Zimski sportovi

Snažan start favorita

Branimir Korać • subota, 28.04.2007.

U Moskvi je započelo Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu. Prvog dana favoriti su imali lagan posao ubilježivši uvjerljive pobjede, no to je ionako tek zagrijavanje za ono pravo što nas očekuje narednih dana...

U skupini B Amerikanci su turnir otvorili susretom s nedoraslom Austrijom i lako slavili 6:2. Već u prvih deset minuta Amerikanci su došli do visokih 2:0. Prvo je nadolazeća zvijezda Boston Bruinsa Phil Kessel doveo Amerikance u vodstvo koje je povisio Tobias Petersen. U 15. minuti Austrija se vraća u igru pogotkom Raimunda Divisa, međutim kraj prve trećine SAD čeka s vodstvom 3:1 koje im donosi Lee Stempniak s dva igrača više. Austrija ponovno loše otvara trećinu i u 24. sekundi druge trećine Chris Clark podiže na 4:1 za Amerikance. Točno na sredini druge trećine Oliver Setzinger smanjio je na 4:2, a posao su završili u posljednjih 20 minuta Erik Cole i Brandon Bochenski. O dominaciji Amerikanaca u ovom meču govore i udarci na gol koji su bili u njihovu korist 47:16.

Finci su u skupini D 13 minuta lomili otpor Ukrajinaca. Nakon tog početnog "ispitivanja snaga", branič švedske Lulee Pekka Saravo dovodi Finsku u vodstvo. U prvoj trećini više nije bilo golova, a Finska posao završava u drugih 20 minuta. Prvo Sean Bergenheim u 25. minuti podiže na 2:0 da bi tri minute kasnije Timo Parssinen postigao pogodak za 3:0. U završnici druge trećine Parssinen još jednom šalje pak iza leđa vrlo dobrog Karpenka. U posljednjih 20 minuta konačnih 5:0 postavio je Petri Kontiola. Na vratima Finske odlično je branio Fredrik Norrena koji je ostvario shootout obranivši svih 25 udaraca.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Česi su u skupini B uništili Bjelorusiju pregazivši ju 8:2. Hlinka i Vyborny u prvih deset minuta doveli su Čehe do vodstva 2:0 koje u 17. minuti smanjuje Antonenko. Pogodak Bjelorusa samo je "naljutio" Čehe koji u naredne dvije i pol minute pogocima Plekaneca i Olesza bježe na 4:1. U drugoj trećini Sykora je povisio na 5:1, no plus četiri na semaforu je stajalo tek 19 sekundi obzirom da odmah smanjuje najbolji Bjelorus Antonenko. U prvih pet minuta treće trećine Plekanec, Marek i Irgl podižu na konačnih 8:2.

Domaćin prvenstva Rusija nastupa na papiru u najjačem sastavu i odmah u prvom susretu ubilježila je visoku pobjedu. Na startu je svladana Danska s ogromnih 9:1. Već nakon četiri minute igre bilo je 3:0 za Rusiju pogocima Zaripova, Nikulina i Malkina, a pokazat će se jedini gol Danci postižu u 18. minuti preko Regina. U drugoj trećini prava kanonada ruskih pogodaka. Sčastlivij, Markov, Morozov, Kulemin i Ovečkin buše danskog vratara, a konačnih 9:1 postavio je u posljednjoj trećini Aleksander Frolov.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!