Tenis

Ljubo odjurio u polufinale

Ivor Krapac • petak, 23.02.2007.

Ivan Ljubičić bio je uvjerljiv i efikasan u susretu s Nijemcem Florianom Mayerom u četvrtfinalu ATP turnira u Rotterdamu. Prvi hrvatski reket je za manje od sat vremena obavio posao protiv 23-godišnjaka iz Bayreutha i time izborio svoje treće ovogodišnje polufinale na Touru...

Ivan je slomio Nijemca podjednako lako kao u njihovom jedinom dosadašnjem susretu, u prošlogodišnjoj osmini finala Beča, kad je bilo 6:3 i 6:3. Ovog puta završilo je sa 6:4 i 6:2, a trajalo je nešto više od 56 minuta - još uvjerljivije nego u jučerašnjem drugom kolu protiv Oliviera Rochusa, kad je glavni Ljubičićev motor na putu do pobjede bio servis. Protiv Mayera je i sve ostalo bilo na visokoj razini.

Ljubo je danas riješio stvar uz 13 aseva, još niz servis-winnera i perfektnu realizaciju od svih 28 dobivenih poena nakon ubačenog prvog servisa. Obzirom da je postotak prvog bio na vrlo solidnih 64 %, Nijemac tijekom cijelog meča nije imao većih šansi za dolazak do breaka - Ivan je prošao bez suočavanja s break-loptom, a kao manja prijetnja može se izdvojiti jedino peti gem drugog seta, kad je prvi hrvatski reket držao za 4:1 nakon 30:30.

Otpočetka je išlo odlično na servisu, a od druge polovice prvog seta krenulo je i na reternu. Ljubo je ušao u pravu seriju za dolazak do breaka u najboljem trenutku, pri vodstvu od 5:4 u prvom setu, da bi nastavio u istom stilu i u nastavku, s nekoliko sjajnih bekhenda za break početkom drugog i sigurno vodstvo od 6:4 i 3:0. Već tada je bilo jasno da je Mayer u nepovratnom zaostatku, a kao "točka na i" poslužio je Ljubičićev break u posljednjem gemu meča.

"Ovo je bio moj najbolji nastup u sezoni", rekao je Ivan nakon pobjede: "Mislio sam da me čeka težak meč, no Mayer se jednostavno nije mogao nositi s pritiskom."

Ljubo se sjetio i svojeg prethodnog pokušaja u Rotterdamu, prije dvije godine, kad je u finalu izgubio od Rogera Federera: "Naravno da imam puno bolju priliku sad kad Federera nema u ždrijebu, no neću podcijeniti konkurenciju koja je ovdje." Nije zaboravio ni na ponudu i obećanje iz 2005.: "Ono što sam prije dvije godine najavio gledateljima i dalje stoji - ako uzmem naslov, plaćam piće svima na tribinama."

Sljedeći test bit će vjerojatno najjači dosad. U sutrašnjem polufinalu Ljubičić će dočekati prvopostavljenog Rusa Nikolaja Davidenka, koji je u posljednjem meču petka sa 6:7(6), 6:4 i 6:4 bio bolji od Nijemca Philippa Kohlschreibera. Bit će to Ivanov peti susret s prvim ruskim reketom, a dosadašnji međusobni omjer je 2-2.

U donjem dijelu ždrijeba o finalistu će odlučivati peti nositelj Novak Đoković i nepostavljeni Rus Mihail Južnji, prošlotjedni suparnici iz prvog kola Marseillea. Južnji je u tom meču slavio sa 6:4, 4:6 i 7:6(0), uz dostizanje zaostatka od 4:1 u trećem setu.

Đoković se u današnjem četvrtfinalu s 4:6, 6:4 i 7:5 pobrinuo za drugopostavljenog Španjolca Tommyja Robreda, uz dovršetak meča breakom pri vodstvu od 6:5 u odlučujućem setu. Najbolji srpski tenisač prethodno je ispustio servis za pobjedu kod vodstva od 4:6, 6:4 i 5:3, no to se u nastavku ipak nije pokazalo presudnim.

Južnji je za prolaz među posljednja četiri sa 6:2 i 7:5 preskočio šestopostavljenog Španjolca Davida Ferrera. Rusu je ovo drugo polufinale sezone, a prvo se dogodilo na prijelazu iz siječnja u veljaču na PBZ Zagreb Indoorsu, uz poraz od Ivana Ljubičića.

ATP Rotterdam, 23.2.2007., četvrtfinale: Davidenko (Rusija, 1) - Kohlschreiber (Njemačka) 6:7(6), 6:4, 6:4, Ljubičić (Hrvatska, 3) - Mayer (Njemačka) 6:4, 6:2, Južnji (Rusija) - Ferrer (Španjolska, 6) 6:2, 7:5, Đoković (Srbija, 5) - Robredo (Španjolska, 2) 4:6, 6:4, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!