Tenis

Mario pao u sjajnom meču

Maja Giljanović • nedjelja, 21.01.2007.

Ni u petom međusobnom susretu Mario Ančić nije pronašao put ka pobjedi nad Andyjem Roddickom. Ovog je puta kobna bila osmina finala Australian Opena...

Nakon Lyona, Carsona (DC), Wimbledona i Queen's Cluba, Amerikanac je Splićanina porazio i u Melbourneu nakon preko tri sata izjednačene igre te se pobjedom u pet setova plasirao u četvrtfinale. Tako će se umjesto uoči turnira priželjkivanog hrvatskog okršaja za ulaz u polufinale dogoditi američki dvoboj dvaju velikih prijatelja: Roddick - Mardy Fish.

Prvi je servis-gem Mario s četiri neprisiljene pogreške praktički darovao 24-godišnjem bivšem broju jedan (2003.), koji stiže do vodstva od 3:0 te prvi set rutinski za 27 minuta bez pružanja ijedne prigode Ančiću za povrat izgubljenog okončava u svoju korist.

Na samom startu drugog Mario as servisom, izlaskom na mrežu te odličnim drugim servisom spašava 0:40 u prvom gemu. Prigoda za oduzimanje servisa nije bilo do osmog gema kada Roddicku pada postotak ubačaja početnog udarca, a vodstvo od 5:3 stiže briljantnom bekhend-dijagonalom. Set-lopta je, pak, izborena nakon 29 udaraca duge izmjene koju Ančić okončava fenomenalnim forhendom. 6:3 i poravnanje u setovima!

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Deveti nositelj je u tom razdoblju maksimalno smanjio neforsirane greške (tek dvije) te je sa devet izravnih pogodaka više, agresivnijom i preciznijom igrom izjednačio rezultat.

U trećem setu, međutim, dolazi do neobjašnjivog pada u igri što godinu dana stariji Roddick koristi za ogromnih 5:0. Niski postotak prvog servisa (30 %) te devet neprisiljenih pogrešaka više rezultirale su s logičnih 6:1. Početkom četvrtog Ančić spašava dvije break-šanse te u sljedećem gemu oduzima protivnikov servis.

Pri vodstvu od 3:1 uslijedila je i petominutna pauza zbog kiše koja ometa Marija i Roddick poravnava stanje na terenu, ali Amerikanac pri zaostatku od 6:5 ne ubacuje prve servise te mu Mario oduzima početni udarac i odvodi susret u neodlučnost petog seta.

U njemu, međutim, Ančić neobjašnjivom serijom pogrešaka pri rezultatu 2:2 omogućuje Roddicku preuzimanje inicijative i break. Konačna pobjeda četvrtog nositelja stiže nakon tri sata i tri minute borbe te 134 prema 129 ukupno osvojenih poena u njegovu korist.

Osmina finala: Roddick (SAD, 4) - Ančić (Hrvatska, 9) 6:3, 3:6, 6:1, 5:7, 6:4.


Polufinalist Australije 2003. i 2005., Roddick je nakon preživljenog thrillera izjavio: "Igrali smo već nekoliko puta i svaki je put sve bliži pobjedi. Igrački strašno napreduje i postaje sve bolji i opasniji. Osjećao sam se čudno danas: činilo mi se da prilično kvalitetno udaram lopticu, ali se ona neprestano vraćala natrag. Osvajanjem četvrtog seta Mario je preuzeo inicijativu u meču te sam znao da će ga biti vrlo teško zaustaviti. Morao sam stoga, pobijedio ili izgubio, nekako preokrenuti stanje na terenu i postati agresivniji. Na koncu, mogu reći da sam u najboljoj partiji koju smo dosad odigrali i u kojoj smo obojica pružili visok nivo igre sretno prošao dalje".

Šteta, uistinu šteta...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!