Nogomet

Readingu londonska trilogija, Anelka potopio Arsenal

Marin Vuković • subota, 25.11.2006.

Strijelci Premiershipa odlučili su uzeti slobodno subotnje poslijepodne, pa je tako u prvih pet susreta postignuto tek sedam pogodaka. Liverpool je pobjedom nad Manchester Cityjem održao Anfield neosvojivom utvrdom, a Reading je pobjedom nad Fulhamom sredio i treći londonski klub u posljednja tri kola. Lošu večer strijelaca popravila je tek večernja utakmica i pobjeda Boltona nad Arsenalom...

U sedmom ovosezonskom nastupu na Anfieldu Liverpool je zabilježio šestu pobjedu, uz jedan neodlučen rezultat. Kad bi se računala samo domaćinstva, Redsi bi sasvim sigurno bili u vrhu, ali i dalje bode u oči mizeran učinak na gostovanjima, gdje je Liverpool u sedam nastupa osvojio tek - dva boda.

Liverpool je dugo lomio otpor Manchester Cityja, dominirao, ali i promašivao rijetke prigode pred vratima gostiju. Najizgledniju iz prvih 45 minuta promašio je Luis Garcia kada se našao oči u oči s gostujućim vratarom Weaverom, izabrao bliži kut i pogodio vanjski dio mreže.

Prijelomni trenutak zbio se u 66. minuti nakon početničke pogreške Joeya Bartona, čiju je povratnu loptu presjekao Dirk Kuyt i dodao do Stevena Gerrarda koji s dvadesetak metara zakucava loptu u donji lijevi kut Cityjeva gola. Pomalo nevjerojatno, ali to je tek prvi prvenstveni pogodak Gerrarda u ovoj sezoni. Pogodak je dao krila domaćim igračima koji su u sljedećih desetak minuta u nekoliko navrata zaprijetili Weaveru, ali bez promjene rezultata. U samoj završnici gosti su uspjeli složiti nekoliko opasnih situacija pred golom domaćina, no tri boda su ostala na Merseysideu.

Arsenal nikako ne uspijeva riješiti problem realizacije. Stvaraju prigode, dominantna su momčad u gotovo svakoj utakmici, ali lopte vrlo rijetko završavaju u mreži. U današnjem susretu s Boltonom čak su tri puta gađali okvir gola, a tek je jedna lopta odsjela iza leđa domaćeg vratara. Bolton je poveo već u devetoj minuti golom Abdolayea Fayea. Krajem prvog dijela pala su dva pogotka. Prednost domaćih udvostručio je Nicolas Anelka pogodivši mrežu svog bivšeg kluba, a zatim je Gilberto Silva glavom smanjio na 2:1.

U nastavku utakmice Arsenal je pokušao sve ne bi li izjednačio, no u takvoj napadačkoj taktici ostavili su prostora za Anelku koji je to znao iskoristiti i u 76. minuti pogoditi za konačnih 3:1. Osvajanjem nova tri boda Bolton je preskočio topnike na ljestvici i trenutno zauzima visoko treće mjesto.

Prošlosezonski drugoligaš Reading u posljednja je tri kola u sjajnoj formi. Nakon što su na domaćem travnjaku svladali Tottenham i Charlton, uslijedilo je gostovanje na Craven Cottageu koje su također uspješno odradili i zaključili trilogiju pobjeda nad londonskim klubovima. Ključni trenutak bio je prekršaj Iana Pearcea u 17. minuti nakon kojega je Fulham ostao s deset igrača, a dosuđen je i jedanaesterac za Reading. Izveo ga je Kevin Doyle i zatresao mrežu za, kasnije se pokazalo, konačnih 0:1.

Islandskog biznismena Eggerta Magnussona, koji je prije nekoliko dana preuzeo vlasništvo nad West Hamom, gledatelji na Upton Parku pozdravili su ovacijama. Otkupivši 75% dionica Magnusson je vratio sigurnost Hammersima, a igrači su mu uzvratili pobjedom nad Sheffield Unitedom, tek četvrtom ovosezonskom. Jedini pogodak na utakmici postigao je Hayden Mullins u 36. minuti, dok će neko englesko "oko sokolovo" večeras raspravljati o tome je li izjednačujući pogodak gostiju u završnici utakmice regularan ili ne. Postigao ga je Robert Kozluk, no glavni sudac utakmice Mike Riley vidio je prekršaj nad vratarom.

Aston Villa je jedina momčad koja uz Manchester United ima tek jedan poraz, ali uz mnogo više neodlučenih rezultata. Osmi ovosezonski remi izborili su protiv Middlesbrougha iako su gosti poveli krajem prvog poluvremena zgoditkom Malcolma Christieja. Samo nekoliko minuta kasnije, u sudačkoj nadoknadi prvog dijela vratar Middlesbrougha Mark Schwarzer prekršajem je u kaznenom prostoru zaustavio Stiliana Petrova, a udarac s bijele točke u pogodak je pretvorio Gareth Barry.

Novi trener Charltona Les Reed po prvi je put izveo svoju momčad pred domaće navijače i uspio osvojiti bod koji, ako ništa drugo, barem daje nadu u bolje dane i mogući izlazak iz zone ispadanja. Everton je poveo u 52. minuti uz značajnu pomoć sreće. Slobodan udarac izveo je Mikael Arteta, a lopte je okrznula obrambenog igrača Charltona Hermana Hreidarssona i završila u mreži. Domaći su ipak uspjeli izjednačiti u 66. minuti dalekometnim udarcem Andyja Reida.

Posljednja utakmica dana pripada Boltonu i Arsenalu, dok nas sutra očekuje sraz divova. Na Old Traffordu sastaju se dvije vodeće momčadi Premiershipa, Manchester United i Chelsea. Momčad Portsmoutha i naš Niko Kranjčar će u goste Newcastleu na St. James Park.

Premiership, 14. kolo, 25.11.2006:
Liverpool - Manchester City 1:0, Fulham - Reading 0:1, Aston Villa - Middlesbrough 1:1, Charlton - Everton 1:1, West Ham - Sheffield United 1:0, Bolton - Arsenal 3:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!