Ostali sportovi

Olimpijski pobjednici kucaju na vrata IAAF-a

Maja Giljanović • nedjelja, 17.06.2007.

Tri nekadašnja velikana svjetske atletike Britanac Sebastian Coe, Kubanac Alberto Juantorena te Ukrajinac Sergej Bubka na predstojećim izborima za popunu Vijeća Međunarodnog atletskog saveza najavili su predsjedniku Diacku predaju kandidatura...

Na 1500 metara dvostruki zlatni Coe (Moskva 1980. i LA 1984.), na 400 i 800 metara najbrža bijela munja Juantorena (Montreal 1976.) i jedini u povijesti motke preko 6.10 metara (6.14), šesterostruki svjetski prvak te olimpijski zlatni Bubka(Seoul 1988.), najzvučnija su imena s daleko najtežim referencama među preostalih šest kandidata između kojih će se nova četiri potpredsjednika izabrati neposredno pred start Svjetskog prvenstva u Osaki krajem kolovoza.

Sva trojica su nakon okončanja aktivnih karijera ostala u sportskim vodama; Coe je, primjerice, kao prvi čovjek londonske kandidature u utrci za Olimpijske igre jedan od najzaslužnijih što će 2012. godine britanska prijestolnica ugostiti najveće sportsko natjecanje po treći put u povijesti nakon 1908. i 1948. godine. Juantorena je, pak, djelovao kao zamjenik kubanskog Ministra sporta dok je Bubka kao član ukrajinskog parlamenta zadužen za pitanja vezana uz sport i obrazovanje, a također je vrlo aktivan u Međunarodnom olimpijskom odboru.

Predsjednik IAAF-a, Senegalac Lamine Diack, izabran na dužnost 1999. godine nakon smrti Prima Nebiola, i sljedeće četiri godine će ostati na čelu jer protukandidata petom predsjedniku u povijesti ponovno nema na vidiku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!