Košarka

Cibona - Panathinaikos: Dvije crne minute

Branimir Korać • četvrtak, 21.12.2006.

Solidno popunjen Dom Dražena Petrovića, no opet ne i ispunjen do posljednjeg mjesta, ugostio je jedinu neporaženu momčad Eurolige Panathinaikos. U zapisniku gostiju nije bilo ozlijeđenih Bečiroviča i Delka što je dalo nadu "cibosima" u povoljan ishod i održanje u igri za prolaz u drugi krug. Pobjeda nad Panathinaikosom puno je značila, posebno nakon nespretnog poraza u Ljubljani kod Union Olimpije. Uz aktere susreta u dvorani je "srdačno" dočekan i krvnik hrvatske reprezentacije u četvrtfinalu EP-a Luigi Lamonica koji se vrlo brzo prometnuo u zapaženog aktera ove utakmice...

Početak susreta nije dao ružičastu sliku. Cibona je otvorila slabo, mekano u obrani, i to je Panathinaikos kažnjavao laganim prodorima i početnim vodstvom 9:2. No tada se Cibona budi, pomalo hvata goste i do kraja četvrtine preuzima vodstvo, a tricom Wisniewskog završava četvrtinu vodstvom 19:17. Zanimljivo, upravo oni od kojih se najviše očekivalo (Warren, Wright, Kus) nisu najbolje reagirali u tom početnom dijelu, ali unatoč tome Cibona je imala prednost.

Vezane vijesti

U drugih deset minuta Anzulovićeva momčad podiže igru u obrani, igra upravo školski protiv Panathinaikosa zatvorivši im igru pod košem, i to se osjeti na rezultatu. Sredinom druge četvrtine Cibona dolazi do osam poena prednosti i to održava do završnice četvrtine i na poluvrijeme se odlazi vodstvom Cibone 41:35.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Ponovno su se krivim procjenama isticali suci, a posebno vrhovni Lamonica koji je preuzeo sve u svoje ruke i svirao 80 posto stvari na parketu. Nakon što su svirali gotovo svaki krivi pogled kod obje momčadi u 20 minuta (33 prekršaja u mirnoj utakmici), tri desetinke do kraja oštetili su Cibonu ne sviravši namjeran prekršaj nad McCulloughu prilikom pokušaja šuta. Čak štoviše, nisu se uopće oglasili i u svlačionicu su ispraćeni salvom zvižduka. U prvom poluvremenu Cibona je sjajno šutirala za tricu (6/7), ali za dva nije bila tako uspješna (7/17) što je ponajviše zasluga agresivne igre Panathinaikosovih braniča na prvu liniju Cibone.

Talijanski sudac obožava biti u prvom planu i tako u nepunih minutu i pol u drugom poluvremenu samo on vidi dva prekršaja Wrighta koji tako u drugo poluvrijeme ulazi s tri prekršaja (kao i Andrić) i znatno oslabljuje Ciboninu unutarnju liniju. Nije se samo Cibona bunila na njegove odluke, već i gosti, jer je uistinu u niz navrata neshvatljivo svirao. Panathinaikos koristi slab protok lopte Cibone i brzo se vraća u utakmicu i laganim poentiranjima dolazi na 41:41. U tim trenucima činilo se kako će Panathinaikos posve preuzeti kontrolu jer je bio u velikom naletu, ali Cibona se nije predavala. Kapetan Kus preuzeo je odgovornost i dirigirao napadima te držao Cibonu u igri. Na kraju se ipak u posljednju četvrtinu ulazi s prednosti Cibone 53:51. Imali su "cibosi" priliku i sa četiri razlike otići na "mali odmor", ali Rozićevo polaganje nije ušlo.

Posljednju četvrtinu Anzulović otvara bez Warrena koji u drugom poluvremenu u deset minuta nije ostvario nikakav učinak i tražio je odmor. Prva tri napada Grka u posljednjoj četvrtini završavaju bez upućenog šuta uz dvije osobne u napadu i korake Tsartsarisa, a sve je to vidio naravno Talijan, jedini aktivni sudac na terenu. Ostala dvojica tek su popunjavala broj.

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

U mirnoj i posve normalnoj utakmici u 35 minuta dosuđeno je čak 50 prekršaja, a u takvoj igri se bolje snalazila Cibona koja je pet minuta prije kraja vodila 64:58 i imala dobru situaciju uoči završnice. Tada se "ukazao" do tada neprimjetni Vujanić i s pet poena u nizu s linije slobodnih bacanja vratio Panathinaikos u igru smanjivši na 64:63, Batiste je također precizan za 65:64, a Diamantidis tricom zaključuje seriju 10:0 i veliki preokret Panathinaikosa.

Dvije "crne minute" Cibone vratile su goste u igru, a što je bilo najgore, ideje u napadu uopće nije bilo. Kus i McCullough ulazima pokušavaju nešto više napraviti, ali nailaze na zid i PAO kreće prema pobjedi. U posljednju minutu ušlo se vodstvom Panathinaikosa 74:70 i napadom gostiju, vrlo teška situacija po Cibonu. 32 sekunde prije kraja Dikoudis u "zaleđu" polaže za 76:70, Wright radi očit prekršaj u napadu i priča je završena. Panathinaikos na kraju slavi 78:75 iskoristivši pad u igri domaćina u posljednjoj četvrtini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!