Automoto

Subaru (donekle) uzvraća udarac

Hrvoje Bošnjak • subota, 10.03.2007.

Razlog ovako bombastičnom naslovu nakon prvog odvoženog dana meksičkog relija naći ćemo u povratku Subaruove WRC momčadi na pobjedničke staze, barem do šestog brzinca dana…

Naime, Petter Solberg bio je najbrži, daleko najbrži vozač prva tri brzinca dana, a jedino ga je donekle uspijevao pratiti njegov timski kolega Chris Atkinson i svjetski prvak Sebastien Löeb. A onda je, kao što to već biva posljednjih par godina, udarac loše sreće ili samo udarac kamena u ''karter'' efektivno okončao Petterove snove i pritisak ulja u motoru njegove Impreze WRC. I to se sve nije desilo na jednom od zahtjevnih brzinaca već na poveznim putovima između brzinskih ispita.

Takav rasplet spremno je prihvatio svjetski prvak Löeb koji je odmah čvrsto i zapovjednički zasjeo na čelo poretka, s ugodnom marginom vodstva od gotovo pola minute pred sljedećom trojkom majstora driftanja po meksičkim zavojima i rekorderima gutanja meksičke prašine pri brzini od preko 120 na sat.

Fordova BP momčad je zaslugom svojih dobrih rezultata na snježnim relijima sezone ovaj put služila kao čistač ceste za vozače iza sebe. I moramo priznati da to jesu radili dobro za ostale vozače, ali sebi baš i nisu učinili veliku uslugu. Naime, dvostruki svjetski prvak Marucs Grönholm je preko četrdeset sekundi za vodećim, a njegov mlađi timski kolega Mikko Hirvonen gotovo trideset. S tim da je Hirvonen kao i u Norveškoj brži i spremniji vozač od dosta mu starijeg kolege.

Dani Sordo u drugom Citroënu C4 WRC pokazao je da je dosta naučio o vožnji na makadamu i trenutno drži četvrto mjesto poretka, a vjerujemo da ga je njegov tutor i mecena King Carlos Sainz naučio nešto i odolijevanju pritisku obzirom da Guy Frequelin, šef Citroënove momčadi od ovog mladića očekuje osvajanje što više konstruktorskih bodova i zadržavanje barem jednog od Fordova iza sebe, s ciljem da Citroën opet osvoji konstruktorski naslov.

Još jedno od iznenađenja dana bila je izvanredna vožnja iskusnog Manfreda Stöhla u također iskusnoj dami, veteranki makadamskih puteva, OMV-ovoj Citroën Xsari WRC. Manfred je, stari lisac, tako osvojio jedan od dugačkih brzinaca i nalazi se na par sekundi od ukupnog petog mjesta i Marcusa Grönholma.

E da, da ne zaboravimo, mlađahni i poletni Matthew Wilson nalazi se nakon prvog dana u bodovima. Tata Wilson tako barem nakratko može zaboraviti na probleme svoje prve dvojice vozača.

Poredak na kraju prvog dana:
1. S. Löeb (FRA/Citroën) 1:25:14.4
2. C. Atkinson (AUS/Subaru) + 26.3
3. M. Hirvonen (FIN/Ford) + 30.1
4. D. Sordo (ŠPA/Citroën) + 32.1
5. M. Grönholm (FIN/Ford) + 43.1
6. M. Stöhl (AUT/Citroën) + 51.7
7. J. Latvala (FIN/Ford) + 1:37.8
8. M. Wilson (VB/Ford) + 4:19.8
9. G. Machale (IRS/Ford) + 5:20.6
10. M. Higgins (VB/Mitsubishi) + 7:03.6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoSkrolWRC

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!