Tenis

Novo hrvatsko finale

Ivor Krapac • subota, 24.02.2007.

Ivan Ljubičić potvrdio je da se vraća nakon kraće krize igre večerašnjim dolaskom do svojeg trećeg ovogodišnjeg finala na ATP turnirima. Prvi hrvatski reket je u polufinalu Rotterdama bio jači od prvopostavljenog Rusa Nikolaja Davidenka, a u sutrašnjoj borbi za naslov čeka ga još jedan ruski adut, Mihail Južnji...

Nastavlja se odlična sezona hrvatskih predstavnika na ATP Touru. Nakon Ljubičićevog naslova početkom godine u Dohi i finala PBZ Zagreb Indoorsa u prvim danima veljače, kao i prošlotjednog finala Ive Karlovića u San Joseu, večeras smo dobili priliku proslaviti Ivanov prolaz u njegovo drugo finale karijere na turniru u Rotterdamu. Prvo se dogodilo prije dvije godine uz poraz od Rogera Federera, a novu priliku za naslov Ljubo je izborio s 4:6, 7:6(4), 7:6(4) u dva sata i 50 minuta današnjeg polufinalnog okršaja s Nikolajem Davidenkom.

Bio je to meč koji je donio dosta lijepih poena i izmjena s crte, ali i puno opipljive nervoze i velikih promašaja - na obje strane. Prvi hrvatski reket je na kraju ipak bio koncentriraniji i nijansu bolji od svojeg ruskog suparnika i zasluženo izborio prolaz u sutrašnju borbu za titulu. Presudila su dva tie-breaka, u drugom i trećem setu, no Ivan je imao dobru priliku prelomiti meč i bez ta dva "ruleta".

Počelo je na najgori mogući način za Ljubičića. Davidenko je iskoristio usporen start hrvatskog broja jedan i već u prvom gemu došao do breaka koji se pokazao ključnim u prvom setu. U nastavku je Ljubo zaigrao bolje, ali nije uspio nadoknaditi taj izgubljeni servis. Prvu priliku imao je pri zaostatku od 3:2, kad je Rus držao za 4:2 nakon dvije spašene nevezane break-lopte, dok je dva gema kasnije Davidenko izvukao 0:30 i 30:40, što je bila posljednja opipljiva Ivanova mogućnost za povratak u set.

U drugom setu Ljubo je propustio još nekoliko prilika za oduzimanje Davidenkovog servisa i rješenje briga prije tie-breaka. Prvopostavljeni Rus je pri zaostatku od 4:3 refleksnim forhend-volejem spasio prvu Ivanovu break-loptu u setu (30:40), dok je pri zaostatku od 5:4 držao nakon 0:30 i 30:40, prve Ljubičićeve set-lopte. Hrvatski broj jedan propustio ju je forhend-sliceom u mrežu u poziciji koja je obećavala više...

No, tie-break više nije donio spas za prvopostavljenog ruskog aduta. Ljubo je otvorio uz mini-break u drugom poenu i odlazak do vodstva od 4:1, da bi sve prelomio još jednim mini-breakom i povećanjem prednosti na 6:2. Davidenko je nakon toga preživio još dvije set-lopte, ukupno četvrtu nije.

Treći i odlučujući set bio je posebna priča. Sve je krenulo u Ljubičićevom smjeru nakon breaka u trećem gemu, no ta prednost nije izdržala do sretnog kraja. Ivan je popustio na servisu za pobjedu kod 5:4, u gemu u kojem je prvo dostigao 0:40, potom propustio tri meč-lopte (uz dosta muke s forhendom na svakoj od njih), pa pokleknuo na četvrtoj Davidenkovoj break-lopti.

Srećom za prvog hrvatskog reketa, taj propust nije se pokazao kobnim. U tie-breaku je Ivan prvo ispustio mini-break prednosti i rano vodstvo od 3:0, da bi pred kraj ipak sve riješio s dva mini-breaka za odlazak do 6:3. Na prvom servisu za pobjedu nije išlo, a na drugom je stigao servis-winner - i gotovo trosatnom maratonu tu je bio kraj.

Ljubičićevo podignuto samopouzdanje i popravljena igra u usporedbi sa susretima s Tommyjem Haasom u Davis Cupu i Nicolasom Mahutom u Marseilleu i ovog su puta bili prvenstveno utemeljeni na odličnom serviranju. Ivan je danas počastio prvopostavljenog Rusa s 24 asa, još dosta servis-winnera i ponovno vrlo solidnih 65 % ubačenog prvog servisa. Kad je tako, put do pobjede je uvijek lakši.

Uoči sutrašnjeg finala koje je na rasporedu u dva popodne, ostaje nada da je Ljubi ostalo dovoljno energije za još jedan izazov nakon što je večeras bio na terenu skoro tri sata. Za zaključak uspješnog tjedna morat će preko Mihaila Južnjog protiv kojeg je dosad slavio u svih šest međusobnih susreta, računajući i ovogodišnje u četvrtfinalu Dohe i polufinalu PBZ Zagreb Indoorsa, oba puta uz preokret nakon izgubljenog prvog seta.

Južnji je slavio u podjednako uzbudljivom prvom subotnjem polufinalu, s 3:6, 7:6(7) i 7:5 protiv petopostavljenog Srbina Novaka Đokovića. Ruski adut je na putu do pobjede preživio tri meč-lopte, pri zaostatku od 6:5 u tie-breaku drugog seta i kod 15:40 na servisu u desetom gemu trećeg. Đoković je u odlučujućoj dionici prethodno ispustio i rani break-prednosti - sve u svemu, ipak previše za ove sezone vrlo dobrog 24-godišnjeg Rusa.

ATP Rotterdam, 24.2.2007., polufinale: Ljubičić (Hrvatska, 3) - Davidenko (Rusija, 1) 4:6, 7:6(4), 7:6(4), Južnji (Rusija) - Đoković (Srbija, 5) 3:6, 7:6(7), 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!