Ostali sportovi

Vjetar koštao Gaya svjetskog rekorda

Maja Giljanović • nedjelja, 03.06.2007.

2.2 metra u sekundi (0.2 m/s jače od dopuštenog) puhao je u New Yorku vjetar u leđa američkom sprinteru Tysonu Gayu učinivši njegovo obaranje svjetskog rekorda s 9.76 sekundi neregularnim...

25-godišnjak je na Reebok Grand Prix-u izjurio poput strijele iz startnog bloka i prozujao pokraj konkurenata, Derricka Atkinsa s Bahama (9.83) te sunarodnjaka Shawna Crawforda (9.96) na takav način da se semafor zaustavio na stotinku ispod svjetskog rekorda Jamajčanina Asafe Powella. Slavlje je trenutak poslije pomutilo očitanje vjetra koje je po drugi put u dva tjedna stajalo Gaya legitimnog rezultata; istrčanih 9.79 bilo je i na Adidas Track Classicu, naime, potpomognuto (pre)povoljnim vjetrom od 2.5 m/s. Amerikančev najbolji, pak, rezultat ostaje 9.84 istrčan lani kada je u Zurichu stigao drugi iza Powella s 9.76.

Da u kom slučaju ne postoje restrikcije o snazi vjetra, Gay bi postao drugi najbrži čovjek ikad: neslužbeni prvi je još uvijek Obadele Thompson koji je pod orkanskih preko 5 m/s 1996. godine istrčao 9.69.

Sjajna je, međutim, ovo najava SP koje nam krajem kolovoza predstoji u Osaki jer su dvojica ljutih konkurenata, čini se, od samog starta priprema krenuli silovito; Powell je, podsjetimo, sredinom tjedna u Beogradu postavio rezultat sezone (9.97).

Od ostalih rezultata u New Yorku vrijedi izdvojiti Jenn Stuczynski koja je nakon punih 11 godina neprikosnovene vladavine Stacy Dragile (4.85) u američkom skoku s motkom preskočivši 4.88 preuzela primat. 25-godišnjakinja je napala i svjetski rekord (5.01) Jelene Isinbajeve, ali je unatoč obaranju letvice sva tri puta ušla u povijest kao tek treća motkašica svijeta u povijesti kojoj je uspjelo prijeći okruglih 16 stopa odnosno 4.88 metara (uz Svetlanu Feofanovu). Najbrži ovosezonski rezultat je, pak na 5000 metara istrčao Tariku Bekele; mlađi brat olimpijskog pobjednika Kenenise je stazom prošao u vremenu 13:04.05 minuta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!