Nogomet

Chelsea zadržao Manchester, poraz Portsmoutha

Branimir Korać, Marin Vuković • nedjelja, 26.11.2006.

Kazalište snova ugostilo je 129. veliki derbi Manchester Uniteda i Chelseaja, koji je na kraju završio bez pobjednika nakon odlične i otvorene utakmice visokog tempa i sjajnog ugođaja. Newcastle je upisao treću ovosezonsku pobjedu svladavši momčad Portsmoutha, koja na gostovanju nije pobijedila još od sredine rujna. Hrvatski reprezentativac Niko Kranjčar dobio je prigodu odigrati zadnjih 20 minuta utakmice...

Prvih 45 minuta utakmice u potpunosti je pripalo Crvenim vragovima. Činilo se da su s više žara i htijenja ušli u utakmicu, što je donekle i razumljivo uzme li se u obzir koliko dugo United čeka prigodu za ponovno vraćanje na vrh. Od samog početka krenulo se oštro, ali čak i uz tako agresivan nastup obje momčadi dosuđeno je vrlo malo prekršaja.

Do vodstva je Manchester došao u 29. minuti trenutkom genijalnosti Louisa Sahe. Loptu je na sredini terena primio Wayne Rooney, dodao Sahi koji se našao na otvorenom prostoru i povukao loptu do 20-ak metara od Chelseajeva gola. Tu je zastao, uhvatio Carvalha na krivoj nozi i preciznim udarcem pogodio donji desni kut Cudicinijeva gola.

Niti nakon vodećeg pogotka United se nije povukao te je i dalje izgledao opasnije od Mourinhove momčadi, koja je prvi put zaprijetila Edwinu van der Saru tek u 37. minuti. Snažan udarac s oko 30 metara uputio je Geremi, ali nizozemski je vratar bio na mjestu.

U nastavku utakmice nešto drukčija slika. Chelsea je zaigrao agresivnije i nešto odlučnije krenuo prema golu Manchestera, dok su se domaći orijentirali na prijetnje iz kontranapada. U početnih 15-ak minuta drugog poluvremena United je tako u više navrata zaprijetio Carlu Cudiciniju, ali nije bilo koncentracije u završnici.

Unatoč boljoj igri i držanju lopte u nogama, Chelsea nije uspijevao svoje napadače uposliti upotrebljivim loptama, što je prije svega i zasluga vrlo dobre igre Unitedove posljednje linije, posebno Nemanje Vidića i Ria Ferdinanda. Ako ne ide iz igre, ide iz prekida. Poznato je da u prekidima najveću opasnost predstavlja Ricardo Carvalho, a svoju je priliku dočekao u 70. minuti. Nakon kornera kojeg je izveo Frank Lampard nadskočio je najnižeg igrača Unitedove obrane i glavom poslao loptu pod gredu Van Der Sarova gola.

Uslijedila je otvorena završnica utakmice u kojoj je United pokušavao prije svega prodorima danas izrazito raspoloženog Cristiana Ronalda po desnoj strani, ali je obrana Chelseaja uspijevala neutralizirati opasnost. Na kraju podjela bodova čini se najpoštenijim ishodom, razlika između ove dvije momčadi i dalje ostaje tri boda i sve ostaje otvoreno. Utrka za naslov prvaka daleko je od proglašenja pobjednika i predstoji nam nekoliko mjeseci bespoštedne borbe dvaju suparnika.

Newcastle je na St. James Parku dočekao Portsmouth u vrlo teškoj situaciji. Tek dvije pobjede iz 13 utakmica i tek osam postignutih pogodaka sasvim sigurno nisu bili jamstvo dobrog rezultata. S druge strane, momčad Harryja Redknappa igra svoju najbolju sezonu u povijesti i unatoč izostanku prepoznatljive igre ušli su u susret kao favoriti.

Više od dvije trećine utakmice gledali smo teško probavljiv nogomet, s vrlo malo prilika i lucidnih poteza. Činilo se da obje momčadi prije svega ne žele primiti pogodak, što im je i uspijevalo do 69. minute kada je Newcastle napokon pronašao put do mreže Davida Jamesa. Sjajno se otvorio napad domaćih, s lijeve strane loptu je dobio Charles N'Zogbia i ubacio u sredinu za Antoinea Sibierskog koji s pet metara pogađa praznu mrežu.

Odmah nakon vodećeg pogotka domaćina Harry Redknapp odlučio je napraviti i treću izmjenu, te u igru poslati i našeg Niku Kranjčara ne bi li nešto ofenzivnijom taktikom došao barem do boda. Ubrzo zatim uslijedili su novi problemi za Redknappa jer ozlijedio se Matt Taylor, bez prava izmjene, te je Portsmouth do kraja susreta bio prisiljen igrati s igračem manje. Newcastle je znao iskoristiti višak igrača te je do isteka posljednje minute u nekoliko navrata David James morao čudesnim obranama čuvati vrata Portsmoutha. Na kraju je ostalo 1:0, a Newcastle je došao do prve pobjede nakon čak devet utakmica u Premiershipu.

Tottenham nije propustio priliku preskočiti Wigan na ljestvici. Na White Hart Laneu nije bilo dvojbe, Tottenham je dokazao da je bolja momčad i zasluženo je slavio 3:1.

Wigan je dobru igru u početku susreta okrunio pogotkom svog najopasnijeg strijelca Henrija Camare u 25. minuti. Međutim nisu gosti izdržali i u samoj završnici poluvremena Krikland dvaput vadi loptu iz mreže. Prvo u 43. minuti Berbatov asistira Defoeu za poravnanje, a već u slijedećoj minuti bugarski napadač dovodi Tottenham u vodstvo.

U drugom dijelu gosti su pokušavali nešto više napraviti i doći barem do boda, ali nisu imali dovoljno snage i preciznosti. Na kraju su primili i treći pogodak, a "krivac" je Aaron Lennon koji je poentirao u 90. minuti.

Premiership, 14. kolo, 26.11.2006:
Newcastle - Portsmouth 1:0, Tottenham - Wigan 3:1, od 17 h: Manchester United - Chelsea 1:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!