Ostali sportovi

Morske dubine uzele život

Maja Giljanović • četvrtak, 12.04.2007.

Jedan od najvećih slobodnih ronilaca u povijesti ovog ekstremnog sporta Loic Leferme poginuo je danas u zaljevu Villefranche-sur-Mer pokraj Nice...

36-godišnji Francuz bivši je svjetski rekorder u disciplini no limits u kojoj je 2004. bez ikakve tehničke pomoći zaronio do dubine od 171 metra. Njegov je rezultat trajao do kolovoza lani kad ga je nadmašio Austrijanac Herbert Nitsch (183 m). Leferme je život izgubio upravo trenirajući za pokušaj vraćanja svjetskog AIDA rekorda koji je bio zakazan za mjesec srpanj.

Tragedija se dogodila prilikom zarona na 170 metara, a neodoljivo podsjeća na situaciju od prije četiri godine kada je na jednak način stradala također Francuskinja Audre Mestre. Po svemu sudeći, zakazala je oprema jer je peterostruki svjetski prvak koji je posljednjih mjeseci zaranjao do nevjerojatnih dubina dvaput tjedno bio poznat kao apnejac koji zna svoje granice i nikada ne bi poduzeo prekomjerni rizik. Pierre Frolla, svjetski rekorder u slobodnom zaronu te bliski Lefermov prijatelj, je izjavio: "Dogodio se splet tragičnih okolnosti. Greška sigurno nije njegova, ali slaba je to utjeha. Izgubili smo velikog čovjeka".

Jedan od instruktora slobodnog ronjenja koji je bio na brodu prateći Lefermea je, pak, pokušao pojasniti: "Nešto se zapetljalo za uže, ne znam što, ali je onemogućilo Loica u povratku na površinu". Ocu dviju djevojčica otkazalo je srce, a policijska će istraga pokazati što je pošlo po krivom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!