Nogomet

Lyon kliznuo s pijedestala

Maja Giljanović • subota, 04.11.2006.

U 11 kola Lyon je imao čak deset pobjeda i jedan remi, a u 12. kolu po prvi puta ove sezone upisao je prvenstveni poraz. Velikog razloga za slavlje ima Rennes koji je "usporio" aktualnog prvaka minimalnom pobjedom 1:0 za koju je zaslužan strijelac iz 13. minute Mbia...

Peterostrukom prvaku Bretonci izgleda na leže; naime, lani su ih šokirali na njihovu Gerlandu, a sada eto napokon našli put do pobjede protiv naizgled nepobjedive momčadi Gerarda Houlliera. Susret je odlučen već u 13. minuti kada 20-godišnji Kamerunac M´Bia koristi ubačaj Monterrubija i dovodi Domaćina u vodstvo. U 36. Sorlin ga propušta povećati, a prvo poluvrijeme završava bez udarca Lyona u okvir gola protivnika. Houllierovo rotiranje momčadi ovog puta ipak nije dalo rezultata, čini se da je susret s Kijevljanima te osiguranje plasmana u osminu finala Lige prvaka ostavio traga. Tek u 72. prva velika prigoda Lyona koju, međutim, ne koristi Wiltord. U 78. nesmotrenost Juninha stoji prvake izravnog crvenog kartona radi glupavog udarca laktom u lice Danzea, a postignut im gol opravdano zbog zaleđa poništava sudac za šok: prvi neuspjeh Lyona nakon sedamnaest susreta bez poraza.

Kiks lavova nije, pak, iskoristio Marseille da barem malčice smanji već ogromnih jedanaest bodova zaostatka. Umjesto da stanu na kraj nizu od tri uzastopna poraza, šok na Velodromeu: u 49. minuti Gignac na sjajnu asistenciju Le Pena dovodi goste u vodstvo. Olimpique gubi sve konce igre, razjareni navijači negoduju, a Carrasso u 78. brani Namouchijev udarac i još veću blamažu.

Vezane vijesti

Na L´Abbe Deschamsu je sjajnu su utakmicu, punu preokreta odigrali Auxerre te Le Mans. Slavlje domaćeg vratara Coola zbog rekordnog za vratare u francuskom prvenstvu uzastopno odigranog 300 susreta, pokvario je u 15. Bangoura na asistenciju Japanca Matsuija. Ovo je prvi put da momčad Jeana Fernandeza na svom stadionu prva dolazi u rezultatski minus te stoga kreće svim silama po izjednačenje. Pieronijev udarac glavom sjajno skida Roche, ali presing se isplatio u 56. kada Bjelokoščanin Akale poravnava rezultat. U 79. Pieroni dovodi domaćina u vodstvo iz jedanaesterca dosuđenog nakon prekršaja Sessagnona na Akaleu. Međutim, već u slijedećem napadu Le Mans izjednačava, Bangoura koristi na Matsuiju dosuđenu najstrožu kaznu. Uzbuđenja se nastavljaju jer u 86. Auxerrov Kaboul je isključen, a konačnih 3:2 za crveno-žute postavlja svojim trećim pogotkom Gvinejac Bangoura.

Susjedi s dna ljestvice, Sedan i Nantes, odigrali su miroljubivih 1:1. U dinamičnoj utakmici, veprovi prijete uglavnom preko Pujola dok je od kanarinaca najopasniji Malijac Diallo. U 43. Boutabout ne koristi stopostotnu šansu za momčad novog trenera domaćina Josea Pasqualettija što već u slijedećem napadu kažnjava Payet i zabija prvi gol Nantesa na Sedanovom stadionu od 1999. Prvi gol postignut na gostovanjima igrača trenera Eoa ipak nije bio dovoljan za sva tri boda jer konačan remi spretno izbjegavši ofsajd zamku donosi u 60. minuti Pujol.

Sjevernjački derbi su, pak, odigrale momčadi Valenciennesa i Lillea. Zanimljivo, gostujuća je momčad još neporažena u prvenstvenim utakmicama koje su slijedile neuspjehe u Ligi prvaka, a ovog su tjedna upisali poraz od AEK-a u Ateni. Za očuvanje lijepe tradicije pobrinuli su se najprije Fauverge u 24., zatim Sylva koji maestralno čuva vodstvo obranom Hasslijevog udarca te Paauwe koji u 61. minuti nespretno gađa vlastitu mrežu. Okruglih 3:0 spektakularnim pogotkom u trećoj minuti sudačke nadoknade postavlja Cabaye.

Momčad Alaina Perrina nastavlja s uspješnim igrama. Naime, Sochaux je nakon tri uzastopne prvenstvene pobjede ugostio Troyes i s(p)retno upisao nova tri boda. U 35. minuti gosti su zapucali jedanaesterac dosuđen nakon prekršaja kapetana Brecheta; Nivet ne zadržava hladnu glavu nakon što ga sudac čini da ponovi izvođenje najstrože kazne, a u 66. odlučujući zgoditak postiže Senegalac N´Daw.

Dvije momčadi iz gornjeg doma ljestvice, St Etienne i Toulouse odigrali su susret bez većih uzbuđenja čije se konačno rješenje moglo nazrijeti već u desetoj minuti kada Hognon glavom dovodi domaćina u vodstvo. U 22. Gomis koristi neodlučnost vratara Doucheza i povećava vodstvo, a konačnih 3:0 djelo je također Gomisa u 88. minuti.

Posljednjeplasirani Monaco je u derbiju Azurne obale ugostio Niceu s novim trenerom Laurentom Banideom. Susret je završio bez pobjednika, a da će domaćin teško do gola bilo je jasno još uoči susreta; naime, domaćinu su nedostajali Koller, Plašil te Kallon. 5000 gostujućih navijača umalo se radovalo u 55. minuti, ali Bjelokoščaninu Koneu sjajno brani Roma. Isti je ishod i u 64., a da je Roma junak večeri potvrđuje u 85. minuti obranom jedanaesterca Brazilcu Edersonu.

U sutrašnjim se susretima sastaju Nancy i Bordeaux te PSG i Lens.

Francusko prvenstvo, 12. kolo:
Valenciennes - Lille 0:3, Sedan - Nantes 1:1, Rennes - Lyon 1:0, Auxerre - Le Mans 2:3, Monaco - Nice 0:0, Sochaux - Troyes 1:0, Saint-Etienne - Toulouse 3:0, Olympique (M) - Lorient 0:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!