Zimski sportovi

Lehtonen i Koivu šokirali Rusiju

Branimir Korać • nedjelja, 13.05.2007.

Prvi favorit za naslov svjetskog prvaka, domaćin Svjetskog prvenstva Rusija, neće igrati u finalu. U polufinalu ga je iznenadila Finska koja je bila bolja nakon produžetka. Drugi finalist je Kanada koja je u završnicu ušla odličnom predstavom protiv Švedske...

Domaćin Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu, Rusija, ostao je bez "planiranog" naslova. Rusi su na svom ledu u Moskvi nastupali u praktički najjačem mogućem sastavu, slovili kao veliki favoriti, ali u polufinalu su naletjeli na minu zvanu Finska.

Finci su odigrali odličnu utakmicu, na vratima imali raspoloženog Lehtonena i na kraju u produžetku odnijeli pobjedu. Organizirano su se branili svih 66 minuta i u dva navrata iskoristili konfuziju u ruskoj obrani te na kraju slavili.

Povela je Rusija nakon osam i pol minuta igre pogotkom Malkina s igračem više. Krivac za powerplay Rusa bio je Bergenheim koji je zaradio isključenje do kraja utakmice, no to nije poremetilo Fince. U 13. minuti Kapanen dodaje Hentunenu koji šalje pak iza leđa ne pretjerano uvjerljivog Eremenka. Rusi su imali inicijativu u nastavku meča, posebno su pritisnuli u posljednjoj trećini, no Lehtonen je branio sjajno.

Nakon 60 minuta rezultat je glasio 1:1 i krenulo se u produžetak. Odluka je stigla nakon pet minuta i 40 sekundi igre u produžetku kada Ruutu pronalazi Koivua za nemilosrdnu egzekuciju i pobjedu 2:1.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U finalu Finci dočekuju sve bolje Kanađane koji su što turnir više odmiče sve dojmljiviji. U polufinalu su igrali protiv Švedske i nisu joj dali nikakve šanse, slavili su s laganih 4:1 i u finalni dvoboj ulaze kao blagi favoriti.

Već u prvoj trećini Kanađani su obavili najveći dio posla. Od 12. do 19. minute Cammalleri, Toews i Eric Staal donose Kanadi nedostižnih 3:0. U drugoj trećini Švedska je smanjila preko Davidssona u 27. minuti, no Rick Nash u 36. minuti stavlja točku na i.

Posljednjih 20 minuta proteklo je u očajničkim napadima Šveđana koji žele napraviti čudesan preokret, ali Cam Ward je imao svoj dan i pak nije više ulazio u mrežu.

Svjetsko prvenstvo, polufinale:
Rusija - Finska 1:2 (1:1, 0:0, 0:0 - 0:1), Kanada - Švedska 4:1 (3:0, 1:1, 0:0).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!