Tenis

Ljubo kreće protiv Francuza

Ivor Krapac • petak, 25.05.2007.

Ždrijeb Roland Garrosa odredio je startne suparnike hrvatskih predstavnika u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ivana Ljubičića u prvom kolu čeka francuski izazov, dok će se Ivo Karlović i Jelena Kostanić Tošić sresti s nositeljima...

Ljubičić će pokušati opravdati status sedmog nositelja i napraviti prvi korak prema reprizi prošlogodišnjeg polufinala u ogledu s domaćim adutom Arnaudom Clementom, 44. na svijetu. Karlovića čeka osmopostavljeni Amerikanac James Blake.

Jelena Kostanić Tošić bit će jedina hrvatska predstavnica u konkurenciji tenisačica, a na startu ide na 12. nositeljicu, Slovakinju Danielu Hantuchovu. U ženskom ždrijebu trebala je biti i Karolina Šprem, no druga hrvatska tenisačica otkazala je nastup zbog ozljede lakta.

Prvi ovogodišnji pariški test za Ivana Ljubičića bit će ogled sa suparnikom s kojim se dosad sastajao već sedam puta, uz vodstvo od 5-2 u međusobnom omjeru.

Ljubo pritom ima pet uzastopnih pobjeda, uz posljednju na prošlogodišnjem kanadskom Masters Series turniru, dok su na zemlji 1-1. Clement je slavio prije tri godine u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa u Metzu, a Ivan uzvratio u istoj sezoni na Masters Series turniru u Rimu.

Ukoliko prođe Francuza, Ljubičića u drugom kolu čeka bolji iz startnog dvoboja Španjolca Rubena Ramireza Hidalga i Švicarca Stanislasa Wawrinke. Ako sve prođe u skladu s renkingom, u trećem kolu čekao bi 29. nositelj, Talijan Filippo Volandri, a u osmini finala Tommy Robredo (9.) ili Marat Safin (22.).

Ljubičićevu četvrtinu ždrijeba predvodi prvi tenisač svijeta Roger Federer, koji u prvom kolu igra s Amerikancem Michaelom Russellom, a u drugom bi se mogao sresti s boljim iz dvoboja Francuza Thierryja Ascionea i kvalifikanta.

Od zvučnih suparnika ili potencijalnih mina, Federeru su u prvih nekoliko kola na putu Potito Starace, Juan Carlos Ferrero ili Mihail Južnji, a tu je i prošlogodišnji četvrtfinalist Julien Benneteau, koji je lani među posljednjih osam izgubio od Ljubičića. Izgleda prolazno, bilo bi veliko iznenađenje da se prvi na svijetu ne probije kroz taj dio ždrijeba i ne stigne najmanje do četvrtfinala...

Ivo Karlović će za drugo kolo morati preskočiti osmog nositelja Jamesa Blakea, protiv kojeg ima 1-1 u međusobnim susretima, uz oba meča na tvrdoj podlozi. Amerikanac je slavio prošle sezone u polufinalu Las Vegasa, a Karlo uzvratio ranije ove godine u osmini finala San Josea.

Blake se ove sezone na prašini istaknuo polufinalom na zelenoj zemlji Houstona, na turniru kojeg Karlo pamti po dolasku do prvog ATP naslova u karijeri.

Na Masters Series turnirima u Rimu i Hamburgu Amerikanac je ubilježio samo po jednu pobjedu, oba puta protiv Francuza; u glavnom talijanskom gradu prošao je Gaela Monfilsa, a u Njemačkoj je žrtva bio Arnaud Clement. U Rimu ga je u drugom kolu zaustavio Nicolas Massu, dok je prošlog tjedna u Hamburgu u osmini finala prejak bio Carlos Moya.

Ako iznenadi Blakea, Karlović će u drugom kolu dočekati boljeg iz startnog sudara Jonasa Björkmana i Petera Luczaka, dok bi u trećem kolu najizgledniji suparnik bio Nijemac Philipp Kohlschreiber ili Španjolac Oscar Hernandez.

U Karlovoj osmini ždrijeba nalaze se i Tomaš Berdych (10.) i Carlos Moya (23.), dok je korak dalje, u istoj četvrtini, najbolji zemljaš današnjice, drugi nositelj i dvostruki branitelj naslova Rafael Nadal, koji na startu ide na Argentinca Juana Martina Del Potra.

U drugom kolu Nadala ždrijeb vodi na boljeg iz dvoboja Rusa Teimuraza Gabašvilija i kvalifikanta, dok je prvi nositelj koji bi mu se mogao naći na putu Šveđanin Robin Söderling (25.), potencijalni suparnik u trećem kolu. No, Söderling već na startu ima potencijalnu minu u obliku Španjolca Alberta Montanesa.

U osmini finala Nadal bi se mogao sresti s na zemlji probuđenim 14. nositeljem Lleytonom Hewittom, koji ga je prošlog tjedna namučio u polufinalu Hamburga, a ovog tjedna već stigao i do polufinala Pörtschacha. U četvrtfinalu bi mu ždrijeb donio susret s najboljim iz Karlovićeve osmine.

Jelena Kostanić Tošić pokušat će popraviti slab dojam iz proteklih tjedana mogućim iznenađenjem protiv 12. nositeljice Daniele Hantuchove, 13. na svijetu. Slovakinja se ove sezone istaknula osvajanjem Indian Wellsa, dok joj je na zemlji najveći rezultat prošlotjedno polufinale Rima, što govori da je i na crvenoj prašini sposobna za velike stvari.

Pobjednica susreta Kostanić Tošić - Hantuchova u drugom kolu ide na bolju iz ogleda Eleni Daniilidou i Olge Pučkove, dok se u nastavku puta od nositeljica ističu Anabel Medina Garrigues (24., moguće treće kolo) i Ana Ivanović (7., potencijalna osmina finala).

I to je to, barem što se tiče hrvatskih aduta koji su izravno unutra. Možda im se priključi i Marin Čilić, koji danas u završnici muških kvalifikacija ide na Ukrajinca Sergeja Stahovskog...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!