Zimski sportovi

Svjetski mediji o Snježnoj kraljici

Goran Tomičić • petak, 05.01.2007.

Snježnu kraljicu su i ove godine opsežno pratili svjetski mediji. Većina stranih novinara je hvalila Anu Jelušić, a neki su se osvrnuli i na atmosferu na Sljemenu i u Zagrebu...

Veće medijske agencije, kao što su CNN i BBC, najviše su pratile samu utrku i prenijele rezultate, a naglasak je bio na Ani Jelušić i njenom najboljem rezultatu u karijeri. Svi mediji, kao i skijašice, se slažu da Ana nije iznenađenje, već da je njeno postolje očekivano nakon dvije četvrte pozicije (Levi, Semmering) i jednog šestog mjesta (Beever Creak) ove sezone. Većina svjetskih skijaških novinara slaže se da Janica Kostelić ima dostojnu nasljednicu, bar u slalomu.

Utrka na Sljemenu je bila odlično organizirana, a to je ove godine bilo posebno teško s obzirom na vremenske uvjete. ˝Nije moguće da su ovako sredili stazu, u ovim uvjetima.˝, izjavio je novinar bečkog Kuriera.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

U sezoni u kojoj St. Moritz, Maribor i Sölden, skijališta koja su već nekoliko sezona domaćin Svjetskog kupa, nisu uspjeli pripremiti stazu, ekipa predvođena Vedranom Pavlekom i Renom Fleissom savršenom pripremom staze i kompletnom organizacijom utrke dobila je zaslužene pohvale i dodatno popravila ugled Snježne kraljice. Inozemni novinari su prenijeli i izjavu uglednog Tone Vogrinca, koji je izjavio da je Hrvatska učila od Slovenije i nakon toga ju nadmašila.

Naravno, najopširnije je utrku pratio Eurosport, koji je prenio i neobičnu izjavu Janice Kostelić o kvaliteti skijanja ove sezone, ali su preveli da želi više stila u nastupima. Naglasili su i atmosferu koju je stvorilo 15 tisuća navijača, koji su mnogo pomogli Ani, ali su bodrili i sve ostale skijašice.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Zanimljiva je primjedba da je odlična atmosfera utjecala na pad Anje Pärson u drugoj vožnji, koja je već mnogo puta psihički podbacila u važnim utrkama. Sjetimo se samo brojnih odustajanja prošle sezone, nakon sjajnih nastupa Janice Kostelić. Naglasili su da je gotovo i Schild ponovila pogrešku Anje Pärson, ali je uspjela doći do pobjede.

Sa stavom Eurosporta se slaže i Patrick Lang, najugledniji svjetski skijaški novinar, koji je izjavio: ˝Schild je izgubila trenutak vremena na vratima u drugoj utrci jer su joj hrvatski navijači zviždali i dobacivali, nadajući se da će Ana Jelušić tako pobijediti.˝

Svi inozemni mediji su složni u ocjeni da je Sljeme postalo ugledno skijaško odredište Svjetskog kupa s atmosferom koja se može eventualno usporediti s utrkama skijaša u Kitzbühelu i Schladmingu, te već sad najavljuju sljedeću sezonu kad će Zagreb po prvi put biti domaćin slalomu skijaša.

Čelnici Svjetske skijaške federacije su najavili da će se četvrta Snježna kraljica održati 15. veljače 2008. godine, također u noćnom terminu, a dva dana kasnije u jutarnjem terminu će biti održana prvi slalom skijaša pod nazivom Snježni kralj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!