Tenis

Henin i Serena kroz kišu i blato

Ivor Krapac • nedjelja, 27.05.2007.

Umjesto najavljena 24, nedjeljna uvertira Roland Garrosa prošla je sa samo sedam odigranih mečeva. Više od toga nije bilo moguće zbog puno problema s kišom koja je sredinom dana držala igrače i igračice u svlačionicama oko pet i pol sati, a po povratku na teren dočekali smo očekivane pobjede Justine Henin i Serene Williams...

Serena je odradila prvo kolo s 5:7, 6:1 i 6:1 protiv 19-godišnje Bugarke Cvetane Pironkove, uz dosta značajnu ulogu već spomenute duge kišne pauze u središnjem dijelu prvog dana. Prije stanke, Williams se mučila sa suparnicom i svojom igrom, tražila prekid zbog kiše, djelovala nervozno i, možda nije pretjerano reći, čak i panično, s hvatanjem rezultatskog minusa u većem dijelu prvog seta.

Bugarka je prvo propustila dva breaka prednosti i vodstvo od 5:2 uz nekoliko set-lopti na tom putu, pa potom definitivno prelomila set oduzimanjem Sereninog servisa kod 5:5, zaključivši taj dio meča mirno odrađenim servis-gemom po povratku na teren nakon petipolsatne kišne stanke.

Vezane vijesti

No, u nastavku meča više nije išlo kao prije kiše. Nakon dobivenog prvog, Pironkova je došla do breaka u prvom gemu drugog seta, ali to je bilo praktički sve od nje. Osmopostavljena Williams okrenula je meč s još samo jednim izgubljenim gemom, sretno okončavši ono što je na početku izgledalo kao sasvim ozbiljna prijetnja.

Justine Henin nije imala toliko problema, ali nije išlo baš jako glatko. Prvopostavljena Belgijka napravila je prvi korak prema trećem uzastopnom naslovu na pariškoj zemlji sa 6:4 i 6:3 protiv Ruskinje Jelene Vesnine, koja je u oba seta mogla proći i bolje.

Vesnina se u prvoj dionici skoro vratila nakon breaka minusa i vodstva Henin od 5:2, propustivši priliku za poravnanje izgubljenim servis-gemom pri zaostatku od 5:4.

U drugom setu šansa je stigla ranim breakom i odlaskom do 3:1, uz tri lopte (15:40 i prednost) za dvostruki break na Belgijkinom servisu u petom gemu. 20-godišnja Ruskinja nije uspjela iskoristiti ono što se nudilo i pojačati vodstvo, a protiv Henin se to gotovo uvijek plaća - Belgijka ju je do kraja ostavila bez osvojenog gema.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Williams i Henin su, tako, u teškim vremenskim prilikama ipak izdržale ozbiljan test i napravile prvi korak prema mogućem susretu u četvrtfinalu, a u nastavku turnira nadat će se da će stvari ići nešto lakše.

U muškom ždrijebu danas je na terenu bio samo jedan postavljeni tenisač, 22. nositelj Marat Safin. Rus je jedini uspio odraditi cijeli meč prije dugog kišnog prekida, probivši se u drugo kolo s glatkih 6:1, 6:3 i 6:1 protiv španjolskog lucky losera Fernanda Vicentea. Sve je išlo u jednom smjeru, Španjolac nije imao šansi.

Safin je na kraju dana doznao suparnika u drugom kolu. Bit će to Janko Tipsarević, nedavni pobjednik Unique Zagreb Opena, koji je u srpskom dvoboju proslavio očekivanih 7:6(3), 6:4, 4:6 i 6:3 protiv kvalifikanta Dušana Vemića - s kojim je na zagrebačkom Challengeru došao do polufinala parova.

Tako su se stvari kretale ove kišne nedjelje, a vremenska prognoza najavljuje da bi slično moglo biti i sutra. Tenisači i tenisačice ponovno će se morati naoružati strpljenjem uz moguće čekanje u svlačionicama...

Tenisači, prvo kolo: Starace (Italija) - I. Minar (Češka, Q) 4:6, 6:1, 6:4, 7:6(5), Tipsarević (Srbija) - Vemić (Srbija, Q) 7:6(3), 6:4, 4:6, 6:3, Safin (Rusija, 22) - Vicente (Španjolska, LL) 6:1, 6:3, 6:1.

Tenisačice, prvo kolo: Henin (Belgija, 1) - Vesnina (Rusija) 6:4, 6:3, Paszek (Austrija) - A. Nakamura (Japan) 6:4, 6:0, Safina (Rusija, 10) - Fedak (Ukrajina) 7:5, 6:4, S. Williams (SAD, 8) - Pironkova (Bugarska) 5:7, 6:1, 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolGrand Slam
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!