Nogomet

Cannavaru Zlatna lopta

Branimir Korać • ponedjeljak, 27.11.2006.

Stigla je i službena potvrda, dobitnik Zlatne lopte u 2006. godini je Fabbio Cannavaro. O tome da će Cannavaru pripasti nagrada France Footballa, španjolski mediji pisali su još prije nekoliko tjedana, a danas je uručenjem trofeja braniču Reala Cannavaro i službeno postao najbolji europski igrač godine...

Na odluku o europskom igraču godine veliki utjecaj imalo je Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Dokaz o tome je i poredak u glasovanju za igrača godine koji "čarobnjaka" Ronaldinha svrstava tek na četvrto mjesto iza Cannavara, Buffona i Henryja.

O dobitniku Zlatne lopte odlučivali su sportski novinari diljem Europe koji su Cannavaru udijelili 173 boda.

Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj Cannavaro je bio ključni čovjek Lippijeve reprezentacije u pohodu na naslov svjetskog prvaka. Sve susrete odradio je na najvišoj razini i manirom pravog kapetana vodio Italiju do trona.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Rođen je prije 33 godine u Napulju gdje je i započeo igračku karijeru. Tri sezone proveo je u Napoliju, a onda 1995. godine preselio u Parmu da bi dvije godine kasnije ubilježio i prvi nastup za talijansku reprezentaciju (105 nastupa ukupno). Dugo je bio prvo ime Parme i nezamjenjiv u svim vizijama talijanskih izbornika, a onda je 2002. godine unatoč ponudama Reala, Juventusa i Milana preselio u milanski Inter.

U Interu nije briljirao, no to se nije odrazilo na njegov status u reprezentaciji gdje je bio konstantno dobar. Dvije sezone proveo je u Interu, a onda prihvatio ponudu Juventusa i preselio u Torino. Nakon što je Juventus izbačen u Serie B, ove sezone ispunio je san čelnika Reala i zaigrao u dresu madridskog velikana.

Iako su ovakve nagrade u pravilu "rezervirane" za kreativce i napadače, Cannavaro je pokazao kako i stoperi mogu biti primijećeni i zaslužiti veliko priznanje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!