Zimski sportovi

Opet dvoboj Stenmark - Križaj

Nikola Božić • utorak, 07.11.2006.

Prošlo je skoro 20 godina od zadnjeg nastupa dvojice majstora bijelih strmina. Najbolji skijaš u povijesti alpskog skijanja Ingemar Stenmark i njegov veliki konkurent u tehničkim disciplinama Bojan Križaj nastupit će na dobrotvornom paralelnom slalomu u švedskom Äreu...

Slalom bi se trebao održati između dvije vožnje slaloma na Svjetskom prvenstvu koje počinje u veljači iduće godine. Sav prihod ići će u fundaciju za pomoć švedskom slalomašu Thomasu Fogdoeu, koji je tragično stradao prije 11 godina na treningu na istoj stazi i od tog je događaja trajni invalid.

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Osim dvojice spomenutih majstora trebali bi nastupiti i braća Steve i Phil Mahre, Austrijanac Hansi Hinterseer te još neki slalomaši iz tog razdoblja.

Stenmark je apsolutni rekorder. U svojoj uspješnoj karijeri skupio je ukupno 92 pobjede, tri puta zaredom bio je ukupni pobjednik Svjetskog kupa, ima dva olimpijska zlata, jednu broncu, tri zlata sa svjetskih prvenstava, jedno srebro. Zbog pravila, koja su u ono vrijeme bila na snazi, nije mogao nastupiti na Olimpijadi u Sarajevu pošto se natjecao kao profesionalac. Za njega je skijanje bilo sve. I u poznim godinama ostvarivao je vrhunske rezultate. Na svojoj posljednjoj Olimpijadi, u kanadskom Calgaryu, u slalomu je osvojio peto mjesto. A onda se povukao, tiho, u svoj rodni Ternebi. Otvorio je dućan sa skijaškom opremom koji radi i danas. Djelatnost nije proširivao, skroman čovijek, oduvijek je bio. O svojim konkurentima govorio je u superlativima, bio je jednostavno drukčiji. Sve je radio nekako drukčije. I danas uživa u skijanju, naravno rekrativnom. Druga ljubav mu je biciklizam. Kada počinje skijaška sezona seli se ispred malih ekrana i gleda natjecanja. Ima i svojeg favorita, sunarodnjakinju Anju Paerson, koju je naučio skijanju. Anja mu se odužila na najljepši način. Svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu posvetila je upravo njemu, svojem učitelju, majstoru bijelih strmina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!