Košarka

Što se dogodilo Unicaji?!

Bruno Blumenschein • srijeda, 20.12.2006.

Aktualni prvak najjače europske lige i domovine svjetskih košarkaških prvaka, Unicaja, na gostovanju kod Joventuta je zamrznuta na nevjerojatnih minus 53! U ostalim susretima hrvatski košarkaši su imali dosta uspjeha, a Tau Ceramica je zabilježila važnu pobjedu...

Sezona je loše počela za Unicaju, aktualnog prvaka Španjolske, ali su se nezadovoljavajući rezultati prikrivali ozljedama važnih igrača i neuigranosti. Međutim, bilo bi zanimljivo prisustvovati konferenciji za novinare argentinskog stratega Sergija Scariola, trenera Unicaje, nakon poraza od 53 koša razlika na gostovanju kod Joventuta. Jedine dvije olakšavajuće činjenice su izostanci Pepe Sancheza i Marcusa Browna, ponajboljih igrača ekipe.

Nevjerojatnih 105:52 za Joventut će zasigurno izazvati brojne promjene u momčadi s Malage, a za mladu momčad Joventuta ova pobjeda bi mogla značiti značajan impuls za dodatan rad i napredak. Dovoljno je reći kako je 16-godišnji Ricky Rubio ubilježio sedam ukradenih lopti i šest asistencija, pet iznuđenih prekršaja i četiri skoka, a da su posljednjih deset minuta dobili s rezultatom 28:7.

U povijesnom porazu, trećem najvećem zabilježenom u Euroligi, Unicaja je zabilježila 32 izgubljene lopte, a odvajanje Joventuta je došla nakon izjednačenih 10:10 kada domaćin serijom 15:0 bježi na veliku prednost. Iz minute u minutu se prednost Joventuta povećavala, a Unicaja je već nakon tri četvrtine bila u minusu od 32 poena. Potpuni raspad gostiju se dogodio na samom kraju kada Joventut ne dopušta pad koncentracije za veliku pobjedu.

Put u Rusiju na gostovanje kod Dinama u Moskvi je momčad Tau Ceramice dočekala s dosta nepoznanica i straha, ali je tradicionalno neizvjestan susret u posljednjih 68 sekundi otišao na stranu ekipe Velimira Perasovića. Tako su keramičari sa 82:78 uspjeli zadržati prednost od jedne utakmice ispred Olympiakosa.

Prvo ime susreta je bio Luis Scola (24 poena, sedam skokova, dvije asistencije i blokada), koji je pogađao u ključnim trenucima i zatvarao vlastiti reket tako da je Tau Ceramica tijekom najvećeg dijela susreta imala pet-šest poena prednosti. Dinamo je ipak digao ritam igre u samoj završnici te 70 sekundi do kraja vode sa 74:72, ali tada Pablo Prigioni u posljednjim sekundama napada pogađa tricu za vodstvo gostiju kojeg nisu izgubili do kraja susreta.

Osim Scole, Serkan Erdogan je zabio 20 poena, a Igor Rakočević je dodao 16 koševa za Tau Ceramicu kod koje se tek šest igrača upisalo u strijelce. Dinamo nije mogao računati na ponajboljeg igrača, Lazarosa Papadopoulosa, tako da su se pod košem oslonili na Obinna Ekezieja, koji je ubacio 16 koševa.

Nešto kasnije je Olympiakos, kako bi zadržao korak sa španjolskom ekipom, na vlastitom terenu bez problema svladao Climamio sa 94:67 uz rijetku situaciju u kojoj Scoonie Penn za 22 minute nije ubacio niti jedan koš, ali je sa šest asistencija razigravao suigrače od kojih je najviše zabio Alex Acker (18 poena).

Od hrvatskih igrača Andrija Žižić je započeo u petorci, igrao 20 minuta i ubacio devet poena (4/7 šut), uz sedam skokova i jednu asistenciju. Kod gostiju je najviše zabio Marco Belinelli (21 poen), ali je najkorisniji igrač bio James Thomas koji je uz 11 poena uhvatio velikih 19 skokova. Međutim, niti takav učinak nije bio dovoljan za Olympiakos koji je već nakon prve četvrtine imao 13 poena prednosti.

Nešto teži posao je imao Efes Pilsen na domaćem terenu protiv njemačkog Kölna, koji je sa 91:76 došao do pete pobjede i treće pozicije u skupini A. Ovog puta je hrvatski centar Nikša Prkačin imao sekundarnu ulogu, jer je igrao te 15 minuta i zabio pet poena (2/3 šut), čemu je dodao pet skokova te po jednu asistenciju i ukradenu loptu. Za manju minutažu Dubrovčanina je zaslužan i Marcus Haislip, koji je zabio 33 poena uz deset skokova.

Jedini poraz hrvatskih košarkaša je došao u Francuskoj gdje je Sandro Nicević, u dresu Le Mansa, sa 73:84 izgubio od Prokoma i tako umanjio svoje šanse za prolazak u Top 16. Nicević je u porazu zabio devet poena (2/8 šut), dodao šest skokova, tri asistencije i tri ukradene lopte, a Prokom je predvodio Huseyin Besok sa 18 koševa.

Aktualni prvak Europe, moskovski CSKA je primijenio najjače oružje na gostujućim parketima- svoju obranu te sa 65:62 pobijedio grčki Aris. Aleksej Savrašenko je na centarskim pozicijama dominirao u oba reketa te je sa 14 poena predvodio rusku momčad, a Trajan Langdon je zabio 13 poena.

U skupini B, u kojoj igra i zagrebačka Cibona, osim debakla Unicaje kod Joventuta, Jasmin Repeša je uspio doći do druge pobjede u sezoni. Rimskoj Lottomatici je to uspjelo na domaćem parketu protiv Union Olimpije, a najzaslužniji je bio Loukas Mavrokefalides sa 16 poena, dok je Luca Garri sa 13 poena i 11 skokova zabilježio vrijedan double-double učinak. Olimpiju je ponovno predvodio Marko Milič, zabivši 21 poen uz 12 skokova.

Euroliga, 9. kolo, 20.12.2006.:
Dinamo M. - Tau Ceramica 78:82, Efes Pilsen - Köln 91:76, Olympiakos - Climamio 94:76, Le Mans - Prokom 73:84, Aris - CSKA 62:65, Joventut - Unicaja 105:52, Lottomatica - Union Olimpija 84:74

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!