Nogomet

Lyon već osigurao naslov jesenskog prvaka

Maja Giljanović • nedjelja, 26.11.2006.

U posljednjem susretu 15. kola francuskog prvenstva momčad Gerarda Houlliera je pobjedom nad Auxerrom četiri kola prije kraja osigurala titulu jesenskog prvaka...

Prvaci su, naime, slavili golom Maloude te osigurali 14 bodova prednosti pred najbližim pratiteljima. Odlučujući se trenutak zbio u 25. minuti nakon što gostujući čuvar mreže Cool nije uspio iskontrolirati Juninhov slobodni udarac. U 28. brazilski čarobnjak je i sam umalo strijelac, ali se njegov snažan udarac odbija od grede. Momčad Lyona, unatoč izostancima Freda, Abidala, Cacape, Benzeme te Tiaga, svejedno ulijeva strahopoštovanje. U nastavku susreta domaćini prijete u 62. preko Govoua, 65. Maloude, a najbolju prigodu, umornog od euro-četvrtka i remija s Rangersima, Auxerrea propušta Jelen u 78. minuti čiji dobar udarac sigurnom intervencijom brani Coupet. Vodstvo je u samom finišu mogao podebljati Juninho, ali iz slobodnog udarca ponovno pogađa prečku.

Parižani su tek 72h nakon tragičnih događaja koji su uslijedili nakon domaćeg poraza od Hapoela stigli u Nantes na teško gostovanje u pokušaju da sačuvaju poziciju svog trenera Guya Lacombea kojem se u slučaju novog neuspjeha uprava PSG-a namjerava zahvaliti te ga zamijeniti jednim od poznate trojke: Rai, Guerin ili Tigana. I krenulo je sjajno za gostujuću momčad; već u drugoj minuti u vodstvo ih dovodi Bjelokoščanin Kalou odmjerenim udarcem sa ruba šesnaesterca. U četvrtoj se i

Pauleta umalo upisao u strijelce, ali vratar Stojković je na mjestu. Prvo poluvrijeme domaćin je završio bez izrazitijih prigoda, a u nastavku umjesto da poveća vodstvo PSG- a u 48., Mendy pacerski griješi u 76. što znalački koristi Da Rocha te svladava Landreaua (povratnika na La Beaujoire). Tako se iznova ponavlja situacija u kojoj Parižani ne mogu završiti susret u visokom ritmu kojeg sami nametnu, a na koncu susreta s kanarincima još moraju biti i zadovoljni jednim osvojenim bodom jer su domaćini žestoko navalili u (ipak neuspješnom) traženju svoje treće ovosezonske pobjede.

Da će gostujuća momčad Nancyja teško do bodova kod Valenciennesa, upozoravala je domaća statistika od četiri pobjede, jednog remija te samo jednog poraza na njihovom Nungesseru. Unatoč četirima uzastopnim porazima, domaćini su se mogli nadati uspjehu jer Nancy je u gostima ubilježio tek tri neriješena rezultata te tri poraza. I doista, odlučujući trenutak utakmice zbio se već na samom početku, u drugoj minuti kada Savidanov udarac obrana Nancyja nespretno odbija te lopta vara gostujućeg čuvara mreže Sorina. Isti je igrač mogao podebljati prednost u 50., ali njegov slobodan udarac odsjeda na prečki. Nancy je dominirao, najbliže golu su stigli u 28. kada Courbelo pogađa stativu te u 60., 67. i 85. kada Dosunmu biva neprecizan u sva tri navrata.

Lens je u goste Le Mansu stigao znajući da ga pobjeda osamljuje na drugom mjestu iza neprikosnovenog Lyona, a forma kojom su stigli je obećavala. Naime, neporaženi su od osmog kola, a dobro guraju i u Ligi UEFA (svladali Odense). Domaćin, pak, je ubilježio četiri remija zaredom te tek jednu pobjedu u posljednjih osam utakmica, ali je još uvijek neporažen na domaćem terenu. U 23. minuti Le Mans u vodstvo dovodi Gvinejac Bangoura koji svojim osmim pogotkom izbija na čelo ljestvice strijelaca. Lens uzvraća i nakon poluprigoda Cousina te Coulibalyja, Thomert u 42. izjednačava rezultat. U nastavku, Japancu Matsuiju u dva navrata sjajnim paradama kontrira Itandje, a kod Lensa najopasniji je Jussie koji u 56. odličnim udarcem s 20m prisiljava Rochea na fenomenalnu obranu. Ritam je zatim splasnuo, a posljednju prigodu da svojoj momčadi osigura pobjedu u 85. ne koristi Jussie. Međutim, i remi je dovoljan gostima da se pridruže Lilleu i Sochauxu kao prva pratnja peterostrukom (šesterostrukom?) uzastopnom prvaku.

Rezultati, 15. kolo: Le Mans - Lens 1:1, Nantes - Paris SG 1:1, Lyon - Auxerre 1:0, Valenciennes - Nancy 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!