh od dvije dobivene utakmice. U samo pet utakmica koliko se igralo u ženskoj B2 skupini, iako u neizvjesnim završnicama u čak tri utakmice s Poljakinjama, Mađaricama te Slovakinjama nisu izborile niti jednu pobjedu. Na kraju su zauzele posljednje mjesto u ukupnom poretku.

Slika 1 od 2.

Sastavi reprezentacija: Alen Čadež – skip, Dalibor Golec, Dražen Ćutić, Ognjen Golubić i Davor Palčec.
Katarina Radonić – skip, Nikolina Petrić, Marta Muždalo, Zrinka Muhek i Slavica Roso.

U Finalu pobjedu kod muškaraca izborili su nepobjedivi domaćini Švicarci koji su kroz 2006 Le Gruye`re Europsko prvenstvo u curlingu suvereno došli do zlata. U finalu su pobjedili Škote, ekipu Davida Murdocha sa 7-6 u dodatnom jedanaestom endu.

U ženskom finalu Rusija je pobjedila Italiju 9-4. Ruskinjama je to prvo zlato od 1992. godine kada su se prvi puta pojavile na ovom natjecanju.

Ovogodišnje natjecanje i potvrda dobrih igara još je jednom potvrdila činjenicu kako Hrvatska ima mogućnost još više razvijati curling. Uz više međunarodnih turnira, koji su planirani za slijedeću godinu, te bazične pripreme i nacionalno prvenstvu koje će se u travnju i svibnju održati u Budimpešti, zadatak Hrvatskog curling saveza u slijedećoj je godini, osnivanje juniorskog i kadetskog pogona, te formiranje novih momčadi. Sve to biti će moguće ukoliko se ostvare planovi dobivanja redovitih termina na zagrebačkom ledu.

Svi rezultati na: http://ecc.curlit.com/aspnet/event.aspx

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!