Automoto

Novi stari makadam

Hrvoje Bošnjak • četvrtak, 29.03.2007.

Vodafone Rally de Portugal (čitaj- Poh-tu-gau). Osamnaest brzinaca na skupoj zemlji i makadamu u okolici turističkog megasredišta Algarvea.Nakon pet godina izbivanja portugalski reli vraća se kao jedan od tri nova relija u ovogodišnjoj WRC sezoni…

U tih pet godina organizator je imao dovoljno vremena da razmisli o promjenama, te je došao do sasvim suvisle ideje da se svi brzinci voze na makadamu. Naime, prije pet godina, a i još prije toga, reli je vožen malo na makadamu, malo na asfaltu, gledatelji su bili na pola metra od jurećih automobila, a neke legende govore da su u osamdesetim godinama zbog takovih gledatelja mehaničari momčadi nalazili prste prebliskih gledatelja u zračnim usisnicima pojedinih automobila.

Niti vozači nisu bili sasvim zadovoljni ovom kombinacijom, obzirom na izbor guma, a i podešenja automobila koja imaju sasvim različite zakonitosti kod makadama i asfalta.

Vezane vijesti

Niti jedan od današnjih vozača nije nastupio na WRC izdanju relija Portugal, a obzirom i da je lokacija istog na drugom mjestu, smatramo da je ovo sasvim novi reli, i to od one vrste koju najviše vole Fordovi vozači, što su dokazali svojim izvanrednim nastupom u Norveškoj.

Citroën C4 WRC, novi automobil Citroën Sportovog pohoda na svjetsku krunu automobil je koji je osvojio prvi makadamski reli ove sezone, onaj u Meksiku, i također je vrlo opasno oružje u rukama svjetskog prvaka Sebastiena Löeba u napadu na prvu stepenicu portugalskog postolja.

Ovaj put, imamo ozbiljna očekivanja i od Subaru Impreze, specifikacije '07, kojom je Petter Solberg rasturao na prvom danu Meksika, dok ju nije rasturio udarcem o kamen osjetljivim spremnikom za ulje. Jedno od iznenađenja svakako bi mogao biti i njegov timski kolega Chris Atkinson, mlađahni Australac, sposoban za brzo upijanje svih novih nauka i brzinaca.

Od mogućih iznenađenja, tu su uvijek spremni Kronosovi Manfred Stöhl i Daniel Carlsson, te malo manje Stobartovi Wilson i Latvala, a poneki biser nadamo se da će nam priuštiti i divlji Gigi Galli.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoSkrolWRC
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!