Vodeni sportovi

Velikan otišao u mirovinu

Branimir Korać • utorak, 21.11.2006.

Svjetsko plivanje ostalo je bez jednog velikog imena. U posljednje vrijeme nije se previše natjecao, sve je glasnije razmišljao o odlasku u mirovinu i na kraju prelomio - vrijeme je za odlazak. Jedan od najdominantnijih plivača današnjice, Ian Thorpe, otišao je u mirovinu...

Još prije dva dana kada je sazvao izvanrednu konferenciju za medije, bilo je jasno kako odlazi. Ian Thorpe je to i službeno potvrdio na druženju s novinarima u Sydneyu.

"U nedjelju sam definitivno odlučio kako neću plivati na Svjetskom prvenstvu. Donio sam još jednu odluku, najtežu odluku u životu, odlučio sam prekinuti karijeru. Bila je to teška odluka, ali odluka zbog koje sam u konačnici ipak sretan. Imam 24 godine, život je ispred mene i želim u njega utkati stvari koje dosad nisam mogao", rekao je Thorpe.

Thorpe se na pressici nije činio tužnim, čak štoviše, bio je iznimno raspoložen i očito mu plivanje neće previše nedostajati. Ovim sportom dominirao je gotovo cijelo desetljeće, osvojio je sve što se može osvojiti i nije bilo daljnjih motiva za natjecanjem.

Nije odbacio mogućnost povratka jer nikad ne znaš što budućnost donosi, ali izjavio je očekivano "u ovom trenutku to se čini nemogućim". O odlasku je intenzivno počeo razmišljati tijekom priprema u Los Angelesu u prvom dijelu godine, a prelomio se povratkom u Australiju.

Biografija mu je impresivna. U mirovinu odlazi kao najuspješniji australski olimpijac u povijesti s osvojenih devet medalja od čega pet zlatnih. Isto tako ima i 11 zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava i trenutno drži svjetske rekorde na 200 i 400 metara slobodno. Već duže vrijeme je van natjecateljskog plivanja, a posljednje veliko natjecanje bile su mu Olimpijske igre u Ateni 2004. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!