Košarka

Suđenje nedostojno kupa seljačkih zadruga

Bruno Blumenschein • petak, 15.12.2006.

Poraz u Zagrebu je Jasmina Repešu natjerao da svoje igrače okarakterizira kao nekvalitetne, koji nisu osvojili niti "kup seljačkih zadruga", a isto se može reći za sudačku trojku na utakmici Union Olimpije i Cibone. Ako već treneri i igrači ne smiju govoriti o sucima, mi smijemo...

Da nije bilo nesretne baterije, toliko minuta odmora i zgodnih zmajčica, izvještaj Ciboninog poraza u Ljubljani bi došao direktno iz Tivolija. Međutim, možda je ovako i bolje jer u osvrtu se puno lakše osvrnuti na 45 minuta košarkaškog cirkusa, u svim dobrim i lošim značenjima tog izraza. U prilično hladnoj Ljubljani se nakon posjeta BTC shopping centru, tražila pobjeda koja bi naveliko otvorila vrata Top 16, ali jedina vrata koja su se možda otvorila su ona za izlaz iz sudačke organizacije Jose Martina, Murata Biricika i Enrica Sabette.

Već u 12. minuti smo kao komentar utakmice zapisali loše sudačke odluke s previše pogrešaka, previda i kompenzacija koje su vrhunac dosegle u posljednje četiri minute regularnog dijela. Uz razigranog Marka Miliča, koji je u trećoj četvrtini na seriju 7:0 Cibone uzvratio razigravanjem suigrača za 15:0 Olimpije, uporne pokušaje trenera Anzulovića da Davora Kusa stavi na poziciju beka šutera i povratak Cibone u posljednjoj četvrtini, ugurali su se već spomenuti suci u namjeri da izbalansiraju odluke za obje strane, koje su bile u najmanju ruku smiješne.

Slika 2 od 3.
Foto: Nikola Movrić

Kada bi netko sa strane pogledao statistiku i uočio 65 dosuđenih prekršaja, pomislio bi da se utakmica najmanje dva puta prekidala zbog tučnjave i da se radi o najžešćim suparnicima u ligi, ali se zapravo radilo o sviranju svakog kontakta, čak i kod prolaska kroz unutarnje blokove. Nije niti čudno kada se Milič naljutio zbog nedosuđenog prekršaja na njemu, da bi samo napad kasnije (pre)burno reagirao, što je i sam kasnije priznao. Potpuna izgubljenost sudaca je dovodila sve u dvorani do nevjerice jer se cijela trojka u potpunosti izgubila u svojim odlukama, koje nisu odlazile posebno niti jednoj, niti drugoj strani.

I u takvoj situaciji, Cibona je preko 14 pogođenih slobodnih bacanja kapetana Kusa došla u poziciju da vodi s pet koševa prednosti i ima loptu sa strane protiv protivnika kojem je upravo isključen uvjerljivo najbolji igrač, a još petorica igrača vuče ozljede. U takvoj situaciji vukovi su uspjeli izgubiti loptu prilikom izvođenja kod outa, a zatim primiti tricu od Arslana, koji je bio najopasniji zmajček iza crte 6,25.

Kako niti takva situacija nije bila dovoljna Zagrepčanima da dođu do pobjede, Kus ih je odvukao u četvrti produžetak (u osam odigranih susreta), a samim pogađanjem tri slobodna bacanja dok na parket doletavaju upaljači, papiri i ostali rekviziti, riječki organizator igre zaslužuje pohvale. Međutim, samo polaganje u produžetku Jerryja McCullougha, kao jedini koš iz igre u skoro devet minuta susreta je pokazalo kako Cibona nema m... (čitaj: srca) da uzme bodove koje su prije nje uzeli Partizan i Joventut.

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Dugo Dražen Anzulović nije bio utučeniji na pressici poslije susreta, a igrači s većim razočaranjem izašli iz svlačionice. Očekivala se pobjeda, ali se očekivalo i više koncentracije od najiskusnijih pojedinaca. Nemojte se smijati, ali večeras se najviše pokazala kvaliteta Scoonieja Penna, igrača koji je prošle sezone s vrućeg terena Istanbula, u sličnim završnicama, donosio bodove u Zagreb.

U najmanju ruku, Penn ne bi napravio peti prekršaj kao Brent Wright, u napadu kod već izgubljenog skoka. Nije stvar u Wrightu, nego u glavama svih vukova, koji su u odlučujućim trenucima bili manji od makova zrna, a odlučujući potezi ne bi bili zabijanje pod koš, pa "ako prođe prođe". Rekao je i Anzulović - "onakve poteze u posljednje tri minute regularnog dijela jedna ozbiljna momčad ne smije raditi". Kada Cibona to shvati, doći će i pobjede na gostujućim terenima kao što je Tivoli. Nije to neosvojiva tvrđava, ali je tvrđava u kojoj su skoro sve stolice popunjene i kod omjera 1-6 i lošu igru momčadi. Nije niti to slučajnost...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!