Tenis

Južnji skinuo uroke

Branimir Korać • nedjelja, 25.02.2007.

Ivan Ljubičić nije uspio nastaviti stopostotni niz u mečevima protiv Mihaila Južnjija. U finalu velikog ATP turnira u Rotterdamu nepostavljeni Rus bio je bolji u dva seta prikazavši sjajnu igru, na razini Top 10 igrača...

Nakon nekoliko lošijih nastupa, Ivan Ljubičić u Rotterdamu je pokazao napredak u formi i izborio na jakom turniru finale. Imao je tu nesreću da ga je tamo čekao vrlo raspoloženi Mihail Južnji koji je nakon svega 65 minuta igre u vrlo dobrom meču slavio sa 6:2, 6:4.

Ivan ponovno nije dobro otvorio meč. Južnji je poput Davidenka dan ranije odmah napravio break i s tim hendikepom morao se Ljubičić nositi do kraja seta. Iako nije igrao loše, nije bio defanzivan i pokušavao je napadati, nije imao pravu šansu. S druge strane Južnji je igrao sjajno i kod 4:2 napravio novi break koji mu je donio i prvi set sa 6:2. Ivan je u tom prvom setu dosta griješio, imao 14 neforsiranih pogrešaka, čak deset više od protivnika.

U drugom setu do 2:2 obojica su držali svoje servise, a onda Ljubičić nakon poigravanja na mreži daje Južnjiju nove tri break lopte što ovaj ne propušta i ima set i break za 3:2. Nije se Ivan predavao i u slijedećem gemu dolazi do 0:30. Južnji s dva odlična servisa poravnava, ali Ivan ipak dolazi korak do break lopte. Dobro je Ljubičić dva puta napao i izradio poen, ali ne pogađa volej i Južnji odlazi do 4:2.

Novi pritisak na servis Rusa dolazi kod 4:3 kada Ivan dolazi do 15:30, no Južnji agresivnom igrom izrađuje bez problema izlazak na mrežu i egzekuciju volejem. Na to veže i dva asa za 5:3 i gem do trećeg naslova u karijeri. Na servisu za meč kod 5:4 Južnji vrlo lako dolazi do 40:15, prvu meč loptu Ivan spašava, ali na drugu retern je predugačak i Južnji slavi.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Rusu je ovo treći osvojen turnir u karijeri. Prvi je osvojio 2002. godine u Stuttgartu, a drugi 2004. godine u Sankt Petersburgu. Ujedno to je i prva Mihailova pobjeda nad Ljubičićem u karijeri. U šest dosadašnjih mečeva Ivan je imao isto toliko pobjeda, no danas je Južnji bio prejak.

Jedan od glavnih razloga Ljubičićevog poraza je nešto slabiji servis nego u dosadašnjim mečevima u Rotterdamu, a vjerojatno je tome kumovao i umor nakon teškog i kasno završenog trosatnog meča protiv Nikolaja Davidenka. Niti Južnji nije imao ništa laganiji posao u polufinalu, no on je ipak imao nešto više vremena za odmor, a činio se i daleko agresivnijim i motiviranijim. Ljubičiću nije dozvolio niti jednu break loptu dok je sam kreirao tri i sve tri iskoristio.

Finalom u Rotterdamu Ivan dobiva novih 175 bodova na Entry ljestvici, ali što je još važnije i više samopouzdanja posebice što je ponovno pokazao da može igrati i pobjeđivati i s agresivnom igrom, a ne pasivnim čekanjem pogreške protivnika.

ATP Rotterdam, finale:
Mihail Južnji (Rusija) - Ivan Ljubičić (Hrvatska, 3) 6:2, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!